Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сюжети от деня“ с Биляна Славчева

Слушайте на 22 май 2024 г., 13.00-16.00 часа

„Потребителска кошница“

Смартфони и таблети ще имат енергийни етикети от догодина. Какво означава това за потребителите? Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“, ще разкаже за новата Наредба за енергийното етикетиране на продукти.

На пазар в сряда? Какво се търси и предлага на Кооперативния пазар в пазарния за Благоевград ден? Репортаж.

„Земеделска рубрика“

Фермери алармират, че мандрите масово отказват да изкупуват козето мляко. Кои са причините и означава ли това, че купуваме все повече имитиращи млечни продукти? Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация.

Истинско мляко от млекомат. Защо един животновъд не желае да продава мляко на мандрите, а го предлага директно на потребителите, чрез поставен от него млекомат? Антон Тодоровски, животновъд от благоевградското село Падеж.

 „Ние и животните“: Сдружение КАЖИ инициира Кампания „Гласувай за животните“, чиято цел е кандидатите за евродепутати да поемат конкретни ангажименти, относно законодателството за защита на животните. Петя Алтимирска, председател на Сдружение КАЖИ.

Ученици от цялата страна ще бъдат наградени в Благоевград за участие в традиционен национален конкурс за превенция на наркоманиите. Репортаж.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Сюжети от деня“ с Иван Лазов

Започнаха консултациите при президента, свързани с избора на ново правителство – коментари на политолога Емил Соколов, на преподавателя по конституционно право доц. д-р Наталия Киселова, както и на правния експерт в Института за пазарна икономика Иван Брегов. Какви са основните икономически проблеми на страната във времето, в което търсим..

публикувано на 25.06.24 в 08:00

„Събуди деня“ с Биляна Славчева

„Безопасно лято“: Силното слънце през лятото може да е опасно за кожата. Как да изберем най-подходящите слънцезащитни кремове? Ще чуем съветите на дерматолога доц. Иван Богданов. Материал на БНР. Петричкото село Беласица става все по-предпочитано за селски туризъм. Има ли условия за развитието му? Разговор с кмета Велик Филчев...

публикувано на 25.06.24 в 06:00

"По първи петли“ с Мариана Попова

В предаването „По първи петли“ ще стане дума за 60 годишнината на хижа „Попови ливади“ в разговор с хижаря Димитър Пирнарев. Откъде идва името на село Раждавица – Стоян Ръждавички, кмет. Община Сатовча кандидатства за рекордите на Гинес с уникалните си чешми. Интервю с кмета Арбен Мименов. Ще ви срещнем с третокласничката Диана Рускова от Разлог,..

публикувано на 25.06.24 в 04:12

„Сюжети от деня“ с Мария Благоева

В сезона на опасните горещини: Как да пазим горите от пожари? Интервю с инж. Петко Ангелов, експерт в ЮЗДП. Община Благоевград организира водосвет за здраве по повод празника Свети Дух. Репортаж. За селото, читалището и децата. Как жителите на с.Зелен дол вдъхнаха живот на НЧ „Съзнание 1944“. Гости в студиото Весела Христова и..

публикувано на 24.06.24 в 08:30

"Събуди деня" с Агнес Манова

Еньовднен – ден на слънцето и билките . За ритуалите и вярванията в народната култура обяснява доц. Петя Банкова, етнолог в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките. Спазвайки традициите местното читалище в благоевградското село Логодаж ще отбележи Еньовден на изградената преди години..

публикувано на 24.06.24 в 04:00

„Неделя у дома“ със Зоя Караджова

Ивет Горанова запали олимпийския огън в Благоевград. Репортаж. Живите български корени, обичаи и обреди по време на жърва. Среща с Райна Гюрова, представител на сдружение "Хора и традиции", село Брежани. „Зелена светлина за българската музика“: Християна Лоизу и поп изпълнителят Danny Levan, зарадваха своите фенове с новата си дуетна..

публикувано на 23.06.24 в 10:36

"На отворен прозорец" с Росинка Проданова

Актуална информация, прогноза на синоптиците, пътна обстановка. Осмата Неделя след Пасха: Петдесетница - отец Светослав Кючуков. Минути за децата:  Отгатнете градовете. Най-подходящото време за море това лято е…. – климатологът д-р Симеон Матев с прогноза за летните месеци. Жители и гости на село Мурсалево всяка..

публикувано на 23.06.24 в 03:00