Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Сюжети от деня“ с Агнес Манова

Слушайте на 13 юни 2024 г., 13.00-16.00 часа

Спасовден в благоевградското село Горно Хърсово. То е единственото населено място на територията на общината, което отбелязва своя храмов празник на този ден. Репортаж

Център за специална образователна подкрепа  „Св.Паисий Хилeндарски" в Благоевград смодерен СТЕМ център, производствен център, а дворът от 4 дка ще бъде изцяло с трева за специалните деца.

Фондация  „Живите българските корени” организира  „Цъфнало цвеке шарено”- демонстрация на автентични носии от цяла България в града – пазител на традициите – Разлог. Разговор с Петър Петров, председател и инициатор на идеята българските традиционни дрехи да се запечатват в годишен календар.

 „Туризмът в действие“:

Как кулинарните турове в кюстендилиските села набират все по-широка популярност, а туристите предпочитатмалки ферми или  да гостуват на местни домакини, с които да готвят по стари рецепти, предавани през поколенията. Разговор с Гергана Кабаиванова, оснавател на онлайн платформата за кулинарен туризъм.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Сюжети от деня“ с Иван Лазов

Започнаха консултациите при президента, свързани с избора на ново правителство – коментари на политолога Емил Соколов, на преподавателя по конституционно право доц. д-р Наталия Киселова, както и на правния експерт в Института за пазарна икономика Иван Брегов. Какви са основните икономически проблеми на страната във времето, в което търсим..

публикувано на 25.06.24 в 08:00

„Събуди деня“ с Биляна Славчева

„Безопасно лято“: Силното слънце през лятото може да е опасно за кожата. Как да изберем най-подходящите слънцезащитни кремове? Ще чуем съветите на дерматолога доц. Иван Богданов. Материал на БНР. Петричкото село Беласица става все по-предпочитано за селски туризъм. Има ли условия за развитието му? Разговор с кмета Велик Филчев...

публикувано на 25.06.24 в 06:00

"По първи петли“ с Мариана Попова

В предаването „По първи петли“ ще стане дума за 60 годишнината на хижа „Попови ливади“ в разговор с хижаря Димитър Пирнарев. Откъде идва името на село Раждавица – Стоян Ръждавички, кмет. Община Сатовча кандидатства за рекордите на Гинес с уникалните си чешми. Интервю с кмета Арбен Мименов. Ще ви срещнем с третокласничката Диана Рускова от Разлог,..

публикувано на 25.06.24 в 04:12

„Сюжети от деня“ с Мария Благоева

В сезона на опасните горещини: Как да пазим горите от пожари? Интервю с инж. Петко Ангелов, експерт в ЮЗДП. Община Благоевград организира водосвет за здраве по повод празника Свети Дух. Репортаж. За селото, читалището и децата. Как жителите на с.Зелен дол вдъхнаха живот на НЧ „Съзнание 1944“. Гости в студиото Весела Христова и..

публикувано на 24.06.24 в 08:30

"Събуди деня" с Агнес Манова

Еньовднен – ден на слънцето и билките . За ритуалите и вярванията в народната култура обяснява доц. Петя Банкова, етнолог в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при Българска академия на науките. Спазвайки традициите местното читалище в благоевградското село Логодаж ще отбележи Еньовден на изградената преди години..

публикувано на 24.06.24 в 04:00

„Неделя у дома“ със Зоя Караджова

Ивет Горанова запали олимпийския огън в Благоевград. Репортаж. Живите български корени, обичаи и обреди по време на жърва. Среща с Райна Гюрова, представител на сдружение "Хора и традиции", село Брежани. „Зелена светлина за българската музика“: Християна Лоизу и поп изпълнителят Danny Levan, зарадваха своите фенове с новата си дуетна..

публикувано на 23.06.24 в 10:36

"На отворен прозорец" с Росинка Проданова

Актуална информация, прогноза на синоптиците, пътна обстановка. Осмата Неделя след Пасха: Петдесетница - отец Светослав Кючуков. Минути за децата:  Отгатнете градовете. Най-подходящото време за море това лято е…. – климатологът д-р Симеон Матев с прогноза за летните месеци. Жители и гости на село Мурсалево всяка..

публикувано на 23.06.24 в 03:00