Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Касапинов: Вярата е единственото, което ни обединява да си помагаме в трудните моменти

Снимка: Кети Тренчева

Доброволци обединиха усилията си и обновиха емблематичната за Банско камбанария на църквата „Света Троица“. С доброволен труд и безвъзмездни дарения, само за три дни, те смениха вече разпадналите се тухли на 30-метровата кула, които не са подменяни от 1994 година насам.

Екипът от доброволци, воден от иконом Георги Касапинов, успешно свали старите керемиди и инсталира нови 360 керемиди и 40 капаци, а доброто дело бе предварително благословено от Негово Високопреосвещенство Неврокопския митрополит Серафим.

Местната общност посрещна с ентусиазъм обновлението на символа на Банско, а църковното настоятелство изрази благодарност към всички участници и спонсори.

„Кулата е завършена през 1850 година. До 1994 година беше покрита със стари турски керемиди. Наследниците на Тодор Хаджирадонов, който изработва часовниковия механизъм, решават да монтират още два циферблата към първоначалните, както кулата си беше с четири отвора, и когато правнуците на Хаджирадонов се качват отгоре, виждат, че покривът е в много лошо състояние  тогава, през 1994, подменят турските с гръцки керемиди. Оттогава изминаха 30 години и тази година отгоре на гнездото, където бяха щъркелите, беше поникнал един бъз. Качихме се с приятели да го махнем и установихме, че е много лошо състоянието на керемидите“, споделя в ефира на Радио Благоевград иконом Георги Касапинов.

Така той решава да потърси помощ и съдействие сред местните жители, за да обновят заедно камбанарията. Веднага откликват доброволци, които свалят старите керемиди и монтират нови такива.

„Тя е просто уникална кулата. Такива камбанарии рядко се срещат в България. Всеки роден в Банско няма как да не се удивява от труда на майсторите, които също са били от Банско. Църквата я построява дядо Димитър Дойов, а камбанарията я построява неговият племенник дядо Григор“, разказва иконом Касапинов.

Той споделя още, че банскалии са изключително вярващи хора и винаги са се грижили за църквата.

„При когото и да съм отишъл за помощ, никой не ми е върнал думата, и в повечето случаи всеки гледа да помага безсребрено, без да очаква някакво заплащане. И в момента „Света Троица“ се изографисва с дарения. Нека всеки знае, че когато малко положи за Бог, Бог му връща многократно. В последно време вярата е единственото, което ни обединява да бъдем заедно и да си помагаме в трудните моменти в живота“, споделя иконом Георги Касапинов.

Разговор на Ваня Бахчиванова с иконом Георги Касапинов можете да чуете в прикачения звуков файл.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

„Да спасим една гора лист по лист“ в ПГИ в Благоевград

Мащабна акция  по събиране на хартия за рециклиране организираха днес ученици и учители от ПГИ „Иван Илиев“ в Благоевград. В инициативата се включиха и родители. Целта е младите хора да живеят отговорно, да рециклират, да съхраняват природата и да опазват околната среда. С това екосъбитие започват проявите, свързани с отбелязването на  75 години..

публикувано на 18.10.24 в 14:36

Магазин за вещици и още нещо…

В света на приказките – на феи, вещици, метли и шапки, там ни пренасят екип от дългогодишни приятели, съидейници, художник и музикант - Мадлен и Моисей. Имало едно време…, така започва всяка история, като някъде по средата главните герои са осенени от гениална идея, от която, вместо да им поникнат крила, в този случай, се появяват летящи..

публикувано на 18.10.24 в 12:59

Хатидже Сирачка: Всички сме „В скута на времето“

Хатидже Сирачка е на 46 години, майка на две деца и баба. Родом е от якорудското село Черна Места, но е учила в Белица, където среща и любовта, в лицето на своя съпруг и остава там със семейството си. Имала е собствен бизнес, после е работила като рецепционист, но писането винаги е било неразделна част от живота й. Така се стига и до издаването на..

публикувано на 18.10.24 в 12:23

Стартира програмата „Дигитални деца“

Рекордни близо 300 хиляди сигнала за онлайн злоупотреби над деца е обработил Националният център за безопасен интернет за периода януари-септември 2024 г. „ За съжаление, основна част от сигналите са свързани със сексуална онлайн експлоатация и изнудване на деца. Имаме сигнали за финансови измами и на двете линии, които управляваме –..

публикувано на 18.10.24 в 11:43
Владислав Христов

Поетът Владислав Христов с престижни награди от световни хайку конкурси

Българският поет Владислав Христов отново доказа таланта си на световната сцена, като беше отличен на два от най-престижните хайку конкурси в света. На фестивала на японската вишна „The Vancouver Cherry Blossom Festival” във Ванкувър, Канада, Христов се нареди сред най-добрите автори, а участието му в Международния хайку конкурс „Oi Ocha Shinhaiku” в..

публикувано на 18.10.24 в 11:16

Дигиталният мост между младите кадри и българския бизнес

Васка Бакларова и нейният екип стоят зад платформата OMNI – иновативна инициатива, която има за цел да свърже студентите с бизнеса и да задържи младите таланти в България. В интервю за предаването "Събуди деня" тя акцентира върху мисията на приложението, която не просто да осигурява нови възможности за работа на студентите, но и да помага на малкия и..

публикувано на 18.10.24 в 11:09

Кюстендилската изобразителна школа продължава да се развива и да дава нови артисти

На 18 октомври честваме празника на художниците , който в християнския календар е и ден на свети Лука, основоположник на християнската иконопис. „ В  Кюстендил винаги се е почитал много свети Лука , заради Майстора най-вероятно, заради традиционния пленер, който организираме. Обичаме го този празник “, сподели за Радио Благоевград..

публикувано на 18.10.24 в 10:47