Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите решават – 100 лв. великденска добавка за бедните пенсионери?

Автор:
Снимка: БГНЕС

Депутатите решават днес дали великденската добавка за най-ниските пенсии да бъде 100 лв.

Първоначалното предложение, внесено от ГЕРБ СДС и ДПС, беше за 75 лв. великденска добавка за всички с пенсии под линията на бедност. То беше прието на първо четене в зала миналата седмица, срещу него гласуваха само от ПП-ДБ с мотива, че тези пари ги няма в системата и са за трайно увеличение на пенсиите.

На Бюджетна комисия в сряда беше направена корекция и добавката за Великден се увеличи на 100 лв. Мярката ще струва 54 милиона лева, които ще бъдат осигурени от преструктуриране на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

На комисия беше отхвърлено предложението на БСП пенсионерите с пенсии под 526 лв. да получат по 100 лв. за тези, които получават под 526 лв., и по 50 лв. – за останалите.

Промяната в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване засега е единствената точка в дневния ред на народните представители. Парламентарен контрол не е предвиден.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кои са депутатите от Перник в 50-то НС?

Досегашните депутати от ГЕРБ-СДС Георг Георгиев - водач на листата в Перник и поставената на 8-мо място Христина Георгиева, която с 2683 преференции се нареди непосредствено след него ще представляват Перник и в 50-то Народно събрание. За трети път перничани изпращат в парламента и Димо Дренчев от „Възраждане”.  Спечеленият от „Продължаваме..

публикувано на 14.06.24 в 12:49

Поклон пред делото на Дядото

С ритуал по полагане на цветя в Благоевград бяха отбелязани 168 години от рождението на Димитър Благоев, патрон на областния център. Церемонията започна в 10 часа. Представители на институции и партии, и граждани дойдоха пред паметника на Дядото в центъра на Благоевград, за да се поклонят пред делото му.  Димитър Благоев, наричан от..

публикувано на 14.06.24 в 11:39

Буря изкорени дървета в Трънско

Снощната буря в Трънско е изкоренила дървета и е унищожила  градините на хората, съобщи кметът на Трън Цветислава Цветкова. Нанесени са щети и на земеделски имоти. Заради силния вятър и падналата градушка е било прекъснато електроснабдяването в цялото Знеполе и в района на селата Долна Мелна и Лева река. Подходите към четири села - Лешниковци,..

публикувано на 14.06.24 в 11:04

Отбелязваме Световния ден на доброволния кръводарител

Днес е Световният ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител. Той се отбелязва с различни инициативи. У нас акции по кръводаряване се организират в различни градове в страната. Доброволно дарената кръв е с най-нисък риск за нуждаещите се от нея – това твърдение на Световната здравна организация разпространяват от Българската организация за..

публикувано на 14.06.24 в 09:28

Избраните от два района заявяват в ЦИК от кой да бъдат обявени за депутати

Днес е срокът, в който кандидатите за народни представители, избрани в два многомандатни района, трябва да заявят пред Централната избирателна комисия в коя листа желаят да останат избрани.  ЦИК оповести, че това са общо 25 кандидати, сред които лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и съпредседателите на ДПС Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. ЦИК обяви крайни..

публикувано на 14.06.24 в 09:25

Община в Кюстендил е против нови мини в Босилеградско

Общината в Кюстендил подкрепя днешния протест пред Министерството на околната среда и водите в частта му, че не трябва да бъдат създавани нови мини край границата между България и Сърбия. „Не подкрепяме протеста обаче в частта му, в която се иска оставката на министъра", каза за Радио Благоевград , кметът на Кюстендил Огнян Атанасов.   Общинското..

публикувано на 14.06.24 в 09:22

Психично болен уби майка си в Разлог

Мъж уби майка си в Разлог.  Около 22:05 часа вчера в РУ-Разлог е получен сигнал от жителка на Разлог, че не може да се свърже с нейна 68-годишна съгражданка. От пристигналите на място полицейски служители и екип на ФСМП-Разлог е установено, че 68-годишната жена е починала, след като й е нанесена прободна рана в областта на гърдите от..

публикувано на 14.06.24 в 09:17