Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

95 години Начално училище „Свети Паисий Хилендарски“ Банско

С вълнуващо тържество, учениците и педагози от Начално училище „Св.Паисий Хилендарски“ Банско отбелязаха 95 години от построяването на училището. Чрез техния авторски спектакъл „Големия свят на малкия принц“ те предадоха емоциите си от пътуването на децата в света на знанието и научаването на житейските уроци, водени вещо и с любов от учителите. Големият салон на читалището не успя да побере всички, които искаха да станат част от празника, защото за банскалии сградата на началното училище е символ и съществена част както от личния им живот, така и от историята, обществения, духовния и културния живот на Банско.Сред официалните гости на празника бяха Емилия Лазарова - зам.-министър на образованието и науката, кметът на община Банско Стойчо Баненски, секретарят на Общинската администрация Иван Докторов, бивши директори на Началното училище, директори на учебни заведения. Стойчо Баненски поздрави директорката Евгения Тренчева за това, че ръководи успешно един здрав колектив от учители и сътрудници, който създава в Началното училище атмосфера на любов към знанието и учението и на стремеж към творчество.Той припомни, че точно преди 100 години, на 9-ти май 1924 година, Общинският съвет, начело с тогавашния кмет Лазар Гълъбов, и училищно настоятелство приемат окончателното решение за построяване на училището, едно много смело, предизвикателно и амбициозно решение в онези трудни времена – само десетина години след освобождението на Банско, в следвоенните години и тежките последици от националната катастрофа. 


По публикацията работи: Спаска Зашева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Поклон пред Фалконе в Благоевград

Магистрати, полицаи, представители на Общинския съвет по наркотични вещества и граждани сведоха глави и поднесоха цветя пред паметната плоча на Джовани Фалконе в Благоевград. По този начин беше отбелязана  32-годишнината от смъртта на италианския магистрат. „Не искаме повече смърт и по отношение на магистрати, журналисти и на каквито и да..

публикувано на 23.05.24 в 12:14

Двойно скачат таксите за ползване на училищните салони в Перник

Двойно скачат таксите за ползване от външни лица на физкултурните салони в общинските училища в община Перник. Решение за това бе взето на днешното заседание на местния ОбС. Увеличението на таксите е част от направените изменения и допълнения към Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги. Предложение за промяната е..

публикувано на 23.05.24 в 11:58

Разследват смъртта на мъж в село Влахи

Под ръководството на Окръжната прокуратура Благоевград се извършва разследване за установяване на причините за смъртта на 33-годишния А.Ч. Пострадалият е намерен ранната утрин вчера в приземен етаж на двуетажна масивна постройка в махала на с. Влахи, община Кресна. Открит е от работодателя си мъртъв, с тежко нараняване в областта на главата. По..

публикувано на 23.05.24 в 11:39

ЦИК информира общините за подвижните избирателни секции

Централната избирателна комисия е уведомила с писмо всички общини да осигурят дежурства на 24-ти и 25-ти май до 17 часа, за да се приемат документи от хора с увреждания, които искат да гласуват с подвижна избирателна комисия на изборите на 9 юни. На 25 май изтича срокът за подаване на документи, включително и по електронен път като в този случай не се..

публикувано на 23.05.24 в 11:10

3-дневен парад на красотата и младостта в Благоевград

Абитуриенти от 10 училища в областния център ще преминат като истински звезди по червения килим и под специална цветна арка пред Община Благоевград на 24, 25, 26 май. Традиционно зрелостниците ще отброяват от 1 до 12, пременени в стилни и оригинални облекла. Абитуриентите от Випуск 2024 в Благоевград са 760. Началото на дефилетата ще бъде..

публикувано на 23.05.24 в 10:29

Световен ден на костенурката - в България живеят само два вида

На 23 май ежегодно се отбелязва Световният ден на костенурката. Костенурките са най-застрашената група гръбначни животни в света. В момента съществуват 328 вида костенурки-сухоземни, сладководни и морски, като половината от тях  са застрашени от изчезване. В България живеят само два от общо 58 вида сухоземни костенурки. Въпреки че са столетници,..

публикувано на 23.05.24 в 09:23

В Благоевград започват честванията за 24 май

Българската академия на науките ще отбележи 24 май - Деня на Светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност - с тържествено събрание. То ще започне с приветствие академик Юлиан Ревалски.  А в Благоевград днес започват честванията на Деня на българската азбука, просвета и култура - с концерт на..

публикувано на 23.05.24 в 09:12