Камен Балкански

Бюро "Творческа Европа - МЕДИА" на 20 години

Два са големите победители на "Златна роза" 2023. Наградата за най-добър пълнометражен филм на 41-вото издание на най-стария и единствен по рода си фестивал за българско игрално кино си делят "Уроците на Блага" на Стефан Командарев и "Диада" на Яна..

публикувано на 29.09.23 в 12:35
Росен Желязков

"Отказах да умра" – храброто присъствие на Росен Желязков

Росен Желязков е роден в София през 1971 година. Завършил е Културно-историческо наследство в Университета по библиотекознание и информационни технологии. Автор е на няколко стихосбирки: "Жълта пеперуда в Сърцето" (2013), "Аз съм Пикасо" (2014), "Чист"..

публикувано на 29.09.23 в 09:15
Меглена Караламбова и Венцислав Сариев

За киното с Меглена Караламбова

Има хора светове. От тях се учиш на живот, на достойнство, ценности и смисъл, от тях разбираш защо ни има въобще и колко голяма и важна вселена е изкуството. Такъв човек е Меглена Караламбова – грандама в българския театър, голямо име в родното ни кино,..

публикувано на 28.09.23 в 17:59

Учреди се нова организация на "Жени в българското кино"

Като вселена, в която има от всичко и за всеки, която дава живот и смисъл, провокира чувства и емоции, киното държи на своето разнообразие. То обаче трудно би могло да съществува, ако мястото на жените в света на седмото изкуство е някак по-ограничено. И..

публикувано на 28.09.23 в 17:06

"Ши-зи-про" и театърът без сценарий

Импровизационният театър дава свобода на изразяване и възпира вътрешния критик в нас – според актьорите от трупата на "Ши-зи-про". За поредна година те организираха Международен фестивал на импровизационния театър, който събра гости от четири държави и..

публикувано на 28.09.23 в 12:59

Полина Петкова, подкастър: Тийнейджърите търсят "авариен изход"

През последната година и половина, TeenStation, която винаги е била фокусирана върху интересите и перспективите на тийнейджърите, има удоволствието да работи с някои от най-обещаващите млади илюстратори, дизайнери и художници. Тези талантливи младежи..

обновено на 28.09.23 в 11:44
Людмила Сланева и Евелина Бибова

"Чума" – филмова история за силата на саможертвата

Да бъдеш до скъп на сърцето си човек, когато смъртта го обвива в обятията си, е трудна, но завладяваща история за саможертвата. Майстор като Йордан Йовков има усета да разкаже за тази форма на любов така, че да четеш – и място да не си намериш. Проф...

публикувано на 28.09.23 в 09:10

"Рефлексия на образа" – нова изложба на Станислав Божанков

Графичните произведения на художника Станислав Божанков в галерия "Интро" срещат посетителите с абстрактното изкуство на автор с подчертано индивидуален почерк и пластичен език. Изложбата има заглавие "Рефлексия на образа", като в отделните цикли се..

публикувано на 28.09.23 в 08:25

24-часов театрален маратон за първи път в Габрово

24-часов театрален празник за зрители от всички възрасти ще изпълни пространствата на Габровския драматичен театър "Рачо Стоянов" на 29 и 30 септември . Поводът е юбилеят на независимата театрална формация "Малка театрална компания", създадена..

публикувано на 28.09.23 в 08:05

"Моменти" – изложба на художничката Красимира Дренска в галерия "Контраст"

Живеещата в Швейцария художничка Красимира Дренска-Вирц представя най-новите си произведения на родна земя, в софийската галерия "Контраст". Изложбата се нарича "Моменти" и включва прецизна селекция от големи серии цветни композиции и черно бели рисунки –..

публикувано на 27.09.23 в 16:16