Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рукие Геройска: Учениците ми са можещи и знаещи

Ученици от Професионалната гимназия “Никола Й. Вапцаров“ – град Белица се включиха в конкурса „Най-добър инвестиционен проект“. Под ръководството на своята преподавателка по икономика Рукие Геройска те разработиха различни предприемачески идеи и бизнес планове, които представиха пред преподаватели и студенти от Стопанския факултет на Югозападния университет Н. Рилски“ - Благоевград. „Заедно с моите колеги обичаме да мотивираме децата да са активни в извънучилищни мероприятия. Да взимат участие в такива инициативи, които да могат да им помогнат не само да получат допълнителни знания и умения за бъдещата си реализация, но и да могат да са компетентни  в социалните дейности, да имат повече комуникации и да придобият лидерски умения“,  каза за Радио Благоевград Рукие Геройска. Тя изрази своето удовлетворение от постиженията на учениците и подчерта ролята на учителя „да  ги подтиква леко и да им помага“.

Цялото интервю с Рукие Геройска чуйте в звуковия файл.

Г-жа  Геройска винаги много ни мотивира да участваме“, сподели Сибел Вакльова от 11 клас на гимназията, която е открила необходимостта от сервиз за технически устройства в град Белица.  А Селмина  Бъскова от 10-ти клас е разработила идея за фирма за озеленяване, която да предлага ефективни решения за опазване на околната среда. „Мисля, че ще е добре, защото идват много туристи, които са от градовете и искат по-красива и спокойна среда“.

Интервютата  със  Сибел Вакльова и Селмина  Бъскова чуйте в звуковия файл.

Учениците предлагат още производство на сладкарска продукция, на лимонада по домашна рецепта, предприятия в областта на туризма и такива със социална насоченост. Първо място в конкурса спечели  Хатидже Въчева с идеята за онлайн платформа за обучения. Второто място зае Хава Бичкова с бизнес план за създаването на организация за детска образователна подкрепа и трето място бе отредено за Хелин Деунгьова за идеята за онлайн магазин за бижута.

Това, което ме изненада наистина е, че те са пазарно ориентирани. Те са успели в един малък район, какъвто е Белица  и прилежащите населени места, да видят, да усетят какво би вършило работа, какво би могло да се развие и какво би могло да им осигури един малък бизнес, което за мен беше наистина интересно за деца на тази възраст“, коментира доц. Елена Ставрова, ръководител на катедра „Финанси и отчетност“ в Стопанския факултет на Югозападния университет Н. Рилски“ – Благоевград. Като инициатор на домакинстването на университета на финалния етап на ученическия конкурс, доц. Ставрова подчерта, че следва политиката за „привличане на кандидат-студенти, които да бъдат добре подготвени, разумно мислещи, креативни, добре запознати с бизнеса, доколкото може да позволи тяхната възраст“.

Цялото интервю с доц. Елена Ставрова чуйте в звуковия файл.

Доц. д-р Райна Димитрова, декан на Стопанския факултет на Югозападния университет „Н. Рилски“, връчи сертификати на участниците в конкурса.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Теодор Недев: Благодарен съм за четирите години в АУБ и в Благоевград

Теодор Недев е абсолвент от 30-тия випуск 2024-та на Американския университет. Преди броени дни, заедно със 196 бакалаври и 23 магистри, получи своята диплома. Бил е президент на Клуба по инвестиционен мениджмънт към АУБ за учебната 2022/2023 година, част е от младежката организация „България на младите“. От две години работи в Института за..

публикувано на 20.05.24 в 09:20

Европейска нощ на музеите в Благоевград

С удължено работно време, безплатен достъп до експозициите и богата програма, Регионалният исторически музей – Благоевград отбелязва Европейската нощ на музеите и галериите в съботния ден, на 18 май.  По традиция инициативата започна с така наречената "Малка нощ", чиято програма бе посветена на детската публика. Официалното й откриване стартира в 14:30 с..

публикувано на 18.05.24 в 17:44

Геймингът и поведенческото пристрастяване

Дигиталните зависимости са част от поведенческото пристрастяване, към което се отнасят още хазарта, пазаруване, гледане на порно и всички производни идващи от дигитални устройства. На това мнение е психолгът Георги Млеканов. Проблемът с пристрастяването към електронните игри е със задълбочаващи последствия  за развитието на младите хора,..

публикувано на 17.05.24 в 14:40

Край на рекламите на хазарт

От днес, 17 май,  влиза в сила забраната на реклами за хазарт във всички медии, както и наличието на билбордове в близост до учебни заведения. Новият закон за хазарта въвежда почти пълна забрана на рекламите на хазартни игри в телевизии, радиа и сайтове. Той бе обнародван на 14 май в „Държавен вестник“. Според новия закон  хазарта се..

публикувано на 17.05.24 в 14:10

Дърворезбени кръстове – изкуство в миниатюра

Дървените кръстове с резбована миниатюрна в православните храмове в нашата страна са обект на изследването на д-р Вера Атанасова-Кавачева, уредник в Националния исторически музей. В ефира на Радио Благоевград тя обясни, че тези църковни предмети представляват интерес заради трудността на своята фина изработка и „защото свидетелстват за..

публикувано на 17.05.24 в 11:41

"Пойни птици" - стихове с аромат на барут и мащерка

Поетът Владислав Христов представи новата си книга с поезия „Пойни птици“. В изданието авторът е събрал свои стихове от последните няколко години. “Текстовете са свързани най-вече с това, което споходи света през последните две години - войната в Украйна. Нямаше как, като пишещ човек да не реагирам на случващото се. Другата част от стиховете са..

публикувано на 17.05.24 в 11:37

Мирена Станева: Опазването на културното наследство е мисия

Регионалният център на ЮНЕСКО за Югоизточна Европа в София е част от мрежата центрове на световната организация с основна задача да опазва и помага на държавите да изграждат своите политики по отношение на опазването на живото наследство. „ Това е признание за нашата дългогодишна културна политика, която подкрепя и опазва наследството  ни и по..

публикувано на 17.05.24 в 10:15