Български компании, работещи в консервното производство, представиха страната ни на международно изложение в Стокхолм, Швеция.
Традиционните зеленчукови консерви - лютеници, айвари, сосове със 100% естествени съставки, без добавена захар и консерванти, плодови нектари, сокове и компоти, привлякоха вниманието на посетителите на Изложбения център Kistamässan.
„Основният акцент на изложението беше насочен към храни от 100 процента естествени съставки и органични продукти. Това беше оценено от посетителите на нашия щанд. Трябва да признаем, че вкусовите навици на потребителите от тази страна доста се различават от тези по нашите географски ширини и ние имаме доста работа докато нашите консерви заемат трайно място на скандинавския пазар. За начало залагаме на потребителите, които се грижат за своето здраве, залагащи на храна с богат вкус, изразени аромати, идваща от страна с много слънце и които не се притесняват да експериментират с нови вкусове“, заяви Антоанета Божинова, организационен секретар на Асоциация „Традиционни български консерви“.
Асоциацията е партньор на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци. Създадена е преди повече от една година и има сериозни цели.
„Първата и основна цел е да запазим и популяризираме консервите с традиционен характер. Ние имаме продукти, прекрасни услови за земеделие и за нас е важно българската земя да продължава да дава добрата храна на нашия народ. Имаме планове да работим сериозни подрастващите за формиране на вкус към българските продукти. И не на последно място - консервите с български вкус да задоволят вкусовете и на най-изтънчените ценители“, подчерта Божинова.
Тя разкри, че подготвят така наречените досиета за защита на храна с традиционно-специфичен характер в ЕС на два български продукти - сладко от рози и лютеницата.
Може да чуете целия разговор на Мария Благоева с Антоанета Божинова в прикачения файл.
Седем разказа, посветени на Хераклея Синтика, са поместени в книгата „Духът на Хераклея“, която скоро ще бъде и на книжния пазар. Нейни автори са петричанинът Димитър Яков и Илиан Ацев, който е потомственик на Аце войвода. „Книгата е готова в електронния си вариант, почти готова и в хартиения. За първи път книгата ще излезе и в аудио разкази..
От 1 януари 2025 година светът влезе в най-новата демографска генерация – Бета. Очаква се те да съставляват около 16 процента от световното население до 2035 година. „Това еволюционно развитие, според мен, тръгна преди 1 януари тази година. Просто така чисто статистически се отчита като дата, като начало. Тези дечица ще бъдат много..
Членството на България в Шенген ще има значително отражение върху туризма и бизнеса, като се очаква облекчаване на граничния режим и засилване на трансграничните връзки с Гърция и други съседни държави. Това коментираха в предаването „Събуди деня“ по Радио Благоевград туроператорът Здравка Чимева и адвокат Борис Харизанов, член на Българо-гръцката..
Младежи от Югозападна България ще имат възможност да разгледат света „наопаки“ по време на работилницата „Наопаки: Светът през различни гледни точки“, чието първо издание ще бъде на 4 януари 2025 г. в Перник. Инициативата е организирана от Международния младежки център в града, като идеята е работилницата да се проведе и в Дупница, Благоевград и Гоце..
От отколешни времена, на 1 и 2 януари в петричкото село Ключ, кукери гонят злите сили обикаляйки къщите на местните хора, наричайки им здраве и берекет. През последните три-четири години обаче, се е утвърдила традицията това да се случва на 2 януари. „Защо на 2-ри, а не на 1 януари? Ами защото, след посрещането на Новата година хората са..
„Синини“ на Шанел Еркин е опит за създаване на любовен пантеон от ежедневното.“ – това пише Георги Гаврилов за дебютната книга на Шанел Еркин. Предлагаме ви да чуете разговора на Валентин Дишев с Шанел Еркин за тази книга: Шанел Еркин е родена във Варна. Учи оперно и класическо пеене. Още от десетгодишна изнася образователни..
"Винаги оптимист. Никога нито за миг не съм преставал да вярвам в тази идея" - с тези думи на Георги Гаврилов завърши разговорът с него в поредното издание на "Арт сезони". Разговор за годината на издателствата, по навик определяни като "малки", но редовно наместващи се сред "големите", когато става дума за отличени от журита и аудитория техни книги...