Eмисия новини

Нашият ден

от понеделник до четвъртък
от 8.15 до 11.00 часа

петък
от 8.15 до 10.00 часа


От 8 до 9 е времето за среща на различни гледни точки в опит да се надскочи информационния дневен ред и да бъдат открити значимите за обществото проблеми, които имат, разбира се, и своето актуално битие. В този час ще откриете:

• "Епизоди от живота" – кратки сцени от извънновинарското битие – срещи с хора, лични разкази, мнения, случки.
• "Темите на деня" – разговор с експерти и общественици за важните теми от края на предишния и от предстоящия ден.
• "Темата на деня" – актуална тема с различни гледни точки, сблъскващи се или допълващи се.

От 9 до 10 е времето на разказването на истории и на срещите (в "Разговорът") с онези хора, които водят света ни напред. Краят на часа е времето, в което същия този свят виждаме през погледа на редактора.


Вторият водещ застава пред микрофона в 10 часа, за да преведе слушателите през един публицистичен час, тръгващ от човешка история и търсещ дискусионно изследване на няколко територии:
• културно наследство (в понеделник в „Terra култура“),
• образование (във вторник в „Образованието влиза в час“),
• здравеопазване (в сряда в „Леге Артис“),
• икономика (в четвъртък в „Денят делово“).

Екип на предаването: Любомира Константинова, Таня Любенова, Александър Райчев, Мария Христова, Нина Цанева, Мартина Кръстева, Росица Александрова, Кирил Чобанов, Светлана Тодорова, Божидар Александров.

За връзка в студиото на предаването "Нашият ден" тел.: 02 865 95 60 (от 8.15 до 11 часа).

Публикации

Китарният ас Ингви Малмстийн отново у нас

Бах. Антонио Вивалди. Джими Хендрикс. Пражката филхармония. И Чешката – с хор. "Фендер Стратокастър". Ферари. Ейприл. Пловдив, 2024 година. Пръстът на Съдбата е свързал по невероятен начин тези хора, места, събития, за да ни срещне на живо с китарния..

публикувано на 17.06.24 в 12:01

Инициативата "Светилник" представя новите училищни химни

В рубриката "Културен код" на предаването "Terra Култура" обсъдихме "Светилник" – национална инициатива на "Музикаутор" за даряване на химни на български училища. Участници в предаването бяха Иван Димитров, изпълнителен директор на "Музикаутор", Милен..

публикувано на 17.06.24 в 11:34

В Бургас отбелязват 100-годишнината от рождението на художника Георги Баев с изложба

Тази година се навършват 100 години от рождението на големия художник Георги Баев. В родния му град Бургас отбелязват годишнината с изложба, която се откри на 1 юни в културния център "Морско казино" и ще бъде на разположение за разглеждане до 31 август...

публикувано на 17.06.24 в 10:54

Връчват наградите "Млад Благотворител" 2024

На днешния 17 юни фондация "Благотворител" отбеляза своята 20-годишнина с раздаване на наградите от националния конкурс "Млад Благотворител" 2024. Събитието бе коментирано в рубриката “Епизоди от живота” на предаването “Нашият ден”, където председателят..

публикувано на 17.06.24 в 10:41

20 години археологически проучвания в Провадия-Солницата

Един обект, обвит в мълчание, успява да проговори благодарение на 20-годишните усилията на екип от археолози, ръководен от акад. проф. Васил Николов. На 11 юни Националният археологически институт и музей на Българската академия на науките (НАИМ..

публикувано на 17.06.24 в 09:54

Програмата "Еко лято" стартира

Днес (17 юни) стартира програмата "Еко лято", организирана от Младежки център - Добрич. За програмата и участниците в нея в "Нашият ден" разказва Силвия Венелинова – организатор в Младежки център - Добрич. Програмата изгражда традиция вече над..

публикувано на 17.06.24 в 09:22
Стивън Монтгомъри

Стивън Монтгомъри: Англичанинът, който обикна България

В рубриката "Мигранти с таланти" ви представяме Стивън Монтгомъри, един англичанин, който обича България и живее в у нас от вече 10 години. Стивън се запознава със своята съпруга българка в Лондон, където тя е на стаж и след известен период на пътуване и..

обновено на 17.06.24 в 08:35

Вече има българска информационна платформа за подсладителите

Е-sladko е първата българска информационна платформа за подсладителите.   Елисавета Котова , председател на Асоциация на децата с диабет, запознава слушателите на "Lege Artis" с възможностите на новия информационен портал. Много хора..

публикувано на 14.06.24 в 12:33
Максим Цеков

Максим Цеков – австрийският цигулар от български произход

"Лауреатите" е нов музикален проект на Оркестър "Кантус Фирмус", който започна с концерт в началото на седмицата. Публиката се потопи в духа на романтизма чрез мелодиите на Шуберт и Чайковски и новата пиеса за цигулка "Смиляна" от Георги Андреев...

обновено на 14.06.24 в 12:33
Ерина Боянова и Божидар Александров

Защо Ерина Боянова рисува седем нови плаката за стари испански филми?

Как от дистанцията на времето един съвременен дизайнер създава нови плакати за стари испански филми, оставили следа в киното – разговор в "Нашият ден" с дизайнера Ерина Боянова за авторската ѝ изложба "Кино Испания: плакати за филми с награди" ...

публикувано на 14.06.24 в 12:08