Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анаеробната инсталация край Благоевград вече има Акт 16, предстои избор на оператор

Приемателна комисия на Дирекция за национален строителен контрол днес прие Анаеробната инсталация за разделно събиране на биоразградими отпадъци край Благоевград.  С това приключва процедурата по придобиване на Акт 16.Предстои да бъде издадено разрешение за ползване на инсталацията и да се проведе процедура за избор на оператор, след което тя ще бъде пусната в експлоатация.В Анаеробната инсталация по метода на суха метанизация ще се третират разделно събрани биоразградими отпадъци (хранителни, зелени и/или дървесни отпадъци).При процеса на анаеробно третиране ще се произвежда биогаз и компост.Биоразградимите отпадъци ще се третират в специално изградени биореактори, херметически затворени, където съгласно предвидената технология ще протича процесът на анаеробна ферментация.Съоръжението е с капацитет близо 16 000 тона годишно и ще обслужва 100 000 жители на общините Благоевград, Симитли, Бобошево, Кочериново и Рила.Вече са закупени и необходимите автомобили и съдове, с които биоразградимите отпадъци ще бъдат извозвани и събирани разделно.Припомняме, че веднага след встъпването си в длъжност кметът Методи Байкушев предприе спешни мерки за разплащане на над 17 млн. лева за строително-монтажни работи, свързани с довършването на Анаеробната инсталация в срок, в противен случай Общината бе изправена пред риск да връща парите по проекта от собствения си бюджет. Анаеробната инсталация е изградена по проект, финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ по договор, сключен от Община Благоевград през 2018 г. Строителството на Анаеробната инсталация стартира през 2021 г. и завърши в края на 2023 г.


По публикацията работи: Спаска Зашева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Изложбата „Радост, тъга и надежда. 25 български илюстратори на детски книги“ открива Майските празници на културата в Дупница

 Селекцията от илюстрации е направена специално за 61-ия Международен панаир на детската книга в Болоня, който се състоя в началото на м. април, и пристига в града директно от Италия. Дупница е първата спирка от турнето на изложбата в страната. От 17-и май до края на месеца дупничани ще могат да посетят експозицията, която ще бъде разположена в..

публикувано на 16.05.24 в 17:01

Кметът Байкушев награди европейски и републикански шампиони

Медалисти от Спортен клуб „Ипон – Зенит“ получиха грамоти и плакет от кмета на Благоевград Методи Байкушев. Те бяха посрещнати в Община Благоевград заедно с техния треньор и председател на клуба Иван Милчев. По време на срещата кметът ги поздрави за усилията и спортсменството, което проявяват.   Наградени бяха: Борислав Цеков – републикански..

публикувано на 16.05.24 в 16:28

Официално откриват Античния град Хераклея Синтика

Над 10 млн. лв. надхвърля финансовата рамка на проекта „Реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологически обект „Античен град Хераклея Синтика“. Първият етап вече е приключил, каза на пресконференция ръководителят на проекта Катя Стоянова. Тя припомни, че близо шест месеца обектът беше затворен. За днес бе предвидено..

публикувано на 16.05.24 в 16:19

Решиха проблеми с водоснабдяването на дупнишко село

Дългогодишен проблем с водоснабдяването на с. Крайни дол, община Дупница, е разрешен съвместно от "Кюстендилска вода" и "ВиК-Дупница". Заради дефектирала помпа, населеното място многократно оставаше без питейна вода. След последната авария е подменен помпеният агрегат и е отремонтиран резервният, с което проблемът е решен трайно, съобщиха от..

публикувано на 16.05.24 в 15:25

Деца от Кюстендил участваха в проверка по пътна безопасност

Днес децата от трети клас на учебните заведения в Кюстендил заедно със служители на "Пътна полиция", участваха в проверка по пътна безопасност. В превантивна кампания по безопасност на движението се включи и началникът на сектор "Пътна полиция“ към Областна дирекция на МВР – Кюстендил,  Радослав Боюклийски.  Акцията започна на 28 април, като във..

публикувано на 16.05.24 в 15:05

Удостоиха с академична награда преподавател в ЮЗУ

Преподавателят в Стопанския факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. д-р Ганчо Ганчев бе удостоен с академичната награда „Проф. Станчо Чолаков“ за 2024 година на Варненския икономически университет. Тя се връчва за високи постижения в областта на финансовата наука и местното самоуправление. Той получи приза на тържествено събрание, с което Варненският..

публикувано на 16.05.24 в 14:21

Мъж, издирван от САЩ за сексуална експлоатация на деца, под стража в Благоевград

Американски гражданин, обявен за международно издирване с червена бюлетина заради сексуална експлоатация на деца, който беше задържан в Благоевград, получи мярка за неотклонение "задържане под стража".  Искането беше внесено в съда от Окръжната прокуратура.  Спрямо чужденеца Окръжният съд на окръг Аляска е издал заповед за задържане с цел наказателно..

публикувано на 16.05.24 в 14:16