Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ремина Алексиева:

2024 година - повратна точка за съдебните дела, свързани с климата

На 9-ти април 2024 година Европейският съд по правата на човека в Страсбург постанови решение по група знакови дела, свързани с изменението на климата, като осъди Швейцария за "бездействие по отношение на климата"*. Решението, в обем близо 600 страници, изпраща важни послания, а последствията от него коментира за Радио Благоевград Ремина Алексиева, експерт в програма „Енергетика и климат“ в Център за изследване на демокрацията и част от авторския екип на платформата „Климатека“. Тя подчерта два основни аспекта: първо, че държавите членки имат отговорност да опазват човешките права на гражданите и задължението да предприемат конкретни мерки, за смекчаване на изменението на климата. И второ – „самото решение дава конкретна методология, един вид рецепта, по която може да се оцени до каква степен държавите покриват тези  свои задължения“. Експертът поясни, че тази методология е вид гаранция за отговорността „държавите членки сами да преценяват до каква степен изпълняват тези критерий“. Според Ремина Алексиева това решение на Европейския съд по правата на човека, през призмата на въпроса за човешките права, поставя правото на масата и дава нова перспектива на целия този разговор с юридическо значение и последици. „Разбира се това няма как да стане отведнъж, но би следвало това решение да окаже влияние върху гражданското общество“, каза още Ремина Алексиева и прогнозира, „че ще се отвори усещането у хората, че имат още един способ, който става  една идея по-лесен“.

Цялото интервю с Ремина Алексиева чуйте в звуковия файл

*Искът е на четири жени и швейцарската асоциация „Verein KlimaSeniorinnen Schweiz“ ( Швейцарска асоциация на възрастните жени за климата), чиито членове са жени (повечето от тях са над 70-годишни), които  се справят трудно с периодите на изключително горещо време, които стават все по-чести в Европа, поради засилващото се глобално изменение на климата. Ето защо те често не могат дори да излизат от домовете си през лятото, особено през продължителните периоди на силни горещини. Според тях, швейцарските власти до голяма степен са отговорни за това, тъй като не са изпълнили ангажиментите си за драстично намаляване на емисиите на парникови газове. Европейският съд по правата на човека застана на тяхна страна, като постанови, че Швейцария наистина "не е изпълнила задълженията си по Парижката конвенция за изменението на климата". По този начин са били нарушени правата на всички жители на страната, но в резултат на това особено тежко са пострадали възрастните жени.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Празник на буквите с Дивата азбука

Любознателните малчугани от 1 г клас на 8 СУ „Арсени Костенцев“ вече имат богати познания за буквите, но и за дивата природата.  Още в началото на учебната година първокласниците обещават на своя начален учител Гергана Баркова, че искат и ще бъдат природни изследователи. В студиото на Радио Благоевград Коци, Ники, Лени и Ангел разказаха какво са..

публикувано на 23.05.24 в 16:45

100 години читалищна дейност в село Огняново

С поредица от събития жителите и гостите на гърменското село Огняново ще отбележат 100 години от създаването на Народно читалище „Асен Златаров-1924“. Началото на честванията ще бъде даден през месец юли с „Първи фестивал на самодейните състави“. „С кмета на селото Иван Ижбехов решихме да организираме този двудневен фолклорен фестивал, който ще..

публикувано на 23.05.24 в 14:44

НМД търси защитниците на децата в следващото Народно събрание и в Европарламента

Национална мрежа за децата отново стартира кампания “Гласувам за децата!”, с която търси следващите политици, готови да се присъединят към неформалното обединение “Парламентарната група за децата“. Кандидатите за народни представители за 50-то Народно събрание и тези за Европейския парламент вече могат да се запознаят с Декларациите от сайта на НМД...

публикувано на 23.05.24 в 12:44

Езиковата дигитална платформа БЕРОН помага да знаем и пазим родния български език

В Интернет вече е  БЕРОН - езиковата платформа, информационен ресурс за задължителните книжовни норми за правопис, правоговор и граматика на българския книжовен език. „ БЕРОН е дигитализиран вариант на официалния правописен речник, но включва много повече информация в четири направления – правопис, правоговор, граматика и езиково консултиране...

публикувано на 23.05.24 в 11:24

Темата за донорството е важна и трябва да присъства в дневния ред на обществото

Темата за донорството е изключително важна и тя трябва да присъства в дневния ред на обществото. Това е и една от нашите цели – да даваме гласност чрез спортни събития, информационни кампании и срещи очи в очи. По този начин ще привлечем вниманието на хората към темата. Това заяви в ефира на Радио Благоевград Иванка Динева, изпълнителен директор на..

публикувано на 22.05.24 в 11:24

Работата със специалните деца е благословия

Петър Астинов, учител на деца със специални образователни потребности в Център за специална и образователна подкрепа „Св. Паисий Хилендарски“ – Благоевград, стана носител на приза „Учител на годината“. Наградата е от Синдиката на българските учители и е в направление „Възпитателна работа, извънкласни и извънучилищни дейности, училищни психолози и..

публикувано на 20.05.24 в 15:07

Все повече дами искат да усвоят тънкостите на пчеларската професия

27 са курсистите, които тази година усвояват тънкостите на пчеларската професия, в първия и единствен засега у нас, Пчеларски университет. Тазгодишният цикъл на обучение започна в началото на годината и приключи миналата събота. За да се стимулират начинаещите пчелари се предлагат и стипендии, те са общо 10 за този сезон, има и 5 награди за..

публикувано на 20.05.24 в 13:21