Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Персонал от Непал, Индия, Таджикистан наемат в Банско

Хотелите в Банско се готвят за първите гости през зимата. Проблемите в бранша с кадрите обаче си остават, особено с квалифицирания персонал и не разчитат на трудовите борси, които се правят в рамките на два дни.

„Договаряме много работници с фирми за внос на кадри от Непал, Индия, Таджикистан, но те имат ниска квалификация“, каза секретарят на Съюза по туризъм в Банско Зорка Тумбакиева. Според нея трябва да се започне от семейството, че това е работа, която вече може да е добре платена и да носи удоволствие, от училищата, където обучението  трябва да бъде насочено към този сектор. В бранша няма достатъчно мениджъри, бармани, рецепционисти. „Дори и да намерим хора от други държави, езиковата бариера създава проблеми“, категорична е Тумбакиева.

Летният сезон е бил приличен, но не с огромен ръст. „Хората обедняха и не смеят да се развличат особено. Израелските туристи ги заместихме с туристи от Европа, от Скандинавските страни. Преди време имахме много туристи от Полша, Чехия, опитваме се да си ги върнем, но все още не е достатъчно и това няма да се усети кой знае колко, предвид голямата леглова база, с която разполагаме в Банско“, допълни Тумбакиева.

За проблемите с работната ръка в бранша и подготовката за зимния сезон в интервюто на Ива Сеизова със секретаря на Съюза по туризъм в Банско Зорка Тумбакиева:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жители на две дупнишки села готови на протести заради некачествена вода

Жители на селата Баланово и Палатово са готови на протести и блокиране на пътя Дупница-Кюстендил заради негодна за пиене и битови нужди вода. Повече от 10 години е проблемът с некачествената вода в тези населени места. Хората очакват решение от институциите на дългогодишния проблем.  В отворено писмо с над 200 подписа жителите..

публикувано на 10.10.24 в 15:16

Активното участие на жените в политиката е жизнено важно за просперитета на обществото

Илиана Балабанова е президент на Европейско женско лоби -  най-голямата коалиция за правата на жените в Европа. Тя е съосновател и председател на Българската платформа към Европейското женско лоби, превърнала в своя житейска кауза постигането на истинско равенство между жените и мъжете. Защото това е борба за просперитета на цялото общество, за..

публикувано на 10.10.24 в 14:42

Югозападът е сред най-активните области в състезанието по творческо писане на английски език

Нараства интересът към националното състезание по творческо писане на английски език, то вече е познато за учениците, те го харесат и се чувстват уверени да го правят, сподели за Радио Благоевград Гергана Янева от  Корпуса за образование и развитие – организатор на състезанието. Тя посочи, че Югозападът е сред най-активните области, а Езиковата..

публикувано на 10.10.24 в 14:27

Форум „Перник на младите“

Село Дрен ще бъде домакин на превърналата се в традиционна и очаквана Академия „Перник на младите". Събитието, което ще се открие на 1 ноември, се организира от Консултативния съвет за младежка политика Перник съвместно с Национален младежки форум и се финансира от Община Перник в рамките на годишния план за изпълнение на младежки дейности...

публикувано на 10.10.24 в 14:25

Първи земеделски събор „В полите на Рила планина“

На 12 октомври край Сапарева баня ще се проведе първото издание на Събора на животновъдите и производителите на земеделска продукция от Кюстендилска област „В полите на Рила планина“. Идеята за събитието е възникнала още през 2016 година, но поради различни причини, досега не е била реализирана. „Съборът ще бъде не само за производителите..

публикувано на 10.10.24 в 14:16
Гл.ас. д-р Ива Станоева

Документи, времена, облекло - 130 години назад към миналото

Назад към миналото ни връща със своето задълбочено изследване гл.ас д-р  Ива Станоева, автор на книгата „Народни костюми“ в Княжество България, излязла преди броени дни от печат. Книгата е посветена на ценен извор за историята на традиционното облекло от 1888–1889 г., съхраняван във фонда на проф. Иван Шишманов при Научния архив на Българската..

публикувано на 10.10.24 в 11:23
Пламен Димитров

Психологът Пламен Димитров: Негативните емоции доминират предизборната обстановка

Психологът Пламен Димитров коментира в предаването “Събуди деня” резултатите от скорошно проучване, според което голяма част от българите изпитват сериозни тревоги и отвращение към настоящата политическа ситуация в страната. Анкетата, проведена между 10 септември и 2 октомври 2024 г., разкрива притеснителни нагласи сред българското общество в контекста..

публикувано на 10.10.24 в 09:21