Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова етнографска изложба за митологията и демонологията в Кюстендил

Регионалният исторически музей в Кюстендил ще представи днес  нова етнографска изложба на тема "В света на митологията и демонологията" с автор ас. д-р Веска Спасова. Тя е експонирана в обновената зала „Стримон” в двора на музея, оборудвана с нови експозиционни тела.

Чрез  експонатите и митологичните персонажи д-р Спасова разказва за страховития свят от "тъмната половина" на човешкия живот – демонологията, от който "надничат" странни, мистични създания на човешкото въображение като самодиви, змейове, хали, караконджули, таласъми, орисници, мамници и бродници.

"Старите български традиции и митологични представи са забравени и „осъдени” като суеверия и отживелици, независимо че вярата в пагубното влияние на отрицателната енергия, причинена от „лоши очи”, от завист, злоба, алчност, продължава да живее. Затова и изложбата чрез форми на митичния разказ проследява и вниква в народопсихологията на предците ни, за да ни покаже как да опознаем и преодолеем страховете си", разказа ас. д-р Веска Спасова.

Откриването е от 17.30 часа, а входът е свободен, казаха от музея.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще строят петзвезден хотел в местността "Картала" и помпена станция в Българчево

С награждаване на изявени спортисти – боксьори и гимнастици започна поредното заседание на Общински съвет – Благоевград. В началото Александър Марков положи клетва като общински съветник от ГЕРБ на мястото на Ана Георгиева, която по свое желание напусна местния парламент. В дневния ред влязоха три предложения на кмета на община Благоевград.  Две..

публикувано на 28.06.24 в 12:41

Президентът връчва първия мандат в понеделник

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на ГЕРБ – СДС, пише БНР. Това ще стане в понеделник от 9 часа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.  Папката ще бъде връчена на кандидата за министър-председател на формацията.  След приключилите вече консултации със седемте формации в 50-ото НС, държавният глава вчера..

публикувано на 28.06.24 в 12:33

Летният сезон на Бъндеришка поляна започва на 29 юни

Летният сезон в Банско започва на 29 юни, съобщиха от „Юлен“ АД. На Бъндеришка поляна ви очакват най-дългата водна пързалка в Европа, мини-голф и студена бира. Пирин предлага чудесни възможности за отдих и спорт, далеч от тълпите в летните курорти. Банско предлага през лятото много спортни атракции, с които активно и здравословно да запълните..

публикувано на 28.06.24 в 11:33

Отбелязаха Националния ден за безопасността на движението по пътищата в Перник

В Перник отбелязаха Националния ден за безопасността на движението по пътищата. В кампанията с участието на Областната дирекция на МВР, се включиха ученици от Средно училище с разширено изучаване на чужди езици „Д-р Петър Берон“. Те раздадоха над 50 броя листовки, изготвени от тях и посветени на пътната безопасност. Превантивната акция се проведе на ул...

публикувано на 28.06.24 в 11:08

Борисов: Парламентът трябва да сформира всички комисии, за които е нужно мнозинство

Лидерът на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов заяви, че парламентът трябва да сформира всички комисии, за което е нужно мнозинство. Борисов коментира и казаното от ПП-ДБ, че институциите се превръщат в политическа бухалка за техни кадри. На въпрос защо президентът Румен Радев е отказал да отиде на Срещата на върха на НАТО, той заяви, че засекретените..

публикувано на 28.06.24 в 10:54

Без платено паркиране в дните на Празника на черешата в Кюстендил

Общината в Кюстендил премахва платеното паркиране в дните на провеждането на Празника на черешата. Зоните за кратковременно платено паркиране в града няма да работят на 28, 29 и 30 юни. В тази връзка от Общината призоваха водачите да спазват правилата за спиране и паркиране в обхвата на "Зона за кратковременно платено паркиране“ и извън нея...

публикувано на 28.06.24 в 09:42

Фестивалът "Слънце иде" започва в село Дрен

Националният детски фолклорен фестивал "Слънце иде" започва  днес / 28 юни/  в радомирското село Дрен.  Организатори са Министерството на културата, община Радомир, кметството и читалище „Благой Попов” в село Дрен. Тазгодишното издание е 23-то поред. Фестивалът има конкурсен характер. В продължение на два дни близо 900 деца от различни краища на..

публикувано на 28.06.24 в 07:29