Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

100 лв. великденски добавки за бедните пенсионери

Автор:

По 100 лева добавка за Великден ще получат хората с пенсии до 526 лева, реши на второ четене бюджетната комисия в парламента.

Мярката ще струва 54 милиона лева, които ще бъдат осигурени от преструктуриране на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Към момента има преизпълнение на приходите от нас 13 милиона лева, обявиха от НОИ по време на заседанието.

За да бъдат получени парите през май, текстовете трябва да бъдат приети окончателно и обнародвани до 19 април. 

Миналата седмица парламентът прие на първо четене промените в бюджета на Държавното общественото осигуряване, които предвиждат великденска добавка от 75 лева да получат пенсионерите с пенсии под линията на бедността - 526 лева. С единодушие депутатите направиха промени в бюджета за тази година в частта за финансиране на проектите на общините.

Вносители на предложението са ГЕРБ и ДПС, от ПП-ДБ смятат това за "пиар ход преди изборите". 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Извънредно заседание за превенция при бедствия в Благоевград

По инициатива на кмета Методи Байкушев се проведе извънредно заседание на членовете на Общински съвет за намаляване на риска от бедствия на територията на община Благоевград. По време на срещата в кабината на Секретаря на община Благоевград Десислава Витанова бяха обсъдени мерките по превенция и взаимодействието между институциите в..

публикувано на 14.06.24 в 18:07

Разследва се смъртта на жена в Разлог

В Окръжна прокуратура – Благоевград се води разследване за причиняване на смърт на жена в Разлог. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление   – умишлено убийство на майка. Вечерта на 13.06.2024 г. на телефон за спешни случаи 112 е постъпил сигнал от жена, живееща в Разлог, която съобщила притесненията си от неуспешни опити да се..

публикувано на 14.06.24 в 16:00

ЦИК: 2 211 648 действителни гласа, над 58 000 недействителни

На изборите са отчетени над 58 000 недействителни гласа, а общият брой на действителните гласове е 2 211 648. Намерените в избирателната кутия хартиени бюлетини са малко над 1 454 000, а от машинното гласуване - близо 815 300. 63 913 са гласувалите с: "Не подкрепям никого". Това показват данните на  Централната избирателна комисия от гласуването за..

публикувано на 14.06.24 в 14:38

Кои са депутатите от Перник в 50-то НС?

Досегашните депутати от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев - водач на листата в Перник и поставената на 8-мо място Христина Георгиева, която с 2683 преференции се нареди непосредствено след него ще представляват Перник и в 50-то Народно събрание. За трети път перничани изпращат в парламента и Димо Дренчев от „Възраждане”.  Спечеленият от „Продължаваме..

публикувано на 14.06.24 в 12:49

Поклон пред делото на Дядото

С ритуал по полагане на цветя в Благоевград бяха отбелязани 168 години от рождението на Димитър Благоев, патрон на областния център. Церемонията започна в 10 часа. Представители на институции и партии, и граждани дойдоха пред паметника на Дядото в центъра на Благоевград, за да се поклонят пред делото му.  Димитър Благоев, наричан от..

публикувано на 14.06.24 в 11:39

Буря изкорени дървета в Трънско

Снощната буря в Трънско е изкоренила дървета и е унищожила  градините на хората, съобщи кметът на Трън Цветислава Цветкова. Нанесени са щети и на земеделски имоти. Заради силния вятър и падналата градушка е било прекъснато електроснабдяването в цялото Знеполе и в района на селата Долна Мелна и Лева река. Подходите към четири села - Лешниковци,..

публикувано на 14.06.24 в 11:04

Отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител

Днес е Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Той се отбелязва с различни инициативи. У нас акции по кръводаряване се организират в различни градове в страната. Доброволно дарената кръв е с най-нисък риск за нуждаещите се от нея – това твърдение на Световната здравна организация разпространяват от Българската организация за..

публикувано на 14.06.24 в 09:28