Проблемите и бъдещето на минната индустрия ще бъдат обсъдени на конференция в София

Проблемите и бъдещето на минната индустрия ще бъдат обсъдени на конференция в София, част от програмата на Българското председателство на Съвета на Евросъюза.  Ще се обсъжда как да се утвърди ключовата роля на минерално-суровинната индустрия като основа..

публикувано на 18.05.18 в 09:08

Форум "Кръгова икономика и чисти технологии" ще се проведе в НДК под патронажа на МОСВ

Форум "Кръгова икономика и чисти технологии" ще се проведе в НДК под патронажа на Министерството на околната среда и водите, като част от официалния календар на Българското европредседателство.  Акцент ще бъдат възможностите за инвестиции и бизнес..

публикувано на 18.05.18 в 07:50

Европейският бизнес елит се събира в София

Европейският бизнес елит се събира в София за Съвета на президентите на "BusinessEurope" – най-влиятелната бизнес организация в Европа. Събитието е част от програмата на Българското европредседателство, а домакин на срещата е Българската стопанска..

публикувано на 18.05.18 в 04:00

Добрите сигнали от Срещата на върха в София според премиера Бойко Борисов

Срещата на върха завърши с декларация и анекс към нея, в който Брюксел пое конкретни ангажименти за транспортната, енергийната и дигиталната свързаност в региона. Премиерът  Бойко Борисов  призова западните медии да не се плашат от държавите от Западните..

публикувано на 17.05.18 в 21:50
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, президент на България (2012 - 2017) Росен Плевнелиев, министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова и Душко Маркович, премиер на Черна гора (отляво надясно).

Пет млрд. евро ще са ни нужни за изграждането на обща инфраструктура със Западните Балкани

Пет милиарда евро ще са необходими на България, за да изгради обща инфраструктура със западните си съседи до 2030 година. Това беше посочено на дискусия на транспортните министри от Западните Балкани, съпътстваща днешната Среща на върха в София. Министър..

публикувано на 17.05.18 в 20:55

Туск: Западните Балкани са интегрална част от Европа и тяхното място е в нашата общност

Доналд Туск определи като „успех“ срещата на върха в София и похвали ангажираността и гостоприемството на българския екип. "Приключихме една много добра и плодотворна среща на върха ЕС - Западни балкани. Мисля, че мина прекалено много..

публикувано на 17.05.18 в 16:34

В София беше подписана Декларация за европейската интеграция на страните от Западните Балкани (пълен текст на документа)

Декларацията за европейската интеграция на страните от Западните Балкани беше подписана в София. Това е заключителният документ от Срещата на върха за присъединяването на страните от региона, която е определяна като "историческа”.  Европейските..

обновено на 17.05.18 в 16:07

Меркел: 2025 година не е реалистичен срок за присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС

"2025 година не е реалистичен срок за присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС". Това заяви германският канцлер Ангела Меркел на пресконференция в края на форума: "Категорично мога да заявя, че страните имат ясна европейска..

публикувано на 17.05.18 в 16:07

Споразумението за ядрената програма на Иран във фокуса на европейските лидери

Във фокуса на разговорите на европейските лидери, които се събраха в София, за да обсъдят и да подкрепят интеграцията на страните от Западните Балкани в ЕС, е и бъдещето на ядреното споразумение с Иран. След като американският президент Доналд..

публикувано на 17.05.18 в 12:55

Меркел: Споразумението за Иран има недостатъци, но въпреки това ще се стремим да го предоговорим

За ЕС запазването на ядреното споразумение с Иран е изключително важно, макар да има нужда от подобрение. Това заяви германският канцлер Ангела Меркел при пристигането си в НДК, заедно с френския президент Еманюел Макрон и британския премиер..

публикувано на 17.05.18 в 11:15

Йоханес Хан: Всяка страна трябва да изпълни условията за членство и тогава можем да говорим за европейска перспектива

"Европейската перспектива за страните от Западните Балкани ще дойде, след като всяка една от тях си напише домашното", каза европейският комисар по разширяването Йоханес Хан. При пристигането си за европейската среща на върха в София Хан заяви,..

публикувано на 17.05.18 в 10:25

Борисов и Моравецки са обсъдили сътрудничеството в рамките на ЕС

Премиерът Бойко Борисов е обсъдил с полския си колега Матеуш Моравецки сътрудничеството в рамките на Европейския съюз и подкрепата, която страни като България и Полша могат да окажат за развитието на Западните Балкани.  Моравецки оцени..

публикувано на 17.05.18 в 10:05

Лидерите на ЕС постигнаха споразумение за "единен подход" за запазване на ядрената сделка с Иран

"Единен подход" за запазване на ядрената сделка с Иран и подкрепа на европейските компании, засегнати от решението на Вашингтон за повторно налагане на санкциите срещу Техеран. За това са се договорили лидерите на ЕС на продлължилата до късно..

публикувано на 17.05.18 в 02:10

Туск ще поиска от европейските лидери да потвърдят подкрепата си за иранската ядрена програма

Председателят на Европейския Съвет Доналд Туск ще иска зелена светлина за Брюксел да отговори при евентуални санкции заради иранската ядрена програма. В изявление в София Туск допълни, че  Европейският съюз трябва да бъде обединен - икономически,..

публикувано на 16.05.18 в 17:22

Тринайсет обществени радио и телевизионни медии от Югоизточна Европа се срещат в Правец по покана на Българското национално радио

Тринайсет обществени радио и телевизионни медии от Югоизточна Европа ще участват в среща, организирана от Българското национално радио на 17 май 2018 г. в Правец. Инициативата на БНР ще постави във фокуса на обществения и политически интерес..

публикувано на 14.05.18 в 14:50

Борисов и Меркел обсъдиха предстоящата среща на върха в София за Западните Балкани

Министър-председателят Бойко Борисов и канцлерът на Германия Ангела Меркел обсъдиха предстоящата среща на върха в София за Западните Балкани. Двамата разговаряха в Аахен след церемонията по връчването на международната награда "Карл Велики", която..

публикувано на 10.05.18 в 17:10

Европейските лидери ще обсъдят в София бъдещето на ядреното споразумение с Иран след оттеглянето на САЩ

Бъдещето на ядреното споразумение с Иран след оттеглянето на САЩ ще бъде сред основните теми на срещата на европейските лидери в София следващата седмица. Това потвърди пред "Хоризонт" министърът за Българското европредседателство Лиляна Павлова...

публикувано на 09.05.18 в 17:05

Българското европредседателство поставя началото на преговорите за изравняване на стандартите при храните

Европейската комисия ще приеме три директиви за решаването на проблема с двойния стандарт при храните. Това стана ясно по време на конференция по темата, част от програмата на българското европредседателство. Днес се очаква страните-членки да..

публикувано на 30.04.18 в 16:38
председателят на Еврогрупата Марио Сентено

Еврогрупата: Гърция трябва да изпълни заложените в спасителната програма реформи навреме

Гърция трябва да изпълни заложените в спасителната програма реформи навреме. С това послание излезе Еврогрупата след ключовото заседание в София, на което се очакваше да започнат разговори за облекчаване на гръцкия дълг след края на спасителната..

публикувано на 27.04.18 в 14:55

Финансовите министри от Еврогрупата ще обсъждат бъдещето на гръцкия дълг на заседанието си в София

Бъдещето на гръцкия дълг се обсъжда на заседанието на Еврогрупата, което започна в София. На него присъстват гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги и финансовите министри от страните от еврозоната. Германският финансов министър..

публикувано на 27.04.18 в 09:18