Габриела Колева - GABÓ

GABÓ: За писаната две години песен и търсенето на автентичност

"Ако не си за мен" – песента на младата певица Габриел Колева - GABÓ, която за четвърта седмица е № 1 в класацията БНР Топ 20. Габриела разказва, че, за разлика от другите песни, които пише, тази отнема много повече време. Нужни са две години,..

публикувано на 20.02.24 в 13:18

Жанна Кадирова: Тревога

Проектът на украинската артистка Жанна Кадирова, който се открива днес, 20 февруари, от 18.30 в Чешкия център в София, съдържа изложбите "Тревога" и представената през 2022 г. на Венецианското биенале за съвременно изкуство "Паляниця", както и два..

публикувано на 20.02.24 в 11:10

Съвременна графика – дипломни проекти на магистрите от катедра "Графика" при НХА

Дипломираните магистри Никола Цветанов, Пламен Маджаров и Георги Джунев от катедра "Графика" при Националната художествена академия представят дипломните си проекти и разказват заедно със своя преподавател проф. Десислава Христова за новите тенденции и..

публикувано на 20.02.24 в 10:05
Бисера Йосифова и Мария Мира Христова в студиото на Terra Култура

Бисера Йосифова, "13 века България": Дарителството като гарант за културно ниво

Бисера Йосифова, изкуствовед и изпълнителен директор на Националния дарителски фонд "13 века България", говори в “Terra Култура“ за предизвикателствата пред културата – като управление, изкуство и идентичност, както и за ролята на дарителството като..

обновено на 20.02.24 в 09:28

"Дерида" с нов важен проект и премиера

Два информационни повода ни насочват към "Дерида". Единият е новият европейски проект, който ще развива на международно ниво образованието на хората за съвременна култура и съвременен танц. Предвижда се използване на виртуална реалност. Днес (20..

публикувано на 20.02.24 в 08:44

За влиянията и вдъхновенията

Това, че българската артсцена днес е част от международната, е несъмнено. Дори само поради факта, че българските художници пътуват, правят изложби къде ли не, живеят и работят в България или в чужбина, а често и в България, и в чужбина. Драстична е..

публикувано на 19.02.24 в 14:55
Александрина Валенти

"Бривидо" – една дълга любовна поема

В света на поезията думите не са просто звуци, а скъпоценни кристали, които разкриват най-скритите ъгли на човешката душа. В този свят на естетика и емоция се вплитат животът, любовта и творчеството, като ги превръщат в нещо повече от просто думи – в..

обновено на 19.02.24 в 14:10

Първите обявени международни гости на 28-ия София филм фест

28-ият Международен София филм фест ще бъде открит на 13 март в Зала 1 на НДК. Фестивалните прожекции ще продължат в София, Пловдив, Бургас и Варна до края на месец март. Освен да съпреживеят заедно киноисториите, зрителите ще могат да се срещнат с..

публикувано на 19.02.24 в 13:15

"Една нощ в операта с музиката на "Куин"

"Една нощ в операта с музиката на "Куин" – мащабно, панорамно, не се притеснявам да използвам и прилагателното "грандиозно" – каквото е достойно за задължаващите гигантски мащаби на техни британски величества. След като взриви публиката в зала 1 на..

публикувано на 19.02.24 в 11:42

"Аз съм Левски" – незаснетият филм за Апостола

"Десетки художници мечтаеха да го нарисуват. Портретите донякъде наподобяваха лика му, но един с друг не си приличаха. Всеки българин си има по един свой Левски и затова е твърде ревнив към неговия образ. И за нас той остана неуловим, какъвто беше..

публикувано на 19.02.24 в 11:26