Първата дама - образ и подобие

Екатерина Каравелова
Снимка: архив
Дали до всеки успял мъж стои една силна жена и доколко това е валидно за първите мъже в държавата ни? Какви са промените през вековете и има ли значение по чий образ и подобие е създадена Първата дама и съществува ли изобщо като образ за избиратели и представители на различните обществени групи? До какво води това в народопсихологията и последствията от нарушаването й?

На тези и други въпроси отговор дава авторката на множество книги по темата, една от които е „Първите дами на Царска България” - историкът доц. Цветана Кьосева.
С нейната авторитетна помощ се завръщаме поне 100 години назад, за да си отговорим и на някои въпроси с днешна дата. Поглеждаме към атрактивния образ на Екатерина Каравелова и трагичната съдба на Султана Рачо Петрова, присъстваща по нелеп начин дори в съвременните жълти медии на България. Разглеждаме за кратко изключението сред Първите дами по времето на социализма - Людмила Живкова. Достигаме и до наши дни, когато търсим повод за размисъл в присъствието и отсъствието на жената до президента на Република България и как въздейства това върху българския народ.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!