Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първа копка по проект за водоснабдяване на село Катрище

2
Снимка: Община Кюстендил

Кметът на Община Кюстендил инж. Огнян Атанасов и управителят на „Кюстендилска вода“ ЕООД Марио Нешев направиха символична първа копка на проекта „Допълнително водоснабдяване на с. Катрище, община Кюстендил“ с трасе от водохващане от с. Горна Гращица до каптажно водохващане „Извево“.

„Днес е хубав ден за село Катрище, поставихме началото на решаването на дългогодишен проблем за селото“, с тези думи се обърна към присъстващите жители Марио Нешев.

„Така ще позволим селото да има нормално водоснабдяване, по този начин изпълняваме ангажиментите, които сме поели към Асоциацията по ВиК, към населението и към кмета на община Кюстендил. Надявам се жителите на село Катрище, знаейки предишното положение, да се отнасят отговорно към ползването на водата през предстоящите горещи дни. Знаете, че водата е ресурс, който на моменти  не го ценим и пестим, само когато го загубим тогава го оценяваме“, каза още Нешев.

Кметът инж. Огнян Атанасов посочи, че още от първия ден, в който е встъпил в длъжност е подел финализирането на проекта, защото това е сериозен проблем, оставен без решение повече от 2 години.

 „С бързи темпове успяхме да извадим разрешението за строеж, което е вече в сила и може да започне изграждането на допълнителното трасе с дължина от 1 210 линейни метра, с което да осигурим водоснабдяването в село Катрище“, каза инж. Атанасов.

 Обявена е обществена поръчка за изготвяне на геоложко и хидроложко проучване за реконструкция на водовземното съоръжение за питейни води за селата Катрище, Таваличево и Горна Гращица. В резултат проблемът с водоподаването ще се реши трайно, защото към момента и съседните села изпитват проблеми с водата.



По публикацията работи: Весела Сукалинска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Изложбата "Кюстендил и Първата световна война" в галерията в кюстендилското село Раждавица

Изложбата "Кюстендил и Първата световна война" беше открита днес в галерията в кюстендилското село Раждавица. Експозицията тематично е свързана с Кюстендил като главна квартира на действаща армия по времето, когато градът е бил военна столица на България, в периода 1915-1918 г. Конкретният повод за изложбата е пристигането в Кюстендил на..

публикувано на 18.05.24 в 17:38

Благоевградчани с поход по екопътека „Кръста“

Благоевградчани от различни възрасти отбелязаха Деня на българския спорт и "Световен ден на предизвикателството 2024" с поход по екопътека „Кръста“. В съботния ден над 50 любители на природата и активния начин на живот тръгнаха от пл. „Народни будители“ при Регионалния исторически музей и стигнаха крайната локация за близо 40 минути, като..

публикувано на 18.05.24 в 15:31

Почистиха от битови отпадъци река Драговищица

Почистиха от битови отпадъци река Драговищица Почистване от битови отпадъци на река Драговищица в участъка от село Драговищиц, срещу течението до стената на едноименния мини ВЕЦ, в близост до митническия пункт "Олтоманци" организира днес сдружение "Балканка". Акцията започна сутринта от с. Драговищица. Идеята е да изчистим отново района, пет години..

публикувано на 18.05.24 в 14:15

Отбелязваме Европейската нощ на музите

Регионалният  исторически музей в Благоевград ще се включи за осемнадесета поредна година в Европейската нощ на музеите. Свободен достъп до музейните експозиции ще бъде осигурен от 14:30 до 24:00 часа. Музейният комплекс в Банско също се включва в тазгодишното издание на Европейската нощ на музеите. Работно време на музейните обектище..

публикувано на 18.05.24 в 12:18
Изображението е илюстративно

6,5 млн. къса нелегални цигари задържаха на ГКПП Кулата

Близо 6 500 000 къса нелегални цигари, укрити в метални шкафове за ел. табла,  бяха открити при митническа проверка в района на ГКПП Кулата, съобщават от Агенция „Митници“. В района на ГКПП Кулата в рамките на съвместната акция на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Национална агенция за приходите е..

публикувано на 18.05.24 в 10:17

Над 40 участници в Националните спортни игри за трансплантирани, домакин е Югозападният университет

Югозападният университет "Неофит Рилски" в Благоевград е домакин на  Националните спортни игри за трансплантирани, които се провеждат по инициатива на Изпълнителна агенция "Медицински надзор". Над 40 са участниците, а в отборите отново се включват и лекари, ангажирани с процеса по донорство и трансплантация. Официалното откриване на игрите ще бъде на..

публикувано на 18.05.24 в 08:13

Слънчево време

Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. В сутрешните часове на места в низините и котловините ще има ниска облачност или мъгла. След обяд ще се развива купеста, над изолирани планински райони и купесто-дъждовна облачност и там ще превали. В източните райони ще духа слаб югоизточен вятър. Температурите още ще се повишат и..

публикувано на 18.05.24 в 07:32