Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С изложба в Градската художествена галерия започнаха честванията на 24 май в Благоевград

Живописците Георги Славков, Димка Ставрева и Юлияна Сотирова са отличените автори общата художествена изложба в Градската художествена галерия в Благоевград, посветена на 24 май. Тя включва 66 творби на 45 художници. Наградите са на стойност по 500 лева. Те се присъждат от кмета на община Благоевград. Директорът на галерията Иван Милушев, информира, че представители на Съюза на българските художниципреценява работите на участниците в избожбата. Тя е разположена в двете зали на галерията и ще остане там един месец.

Наградите на най-добрите автори на изложбата връчи зам. кметът на община Благоевград Станислав Кимчев. Преди откриването на експозицията той изрази удовлетворението си от факта, че все повече млади творци участват в традиционната художествена инициатива и не скри задоволството си от произведенията на участниците. Кимчев посочи, че се забелязва и приемственост от преподаватели към ученици и студенти.

Експонираните творби разгледа и кметът на община Благоевград, Методи Байкушев, който малко по-късно даде прием за заслужилите дейци в областта на образованието и културата. Наградени бяха близо 80 активни представители на сферата на духовността. Церемонията се състоя в залата в сградата на читалището и операта. Зам. кметът Боряна Шалявска даде висока оценка на хората, работещи за духовното израстване на общината. Наградените са от всички детски градини, училища, културни институции и частни школи.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Предстои четвъртото издание на "Хисарлъка Experience"

За четвърта поредна година, между 12 и 14 юли в Кюстендил ще се състои фестивалът  "Хисарлъка Experience". Събитието се организира традиционно край крепостта над град Кюстендил и е със свободен достъп. В програмата на фестивала са включени и изложби, концептуален базар за творци, многобройни занаятчийски работилници. Около старинната крепост за..

публикувано на 24.06.24 в 16:29

Обновяват пътната маркировка тип „зебра“ в Благоевград

Община Благоевград стартира поетапното подновяване на хоризонталната (надлъжна и напречна) пътна маркировка по улици и булеварди в областния център. Кметът Методи Байкушев възложи на фирмата изпълнител спешни действия по обновяване на маркировката на пешеходните пътеки около училищата. Дейностите започнаха в края на миналата седмица по бул. „Св...

публикувано на 24.06.24 в 15:33

Студенти и преподаватели от ЮЗУ обраха наградите на фолклорен фестивал

13-ото издание на Международния фолклорен фестивал „Атлиманска огърлица 2024“ отново събра в Китен фолклорни таланти от целия свят, превръщайки морското градче в истинска сцена на традициите и културното наследство. В тазгодишното издание на фестивала взеха участие изпълнители от Северна Македония, Беларус, Молдова, Украйна, Индия и България, които..

публикувано на 24.06.24 в 15:29

С билков чай и еньовски венчета бе закрита лятната музейна школа в Благоевград

С концерт на състави към Центъра за личностно и творческо развитие на децата на Благоевград официално бе закрита лятната музейна школа. За трета поредна година краят на заниманията в музея се отбелязва на Еньовден, каза за Радио Благоевград главният уредник Райка Иванова. Децата пиха билков чай и бяха окичени с еньовски венчета.  Закриването..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Водосвет за здраве бе отслужен на мемориалния комплекс „Памет и вяра“

По традиция празникът С вети дух бе отбелязан с водосвет за здраве при 33-метровия кръст в мемориалния комплекс „Памет и вяра“ над Благоевград. Ритуалът бе организиран от община Благоевград. На него присъстваха председателят на Общинския съвет Радослав Тасков и Ася Иванова, заместник-кмет по административно-правно обслужване, обществени..

публикувано на 24.06.24 в 14:21

Свети Дух - ден на Македония и падналите за свободата ѝ

Представители на ВМРО, Регионалния исторически музей – Благоевград, регионалната структура на Национално дружество "Традиция" и благоевградския клон на Македонския научен институт почетоха паметта на падналите за свободата на Македония. Отец Петър Стефанов отслужи панихида пред мемориала на Делчевия род в двора на храма „Въведение Богородично“...

публикувано на 24.06.24 в 14:18

Миряни почетоха Свети Дух в Благоевград

Десетки миряни се стекоха в църквата „Въведение Богородично“ в старинния квартал „Вароша“ на Благоевград, за да почетат Светата Животворна Троица - Бог-Отец, Бог-Син, Бог-Дух Свети, които православната църква почита ден след Петдесетница.  Петдесетница и Свети Дух са последните празници от Великденския цикъл. Празникът трябва да "заразява"..

публикувано на 24.06.24 в 14:02