Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Може ли Радев да отхвърля служебен кабинет? Какво пише в Конституцията?

Автор:
Снимка: БГНЕС

Има ли по Конституция право президентът Румен Радев да отхвърля служебен кабинет, както направи с проектокабинета "Кожарева" в понеделник?

Няма да има кабинет "Кожарева", изборите ще са след 20 октомври

Заплетената политическа ситуация коментираха по Нова тв преподавателите по Конституционно право д-р Орлин Колев и доц. Наталия Киселова.

"Според тълкувателно решение №2 на Конституционния съд от 2002 г. думата "предложение", що се отнася до процедури, в които участва държавният глава, предполага финалният акт да е негов. Това означава, че и в случая със служебното правителство окончателната дума е на президента", настоя доц. Киселова.

По думите ѝ отказът на Радев да подпише указ за назначаване на служебното правителство на Горица Кожарева не е противоконституционен.

На друго мнение е обаче колегата ѝ д-р Орлин Колев. Според него "президентът не може да налага волята си за подбора и състава на бъдещия служебен кабинет".

Конституционалистът определи като "голям гаф" факта, че държавният глава обвързва провеждането на парламентарни избори с формирането на служебен кабинет.

По думите на доц. Киселова указът за назначаване на служебно правителство предшества този за провеждане на предсрочен вот. Т.е., ако Румен Радев реши да остави сега действащия кабинет "Главчев", то държавният глава трябва да издаде указ за неговото преназначаване и едва след това такъв за дата на изборите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Проблеми с автобусния превоз и почистването на пътя около Рилския манастир

Има проблеми с почистването около пътя Рилски манастир-Кирилова поляна, както и с автобусния превоз към Светата обител. Този път води и към гроба на Свети Иван Рилски, на около два-три километра от Светата обител и дори и през зимата там отиват миряни и туристи. Затова трябва да е почистен. В района на Кирилова поляна пък са няколко почивни бази,..

публикувано на 11.10.24 в 12:46

Първи събор на животновъдите в Кюстендилско

Първият събор на животновъдите и производителите на земеделска продукция от Кюстендилска област ще се проведе тази събота (12 октомври) в Сапарева баня. Официалната програма ще започне в 11:30 часа с водосвет в параклиса „Света Богородица“ и освещаване на курбан за здраве и берекет, който ще бъде раздаден на гостите на събора. Посетителите на..

публикувано на 11.10.24 в 11:29

Нелегално продавани стоки са иззети от магазин в Перник

Нелегално продавани стоки са открити и иззети от търговски обект в Перник, съобщиха от ОДМВР. Полицаите от сектор "Противодействие на икономическата престъпност" проверили магазин в центъра на областния град.  Намерени и иззети са около 240 артикула - предимно дрехи от известни търговски марки, продавани без съгласите на притежателя на изключителното..

публикувано на 11.10.24 в 11:27

Пленерът „Свети Лука” започна в Кюстендил

От днес до 18 октомври в Кюстендил се провежда  24-то издание на Международния пленер "Свети Лука". Пленерът започва на днешната дата, когато се отбелязва празникът на св. апостол и евангелист Лука - покровител на зографите и един от учениците на Исус Христос, известен с изписването на първата икона на Дева Мария с Младенеца и иконите на светите..

публикувано на 11.10.24 в 10:53

РИК-Кюстендил заличи кандидат-депутат

РИК-Кюстендил заличи кандидат-депутат от една от съперничещите си две коалиции от разцепила се партия. При това я е представлявал на консултациите по състава на СИК при Общината в Дупница. Така броят на кандидат-депутатите от Кюстендилска област става 124.  Заличеният кандидат е бил поставен под №3 в листата на коалицията. РИК - Кюстендил е извършила..

публикувано на 11.10.24 в 10:51

Край Дупница извадиха сом гигант – тежи над 100 кг

Сом гигант уловиха рибари от язовир Дяково край Дупница. Рибата тежи над 100 килограма и може да счупи рекордите на Гинес, съобщи bTV. Рибарите обясниха, че борбата със сома била голяма и дълга – около два часа. Те разказаха как са успели да хванат гигантския сом. По думите им "борбата" със сома е била голяма - около два часа. "Ръцете ни трепереха и..

публикувано на 11.10.24 в 10:30

ЦИК е възложила профилактика и почистване на машините за вота

ЦИК е възложила профилактика и почистване на машините на "Сиела Норма". Всички, които са дали дефекти, няма да участват на изборите на 27 октомври. Това заяви председателят на ЦИК Камелия Нейкова в  "Денят започва" по БНТ. "Процентът на машините, които дават такъв проблем, е сравнително малък на фона на всички останали, но по-важното е, че дори и да се..

публикувано на 11.10.24 в 10:28