Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пламен Цветанов:

Доверие в онлайн пространството няма и това е неписан закон

Доверие в онлайн пространството не трябва да имаме на никого и това е един неписан закон, който не бива да забравяме. Опасностите са много и трябва да бъдем много внимателни, когато предоставяме лична информация. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Пламен Цветанов, експерт по социална инженерия и киберсигурност.

„Киберсигурността е важна както за бизнеса, така и за обикновения потребител. За бизнеса е важна за запазване на доверието у клиентите, защото една атака много лесно може да разруши авторитета на всяка компания. Киберзащитата съхранява информацията и предотвратява евентуални финансови загуби.

Преди няколко години един от най-големите туроператори беше сринат, именно заради финансовите загуби вследствие на кибератаки“, коментира Пламен Цветанов.

Обикновените потребители на онлайн пространството също трябва да бъдат бдителни.

Пламен Цветанов подчерта, че не е необходимо да бъдем киберспециалисти или да наемем такъв експерт непременно, за да си гарантираме сигурност в интернет.

Той даде няколко съвета за това как да избегнем злонамерени атаки. Първото важно нещо е да използваме силни пароли, да актуализираме софтуера на компютъра или телефона си, да бъдем внимателни, когато получаваме съобщения от непознати, както и да внимаваме върху какви линкове кликаме. Да не споделяме лична информация, ако не сме убедени, че всичко е наред.

Доверие в онлайн пространството не трябва да имаме и това е важен неписан закон, заяви експертът.

Пламен Цветанов ще бъде лектор на конференцията „Digital 4 Bldgoevgrad“, която ще се проведе в зала „22 септември“ на 20 април.

Още от съветите на Пламен Цветанов може да чуете в прикачения линк.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Пчелите са безпогрешен биоиндикатор за промените на климата

След дебат на Кралското географско дружество в Лондон през 2019 година, Институтът Earthwatch обяви пчелата за най-важното животно на планетата. Известно е, че между жизнената дейност на пчелите и растителността съществува двупосочна връзка: те се грижат за видовото разнообразие при растенията, разчитат на тях за събиране на нектар и цветен..

публикувано на 28.05.24 в 09:33

Иван Начев: Благоевград е сред трите области в България с най-малко жени в местната власт

Благоевградска, наред с Разградска и Кърджалийска области, е с най-ниските участия на жени в управлението на местно равнище - 21-22%. Това съобщи в интервю за Радио Благоевград  д-р Иван Начев, директор на Българското училище за политика „Димитър Паница“. Анкетно проучване в трите области даде началото на проекта „Активни жени – просперираща..

публикувано на 27.05.24 в 09:42

Вихрен Георгиев: Гласувайте, за да не решава друг вместо Вас!

На 9 юни 2024 година освен депутатите в нашето Народно събрание, ще изберем и членовете на Европейския парламент. Като част от информационната кампания за европейските избори „Използвай Гласа Си“ Европейският парламент в България си партнира с платформата „People of Sofia“, като разказва историите на хора с различни професии и занимания, от..

публикувано на 27.05.24 в 09:35
Щерион Пилидов

Щерион Пилидов подарява „Последното цвете“

Композиторът и китарист Щерион Пилидов  пусна авторски сингъл със заглавие „Последното цвете“. Песента е баладична, а поводът и темата, за които е написана - дълбоки. „Тази песен е в мислите ми още от края на 2015 година, когато се случи една от най-големите терористични атаки във Франция. Тогава неизбежно звучаха думи като „разруха“..

публикувано на 26.05.24 в 14:27

Образователната платформа "Книговище" връчи годишните си награди

Образователната платформа Книговище  връчи големите си годишни награди и наградите от Априлското състезание по четене с разбиране. Призове в различни категории получиха над 1000 деца от 37 населени места.  Традиционните годишни награди на Книговище поощряват успехите и постоянството на цели класове и отделни читатели, които всеки месец..

публикувано на 26.05.24 в 13:31
Николай Кабут

Николай Кабут: Всеки ден трябва да правим добро

Николай Кабут пристигна от Германия за поредно благотворително събитие насочено към децата от Центъра за настаняване от семеен тип "Света Богородица" в Благоевград. По негово предложение през месец януари тази година беше реализирана инициативата "Подари легло на дете" и така децата от Центъра вече спят на удобни и качествени легла. Този..

публикувано на 26.05.24 в 10:52

Празник на буквите с Дивата азбука

Любознателните малчугани от 1 г клас на 8 СУ „Арсени Костенцев“ вече имат богати познания за буквите, но и за дивата природата.  Още в началото на учебната година първокласниците обещават на своя начален учител Гергана Баркова, че искат и ще бъдат природни изследователи. В студиото на Радио Благоевград Коци, Ники, Лени и Ангел разказаха какво са..

публикувано на 23.05.24 в 16:45