Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС допуска строеж на автомагистрала „Струма“ без извършването на ОВОС

Снимка: архив

Петчленен състав на ВАС остави в сила определението на тричленен състав във връзка със строежа на автомагистрала Струма. С определението е допуснато предварително изпълнение на Решение № 5 - ПР/2024 на министъра на околната среда и водите, с което е прието да не се извършва Оценка за въздействие на околната среда (ОВОС) на инвестиционното предложение "Изменение на инвестиционното предложение "Подобряване на трасето на Лот 3.2 на Автомагистрала "Струма", по Източен вариант Г 10.50".

Административно дело № 8206 от 2024 г. е образувано по частна жалба на Българска фондация биоразнообразие /БФБ, Фондацията/, която смята, че първоинстанционният съд е разгледал делото като искане за спиране на предварителното изпълнение /чл. 166, ал. 2 и ал. 3 АПК/, а не като жалба по чл. 60, ал. 5 АПК.

С Решение № 250 от 25 април 2013 г. на Министерски съвет обектът е обявен за национален, а Лот 3.2 е определен за обект със стратегическа важност.

Върховните магистрати приемат, че пътят няма дублираща алтернатива, следователно не би могъл да бъде затворен за движение, а това възпрепятства и подобряване на експлоатационното му състояние. В изложените по преписката данни изрично е доказано, че от закъснението при изпълнението на административния акт може да последва значителна вреда за държавата, поради необходимост от възстановяване на разходени европейски средства.

Преценката на съда за неблагоприятното въздействие върху околната среда от предварително изпълнение на проекта е в две насоки – първо, дали такова ще настъпи и второ, преценка за пропорционалност. Върховните магистрати приемат, че с предварителното изпълнение на решението да не се извършва ОВОС на инвестиционното предложение ще доведе до ускорено започване на строежа на автомагистрала в разглеждания участък, в резултат на което околната среда, макар и непряко ще бъде засегната. В случая става въпрос за преценка за пропорционалност, а именно кой обществен интерес надделява – този, изтъкнат и защитен от административния орган или този на жалбоподателя.  

Определението е окончателно.

По публикацията работи: Весела Сукалинска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

НСТС обсъжда повишаване линията на бедност

Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъжда на днешното си заседание предложението на служебното правителство линията на бедност за 2025 година да стане 638 лева. В сравнение с 2024 година това означава нарастване с малко над 21% или със 112 лева. Бизнесът подкрепя предложения от кабинета размер, а синдикатите искат по-висока сума...

публикувано на 16.09.24 в 09:22

Безплатни консултации за туберкулоза

Безплатни консултации за туберкулоза започват от днес в различни населени места в цялата страна. Кампанията е на здравното министерство и цели да насочи вниманието на хората към рисковете от заразяване с болестта, превенцията и лечението ѝ. У нас диагностиката, лечението и профилактиката на туберкулозата са безплатни, независимо дали човек е..

публикувано на 16.09.24 в 09:21

Около 720 000 ученици прекрачват училищния праг

Очаква се около 720 хиляди ученици да прекрачат училищните прагове в днешния първи учебен ден. От тях 58 хиляди са първокласници, предаде репортер на БНР. Вратите си за учениците днес отварят над 2300 училища в страната. На първия учебен ден най-голямо е вълнението сред първокласниците. В някои от учебните заведения ремонтите ще продължат и след..

публикувано на 16.09.24 в 09:05

Облачно и дъждовно време

Днес преди обяд облачността ще е значителна, на места главно в Източна България с превалявания от дъжд. Около обяд валежите ще спрат и до края на деня облачността ще се разкъсва и ще намалява, в много райони до предимно слънчево време. Ще духа слаб вятър от север-северозапад. Максималните температури ще са между 17° и 22° градуса.

публикувано на 16.09.24 в 05:38

Разлог почете с шествие-поклонение и панихида героите и жертвите на Кръстовденското въстание

Днес, признателен Разлог почете с шествие-поклонение и панихида героите и жертвите на Кръстовденското въстание - неделима част от Илинденско-Преображенското въстание. Преди 121 години 42 достойни мъже от Разлог - бащи и синове, братя и роднини, дават живота си за настоящето и бъдещето на България. 28 от тях са погребани в оброчището „Свети Димитър”...

публикувано на 15.09.24 в 14:13
Съдебната палата в Кюстендил

Съдът отхвърли жалбата срещу закритите изборни секции в ромския квартал в Кюстендил

Административният съд в Кюстендил отхвърли подадена жалба срещу закриването на 6-те  изборни секции в ромския кв. "Изток". Те бяха закрити със заповед на тогавашния кмет на Общината Петър Паунов през 2015 г. като противодействие на купуването на гласове и търговията с вот в квартала. Жалбата е подадена от жител на квартала с инициали И.С.Д.  срещу..

публикувано на 15.09.24 в 13:31

Продължава изясняването на причините за трагедията в авиобаза "Граф Игнатиево"

Все още се изясняват причините за инцидента в авиобаза "Граф Игнатиево", при който в петък по време на тренировка загинаха двама пилоти - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет В траур са общините Долна Митрополия, където се намира Висшето военновъздушно..

публикувано на 15.09.24 в 11:18