Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радостина Петрова:

България все още няма приет национален велосипеден план

Снимка: архив

На 12 април 2018 година по време на сесия на ООН,  190 държави-членки одобриха датата 3 юни за международен ден на велосипеда. „Това е една обикновена машина, която се задвижва с мускулна сила, но всъщност е демократично, здравословно, екологично транспортно средство, което  всеки може да използва“, напомни в интервю за Радио Благоевград Радостина Петрова от сдружение “Велоеволюция”. Тя подчерта, че велосипедът е доказал своите преимущества като достъпен и надежден  начин за развитие и насърчаване опазването на природата и човешкото здраве, ефективно средство в борбата със замърсяването и задръстванията в градовете.

Повечето европейски държави имат национален велосипеден план, съобщи Радостина Петрова, която е участвала като експерт в неговото изработване. „Планът е готов, но все още не е утвърден от  институциите“, уточни тя и посочи, че все пак от 2017 година е в сила наредба,  която дава правилата, нормите, параметрите за изграждане на велосипедната инфраструктура - велоалеи, велосипедни ленти, преходите в районите на спирки и кръстовища и други.  „Мисля, че в Благоевград някои неща бяха изграждани преди да има такъв нормативен стандарт и съответно се появяват  проблеми, но те могат да бъдат отстранени“, коментира Радостина Петрова конфликтното съжителство на много места в Благоевград между велоалеите, пешеходците и автомобилния трафик. Според нея е нужна промяна в отношението на държавата към велосипедното движение, то да бъде признато, използвано и впрегнато за  решаване на екологични и транспортни проблеми, общините да бъдат подпомогнати в този усилия. За съжаление политическата нестабилност в последните години отлагат това взаимодействие и България е единствената от дунавските страни, без приет национален велосипеден план.

По повод Международния ден на велосипеда в неделния 2 юни, който отбелязваме като ден на Ботев и загиналите за свободата на България, в София имаше велошествие. „Едното е свободата за движение с велосипед, а другото е възможността изобщо да живеем свободно“, поясни съчетаното отбелязване на двата празника Радостина Петрова.  Със зазвучаване на първата сирена, колоездачите спряха и отдадоха почит на героите.

Интервюто с Радостина Петрова чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проф. д-р Людмил Вагалински: Находката от Хераклея Синтика е уникална

Екипът от археолози на проф. д-р Людмил Вагалински, които работят на подновените разкопки в античния град Хераклея Синтика край Рупите, Петричко, откриха цяла мраморна скулптура в човешки ръст. Статуята е открита още на третия ден от подновяването на разкопкитие на 3 юли 2024 година. Археолозите попаднали на нея в големия канал на античния град...

публикувано на 06.07.24 в 09:00

Инж. Валентин Чамбов: Стабилизирахме финансово ЮЗДП

„Преди една година поех отговорната задача да ръководя най-голямото горско предприятие в страната с най-много териториални поделения. Бях наясно със ситуацията, но бях изненадан от няколко предизвикателства, които се наложи бързо да преодолея. На първо място това бе тежкото финансово състояние на предприятието. На второ - организационната структура...

публикувано на 05.07.24 в 14:08

Баня празнува с видео послания и нова песен за селото

Баня ще отбележи своя празник на 6 юли. Видео-послания са изпратили десетки жители от селото, които са извън страната, но милеят за родното си гнездо. Това е инициативата ,,Я кажи ми, облаче ле бяло", която се прави за първи път.   “Кратките послания от мястото, на което се намират, ще докосне всички, за да бъдeм заедно и да обединим..

публикувано на 05.07.24 в 12:02

Перспективите след неуспеха на първия мандат

Какви са политическите перспективи пред страната, след като не бе избрано правителство с първия мандат на ГЕРБ-СДС? Има ли възможност 50-то юбилейно Народно събрание да излъчи редовен кабинет?  Какви са причините и последиците от трусовете в някои от парламентарнопредставените партии – ДПС, БСП и “Величие”?  Какви са актуалните законодателни инициативи..

публикувано на 05.07.24 в 11:23

Непознатите планини на Краище

Краище е сравнително непознат район за повечето българи. 70% от тази физикогеографска и историко-географска област е на българска територия,  друга част е в Сърбия и съвсем малка - в Северна Македония.  „ И след като видях колко много красоти,  след като се запознах с толкова много археологически находки от древни и средновековни времена, реших да..

публикувано на 03.07.24 в 10:37

Започва „Раждавица филм фест, 2024“

Село Раждавица е домакин на първия фестивал на документалното и пълнометражно кино „Раждавица филм фест“. Фестивалът ще бъде открит на първи юли в 20.00 часа и ще продължи до седми юли. Началото слага филмът  „ТАМ“ на режисьора Богдан Дарев , който живее в град Сиатъл, САЩ. След 23 години в емиграция, срещите и преживяванията от първото си..

публикувано на 01.07.24 в 09:46

MINNA и Поли Богданова представят „Погледни ме в очите“

„Погледни ме в очите“ е най-новата песен на MINNA и Поли Богданова. Песента се появи в началото на тази седница, та 24 юни и вече се радва на многобройни полоьителни отзиви. Идеята за колаборацията е на Поли. Зедно с MINNA пишат текста на песента, а  музиката и аранжиментът са дело на БРАТЯТА. Песента е сполучлива комбинация между ка съвременно..

публикувано на 30.06.24 в 15:38