Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова: Реалната ситуация в страната – безнаказано за ГЕРБ купуване на гласове

| обновено на 03.11.19 в 23:15
Мая Манолова на пресконференцията след балотажа за кмет на София.
Снимка: БГНЕС

„Дадох всичко от себе си в една трудна, жестока и нечестна кампания“. Това каза в края на изборния ден кандидатът за кмет на София Мая Манолова и уточни, че ще коментира окончателните резултати, след като те бъдат обявени, тъй като според паралелното преброяване, което прави щабът ѝ, разликата с Йорданка Фандъкова е под 3%.

„Буквално за два часа разликата от 12% стана 3%“, подчерта Манолова и обяви:

„Аз не съм страхлив човек. Не ме е страх от загубата, от принудата, от директните заплахи, от силовото постигане на резултат. Страхът ми най-ясно се изразява в думите на един от кандидатите за районни кметове, който ми каза – „Нищо не мога да направя. Купуват пред очите ми гласове“. И полицаите казват, че нищо не могат да направят. Страх ме е от думите „нищо не мога да направя“. Това е реалната ситуация в страната – безнаказано купуване на гласове, безнаказано за управляващата партия ГЕРБ. Властта няма страх от закона и срам от хората“.

Мая Манолова обобщи анализа на екипа си:

„Постигнахме три важни неща. Първо, спечелиха гражданите. За първи път от 14 години в София имаше балотаж. Хората повярваха, че промяната е възможна. Второ, между първия и втория тур за мен гласуваха още 50 000 души. Трето, София показа, че може да се обедини“.

По думите на Манолова тази вечер се е видяло как може да бъде преодолян моделът на едноличната власт:

„Смятам, че гражданите имат смелост да извървим заедно този път докрай. Затова аз няма да се откажа, ще намеря начина и формата тази гражданска енергия да не бъде пропиляна, а да бъде фокусирана за постигането на една реална цел - промяна на модела в София и в България. Как ще направя това, ще обявя, след като чуем официалните резултати от днешното гласуване“.

Утре БСП ще оповести своята оценка за проведените избори, стана ясно след заседание тази вечер на ръководството на партията.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Повторно броене на бюлетините от местния вот в още 108 секции в Плевен

Административният съд в Плевен назначи повторно броене на бюлетините в още 108 секции. Това стана по искане на местната коалиция "Ние, гражданите".  До момента за втори път допълнително са били проверени резултатите в 60 секции. Какво показва броенето до момента поясни Николай Маринов: "Наши бюлетини прибавени към друга партия. Не ни..

публикувано на 19.11.19 в 20:14
Мая Манолова

Мая Манолова внася жалба за касиране на изборите

Жалбата на Мая Манолова срещу изборните резултати в столицата ще бъде внесена днес в Общинската избирателна комисия, съобщиха от инициативния комитет, издигнал кандидатурата й. В жалбата са посочени доказателства за груби нарушения на изборните правила на местните избори за кмет в София. Мая Манолова ще направи изявление пред..

обновено на 11.11.19 в 09:16

Глобиха 1000 лева член на секционна комисия, заснел вота си с мобилен телефон

Общинската избирателна комисия в Дупница наложи глоба от 1000 лева на член на секционна комисия при балотажа миналата неделя, заснела вота си с мобилен телефон. Сигналът подали застъпници на една от партиите. Председателят на общинската избирателна комисия Мария Чомакова поясни: "Тя е член на СИК, която е заснела вота ви...

публикувано на 10.11.19 в 16:18

БСП иска касиране и на изборите за кмет в Горна Оряховица

В Горна Оряховица БСП внесе жалба, с която настоява за касиране и на изборите за кмет на общината. Местната коалиция „БСП за България, АБВ, Движение 21” обжалва в съда и изборите за общински съветници. Жалбата е депозирана в Общинската избирателна комисия, която трябва да я придвижи в тридневен срок до Административния съд във Велико..

публикувано на 10.11.19 в 15:57
Десислава Тодорова положи днес клетва като кмет на Борован за 3-ти мандат.

Протест в Борован срещу новоизбрания кмет

Със скандирания „Оставка“ десетки жители на община Борован протестираха пред сградата на местната управа в селото, където новоизбраният кмет Десислава Тодорова положи клетва. С десет гласа тя спечели  балотажа срещу Иван Костовски от ГЕРБ. Тодорова беше издигната от местна коалиция на седем партии. Това е третият ѝ мандат начело на община Бор о..

публикувано на 08.11.19 в 19:36