Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тихомир Стоицов: 2024 година е изключително тежка за пчеларите

Тихомир Стоицов е  председател на Браншовия пчеларски съюз „Пчела“ – град Кюстендил. За Радио Благоевград той сподели, че всяка изминала година е все по-трудна за пчеларите, техният брой бързо намалява, много се отказват и продават целите пчелини, заедно с инвентара за обслужването им. „2024 година  е изключително тежка година, да не кажа най-тежката от десетилетия насам“, очерта актуалната картина той и посочи, че добивите са драстично малки – вместо обичайните 10 кг мед от пчелно семейство, полученият среден добив в Кюстендилско е между 0 и 3 кг. Цената на полифлорния билков мед за буркан на дребно е 15 лева,  на мановия - 18-20 лева. Тихомир Стоицов изрази своята тревога от вноса на големи количества мед от Украйна, който залива българския пазар, а качество му отстъпва на вкусовите качества на родния мед. „Време е вече както всички имат лични лекари, зъболекари, да имат и личен пчелар – човек, на когото имат доверие, при когото могат да отидат, да видят пчелните семейства, да видят как се обработва медът, да пробват различните видове мед “, сподели идеята на свой колега пчеларят.

Въпреки законовата забрана, в България се внасят и други породи пчели, различни от българската медоносна пчела. Огромен проблем е оттеглянето на науката от сектора, липсата на научно-изследователски центрове, които да помагат на пчеларите в селекцията на пчелите в условията на климатичните промени. „Пчелите ще се адаптират, но много трудно. Вероятно ние трябва да им помогнем - веднъж с опазване на природната среда и втори път - със законово регламентирано отглеждане на топлоустойчиви хибриди пчелин семейства“, очертава част от  посоки за оцеляване на пчеларството Тихомир Стоицов.

Цялото интервю с Тихомир Стоицов можете да чуете в звуковия файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Дигиталният мост между младите кадри и българския бизнес

Васка Бакларова и нейният екип стоят зад платформата OMNI – иновативна инициатива, която има за цел да свърже студентите с бизнеса и да задържи младите таланти в България. В интервю за предаването "Събуди деня" тя акцентира върху мисията на приложението, която не просто да осигурява нови възможности за работа на студентите, но и да помага на малкия и..

публикувано на 18.10.24 в 11:09

Кюстендилската изобразителна школа продължава да се развива и да дава нови артисти

На 18 октомври честваме празника на художниците , който в християнския календар е и ден на свети Лука, основоположник на християнската иконопис. „ В  Кюстендил винаги се е почитал много свети Лука , заради Майстора най-вероятно, заради традиционния пленер, който организираме. Обичаме го този празник “, сподели за Радио Благоевград..

публикувано на 18.10.24 в 10:47
Снимка: Фейсбук Йорданови Арт и приятели

Людмил Йорданов за българската традиция, която покори световните сцени

Българската култура и родните традиции, които доскоро изглеждаха екзотични за останалата част от света, постепенно се превръщат в част от световната култура на 21. век. След като нашенската лютеница и традиционната ни баница бяха определени като деликатес в Страната на изгряващото слънце, а списание „Vogue“ нареди столицата ни сред културните..

публикувано на 18.10.24 в 10:04

Внимание: Опасна играчки крият химически рискове за здравето на децата!

Маска на клоун за Halloween е забранена за продажба в Европейския съюз. Разпоредени са мерки по изтеглянето на партидите от пазара, заради прекомерна концентрация на фталат, информират от онлайн платформата „Ние, потребителите“.  Лабораторните тестове са измерили стойност 40,96% от теглото. Това несъответствие е в нарушение на Регламента..

публикувано на 17.10.24 в 14:12

Кресна празнува

В деня на небесния покровител на българите свети Иван Рилски, Кресна отбелязва празника на града. На 19-и октомври е и храмовият празник на храм-паметника и костница в Кресна „Свети Иван Рилски“. В него се пазят костите на повече от 500 военни, загинали в Балканската, Междусъюзническата и Първата световни войни. В 7.30 е началото на..

публикувано на 16.10.24 в 11:31

Хижа „Македония“ е обявена за „Хижа за пример“

Хижа „Македония“ е обявена за „Хижа за пример“. Наградата е част от конкурса „Хижа на годината“. Паричното възнаграждение е 20 000 лева, които са предоставени на стопаните от дружество "Айгидик" в Благоевград.  В тазгодишната кампания “Хижа на годината” бяха номинирани над 100 хижи и заслони от всички планини в цялата страна. Конкурсните..

публикувано на 16.10.24 в 09:25

Ромен Рачков: Соргото - спасителната алтернатива в земеделието при критични климатични условия

Родината на соргото е Екваториална Африка. Тази древна култура е  растение от семейство житни, което със своята устойчивост на суша и високи температури става все по-категоричен заместител на традиционните зърнени култури, отглеждани и в Европа. Тя е позната и в България, но интересът към нея все още е слаб. „ Соргото  е отлична алтернатива  на..

публикувано на 14.10.24 в 10:08