Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЮЗУ „Неофит Рилски“ утре ще остане затворен

Снимка: ФБ/ЮЗУ

 Въпреки решението на браншовите синдикати в сферата на висшето образование да отложат националния протест  в София на 20 май,  повечето държавни университети утре няма да  отворят врати.  

Сред тях е и Югозападният университет в Благоевград. 

Синдикалните структури в университета потвърдиха, че  въпреки направената организация за участие в националния протест в столицата,  ще се съобразят с решението на  двата големи синдиката за неговото отлагане. 

Аргументите са, че  служебното правителство е поело ангажимент  още в понеделник , 20 май,  да преведе по сметките на държавните университети закъснелите с пет месеца 39 милиона лева за увеличение на заплатите на преподаватели и администрация от  първи  януари, а до средата на идната седмица  още близо 41 милиона  лева , с които да се гарантира и втори транш за увеличение на възнагражденията. 

Въпреки отмяната на националния протест  на синдикатите във висшето образование, планиран за утре, 20 май,  работещите в университетите остават в стачна готовност.

Междувременно стана ясно , че Съветът на Ректорите няма да отмени решението си  утре  университетите да останат затворени. От ректората в Югозападния университет потвърдиха, че няма да се провеждат учебни занятия, администрацията също няма да работи, като  ще се извършват само спешни и неотложни дейности.

   




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Туристи от Трън ще изпратят първия юлски залез от връх Каменитица

За трета поредна година, туристи от Трън ще изпратят заедно първия юлски залез от връх Каменитица в Ерулската планина, съобщиха от местното туристическо дружество. Трънският July sunset ще започне в 20.15 часа. Връх Каменитица е един от най-лесните за изкачване в Трънско. Той е изключително панорамен и особено подходящ за наблюдение на залези. Тази..

публикувано на 01.07.24 в 09:37

Спорт през лятото за учениците в Благоевград и Дупница

Община Благоевград и спортните клубове на територията на града организират безплатни занимания за учениците през лятната ваканция. Те стартират от 1 юли и ще продължат до края на месец август, като се провеждат по предварително изготвен и утвърден график.  В програмата са включени различни видове спорт.  Заниманията се провеждат от лицензирани..

публикувано на 01.07.24 в 08:47

По-високи пенсии от 1-ви юли

От днес - 1 ви юли, пенсиите, отпуснати до края на миналата година, се увеличават с 11 процента. Това повишава доходите на близо 2 милиона българи.  Минималната пенсия за стаж и възраст вече е 580,57 лева, а социалната за старост - 307,07 лева. По данни на Националния осигурителен институт, броят на възрастните с пенсии и добавки под линията на..

публикувано на 01.07.24 в 08:21

Общините Рила, Кочериново и Бобошево обявиха частично бедствено положение

Областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски обяви със своя заповед частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево, считано от 10:00 ч. на 1 юли 2024 г. Обявяването на частично бедствено положение се налага поради сериозните проблеми с водоснабдяването в землищата на с. Смочево, община Рила; на с. Мурсалево, община..

обновено на 01.07.24 в 08:14

Президентът връчва първия проучвателен мандат за кабинет

В изпълнение на конституционната процедура - първи проучвателен мандат за съставяне на правителство връчва тази сутрин държавният глава Румен Радев.  На "Дондуков" 2 номинираният за премиер от най-голямата парламентарна група - тази на ГЕРБ-СДС, ще получи в 09:00 часа папката от държавния глава. Кандидатът за министър председател има седем дни, за да..

публикувано на 01.07.24 в 08:10

Горещо с до 38°

Днес ще бъде слънчево, след обяд с купеста облачност, но само на изолирани места в планините ще превали. В източната половина на страната ще духа слаб югоизточен вятър, в останалите райони ще бъде почти тихо. Горещо време с максимални температури предимно между 33° и 38°.

публикувано на 01.07.24 в 06:57

Фолклорен флашмоб на Ансамбъл „Пирин“

С емоционален фолклорен флашмоб магическите гласове на Ансамбъл „Пирин“ огласиха площадното пространство пред МОЛ „Ларго“  Под диригентството на Латинка Костова хорът на емблемата на Благоевград и с гост - солист - перкусионистът Иван Цонков, изненада в неделния ден жителите и гости на областния център с изпълнения от репертоара на ансамбъла,..

публикувано на 30.06.24 в 16:46