Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Симеон Караколев: Цената на кг овче сирене поскъпва двойно от фермата до магазина

Симеон Караколев

Във втория ден на събитието "Бойкот на магазините" се вглеждаме във формирането на цените на храните от фермата до трапезата, защото се оказва, че именно по пътя на хранителната верига се получават най-големите изкривявания в цените на хранителните продукти. Затова, една от мерките, които трябва да предприемат държавата и контролните институции, е проследяването на ценообразуването по цялата хранителна верига.

В това е категоричен Симеон Караколев, съпредседател на Националната овцевъдна и козевъдна организация (НОКА) и съпредседател на Българската аграрна камара (БАК), която организира кръгла маса по темата дни преди "Бойкота на магазините".

"Необходимо е изработването на комплекс от механизми, за да има дълготраен и дългосрочен ефект. Всяка друга законодателна инициатива би имала краткосрочен ефект за нас. В момента, колегите обобщават всички нелоялни търговски практики. Това е много важно, защото трябва да се чуе гласът на производителите. Това трябва да намери място в законодателните инициативи и регулаторните механизми",  коментира за Радио Благоевград Симеон Караколев.

Според него, няколко са регулаторните институции, които трябва да следят за нелоялните търговски практики по цялата хранителна верига – това са Комисията за защита на конкуренцията, Комисията за защита на потребителите, НАП, Агенция "Митници", БАБХ и други.

"Очакваният резултат от предприетите мерки е по-лесен достъп на българските производители до българския пазар, по-лесно пазаруване от потребителите и по-устойчиво производство. Много важно е създаването и на земеделски кооперативи, каквито в момента няма в България. Няма и Закон за кооперативите, късите вериги на доставките също трябва да бъдат проверявани, защото и там има нелоялни търговски практики", допълни съпредседателят на НОКА и БАК.

Много важна е темата за предизвикателствата, пред които са изправени земеделските производители. Почти никой не говори за това, как се произвежда и колко струва килограм сирене например, от фермата до търговската верига.

"Мога да ви дам пример с овчето мляко, защото там не мога да допусна грешка или мога да допусна статистическа грешка. Един литър овче мляко, по данни от миналата година, се изкупува по 2 лева за литър, това е масовата цена в България. Един килограм сирене се произвежда от максимум 4 литра овче мляко, за разходите за производство и транспорт слагаме още 2 лева, това прави общо около 10 лева. Преработвателят слага една печалба от 10-15% и така се формира една цена от 14 лева, с ДДС.

14 лева излиза килограм сирене масово от мандрите. А в магазина се продава повече от двойно. Ето затова, говорим за асиметрията, която се получава в ценообразуването, колко порочно е разпределена печалбата в цялата верига на доставки. Най-трудоемката част е самото производство на мляко. А там остава 0% печалба. Държавата субсидира със стотици милиони тези уязвими производства и реално, веригите продават субсидиран продукт, от който печелят само те", обясни още Симеон Караколев.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева със Симеон Караколев:

По публикацията работи: Весела Сукалинска


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Планина без бариери за децата и младежите в неравностойно положение

Планината е за всички – без бариери. Това е на само призив, а дългогодишна мисия за Гергана Дойчинова и екипа на „Ела и ти“. След дарителска кампания бяха събрани нужните средства за закупуването на три специализирани колички.  С тях деца и младежи с увреждания, както и трудноподвижни хора, могат да стигнат до планинските върхове, разбира се, с..

публикувано на 18.07.25 в 14:51
Анелия Никова

Новият живот и родилната помощ

След протеста и контрапротеста заради сигнала на родилка за агресия в Майчин дом на дневен ред излезе наболял за обществото проблем за етиката между пациенти и медицински специалисти, като този случай отвори полюсни позиции и още въпросителни. Акушерството е трудна и отговорна, но същевременно и благородна професия, изискваща търпение и..

публикувано на 18.07.25 в 14:22

Пикник артистик: Време за вдъхновение и културен куиз под открито небе

Бретонски палачинки, кроасани, лавандулова лимонада и френски сирена, поднесени сред уютния и пъстър колорит на благоевградското село Рилци. Този културен мост между българската и френската култура подариха на благоевградската публика Маргарита Георгиева, заместник-председател на Алианс франсез, и Елена Арнаудова. С подкрепата на Община Благоевград те..

публикувано на 18.07.25 в 10:58

Горещниците и Илинден - народните поверия и обичаи

Дните 15, 16 и 17 юли са известни в българския народен календар като Горещници. Тези три дни са свързани с почитание към огъня. Вярвало се, че който работи през тези дни, то снопите му на нивата се запалвали сами, защото огънят слизал от небето. Считали, че който не празнувал Горещниците, къщата му изгаряла. Тези дни се съблюдавали..

публикувано на 18.07.25 в 08:56

Новите сортове тютюн се адаптират успешно в българските условия

Припомняме, че през пролетта на тази година една от най-големите световни тютюневи компании стартира пилотен проект у нас, осъществяван от Национална асоциация на тютюнопроизводителите (НАТ-2010) и компанията за преработка на суров тютюн Сокотаб. Проектът включва експерименталното изпитване на три нови за България сортове едролистен тютюн, като..

публикувано на 17.07.25 в 11:58

„Ваканция в музея“ организират в Брезник

За поредна година Общинският исторически музей в Брезник, съвместно с Центъра за работа с деца в града, организират инициативата „Ваканция в музея“. Целта е децата да се забавляват, участвайки в различни дейности като рисуване, тъкане, изработване на глинени съдове и на традиционни местни печива. Идеята е по този начин малчуганите да добиват..

публикувано на 17.07.25 в 11:25

Етика в родилната зала

През изминалите дни една публикация на майка в социалните мрежи разбуни духовете и раздели обществото. Наскоро родила жена сподели в личния си профил във Фейсбук, че е получила грубо отношение и дори физическа агресия от лекарския екип, който е бил отговорен по време на раждането и. Последваха протести в защита на лекаря, както и контрапротест в..

публикувано на 17.07.25 в 10:46