Интервю на Ирина Недева и Венелина Попова с проф. Георги Георгиев и Петя Алтимирска, както и репортаж на кореспондента ни в Стара Загора
Update Required
To play the media you will need to either update your browser to a recent version or update your Flash plugin.
Кръгла маса по въпросите, свързани с отглеждане на американски норки за ценни кожи у нас се проведе днес във Висшето училище по застрасховане и финанси. Форумът се организира от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.
Норката, която се отглежда в България е толкова опасна, колкото всички останали видове норки, обясни в предаването ни "Хоризонт за вас" проф. Георги Георгиев, който представи научното становище за оценката на риска.
С изключение на факта, че все пак, ако тя излезе в околната среда, норката е един инвазивен вид, който би могъл да взаимодейства с конкурентни видове в природата, добави проф. Георгиев от Центъра за оценка на риска по хранителната верига, които в свое становище дават препоръки към Агенцията по храните и към нормативната уредба, върху която се гради оглеждането на норки за ценни кожи в България, така че да се гарантират интересите на обществото.
Основният проблем е не толкова самата американска норка, а колкото дали въобще в България да има такъв тип индустрия или не, добави в ефира на "Хоризонт" Петя Алтимирска - природозащитник от организацията "Кампания и активизъм за животните в индустрията".
Най-голямата ферма у нас е край старозагорското село Маджерито, за закриването на която беше организирана онлайн петиция, в която вече са се подписали 2 200 души. В момента е в ход друга петици - за пълна забрана за отглеждането на животни за кожи в България.
Към този момент норката не се счита за инвазивен вид - нейното отглеждане не е забранено в ЕС, обясни Павлина Кузманова - председател на Асоциацията на норковъдите в България.
Фермата в Маджерито не работи в нарушение на действащото българско и европейски законодателство, но тъй като е остаряла, в нея не са включени някои регламенти на ЕС, категоричен е и доктор Даниел Миков - директор на Агенцията по храните в Стара Загора, която извършва контрол върху дейността на фермата. Необходимостта от промяна не отрича и Кузманова.