Костадин Бонев: Във филма режисьорът е чисто гол

БНР Новини
Снимка: Росица Михова

Режисьорът Костадин Бонев е от творците, които знаят какво искат, накъде отиват и как да проправят пътя до там. Преди да завърши театрознание и да специализира кино и телевизионна режисура, се дипломира по счетоводна отчетност. Това и до днес му помага в работата, въпреки че допуска намесата и на интуицията.
Като същинско начало и оказване във фокуса на прожектора Костадин Бонев определя документалния си филм „Ловци на сънища”, който излиза на екраните през 1991 г. Интригуващата картина за самоуките художници на Балканите подсъзнателно подсказва предстоящия военен конфликт и последвалото разделение на Югославия. Почти 20 години по-късно Костадин Бонев работи по документален филм за разпада на Османската империя.
Филмографията му включва поредица от атрактивни заглавия в документалното и игралното кино. Режисьор е на „Вапцаров. Пет разказа за един разстрел”, който получава наградата за документален филм на фестивала „Златен ритон” през 2013. Костадин Бонев признава, че винаги говори с вълнение, както за Вапцаров, така и за филма, режисиран от него по сценарий на Ивайла Александрова.
Какви качества притежава успешният режисьор и какво го издига над матрицата? Защо във филма режисьорът е гол и опасно ли е това - отговор на тези и други въпроси в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!