Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Траяна глас - концерт

| обновено на 21.11.16 в 11:03

Фолклор, джаз, скат, вокални импровизации, многогласни акапелни пиеси от репертоара на група "ТРАЯНА”  ще бъдат изпълнени тридесет години след издаването на дебютния албум на формацията "Траяна глас-концерт". На 24 ноември 2016, четвъртък, 19:30 часа в Първо студио на БНР Лиляна Дойчева и Надя Тончева от вокална група „Траяна“ и група „Спектрум“,ще представят виртуозната си програма. Специален гост на събитието ще бъде Теодосий Спасов.На концерта ще присъства композиторът Кирил Тодоров, създател на формациите Траяна и Фолк скат бенд, автор на техните пиеси. 

  Сътрудничеството на старозагорските изпълнители с музикантите от „Спектрум“, започва с идеята  да се реализира концерт-спектакъл по повод 30-тата годишнина от създаването на Траяна. През есента на 2015, след близо 20-годишно прекъсване "Траяна" се завръща при своята публика в Държавна опера Стара Загора.

Историята: 

През 80-те години на миналия век в Стара Загора се заражда уникално за България музикално явление. Съществуващата дотогава вокално-инструментална група "Траяна", претърпява промени и се образува нова, изцяло акапелна формация под ръководството на композитора Кирил Тодоров. В нея участват шестима певци - Мариана Влаева, Лиляна Дойчева, Надя Тончева, Асен Смирнов, Апостол Гурков и Трифон Лангазов. Новосформираният екип от музиканти има новаторски, невиждан дотогава в България подход към музиката - съчетание на поп, фолклор и джаз в акапелно многогласие. Оригиналните идеи на Тодоров и майсторското им изпълнение от вокалния секстет, скоро намират своето признание - групата безапелационно грабва Голямата награда на фестивала "Тракийска лира" през 1985, при това с изключително ограничено време за подготовка - минали са само два месеца от създаването й. След по-малко от година, по инициатива на Балкантон, съставът записва и издава своя първи албум. Плочата е озаглавена "Траяна глас-концерт" и съдържа 12 пиеси, а записите са направени в Радио Стара Загора. Албумът се харесва не само на слушатели у нас, но и на ценители извън страната. В следващите няколко години групата изнася десетки самостоятелни концерти, участва в новогодишни програми и продукции на Хачо Бояджиев, Ласка Минчева и Димитър Шарков, излъчени по БНТ, осъществява записи за БНР. През този период телевизията заснема специален филм за "Траяна", а съставът взема участие в проекти с изпълнители като Антони Дончев, Милчо Левиев и Теодосий Спасов.

  След промяна в състава през 1989, вече квартетът "Траяна" започва работа като вокална група към БНР в София и развива още своята звукозаписна дейност. От този период са сътрудничествата с композитори като Александър Йосифов, Вячеслав Кушев и Красимир Кюркчийски. Заснет е втори филм, който представя формацията в концертна светлина. Следват многобройни участия и концерти - в България и чужбина, самостоятелни рецитали на фестивалите "Златният Орфей" и "Аполония". Така групата присъства активно в музикалния живот и остава в историята на българската култура, като единствената професионална акапелна формация от този вид.

  Макар и да не са заедно от средата на 90-те години, до днес изпълнителите от "Траяна" развиват активна певческа и педагогическа дейност. Творчеството им като група е включено като задължителен материал в учебниците по музика на средните общообразователни училища, а изкуството им продължава да се цени от любителите на фолклора, джаза, хоровото изкуство и вокалните ансамбли.

  Преди четири години, студенти в Музикалната академия, обединени от страстта към съчетанието на човешки гласове в красива хармония, създават вокална група Спектрум. Експериментират в различни музикални стилове - поп, джаз и български фолклор. Създават вокални аранжименти за пиесите в своя репертоар.  Съставът печели първата си голяма награда в конкурса "Нови гласове" на БНР, през ноември 2013.  Участват в значими проекти, продуцирани от БНР – записи в Първо студио, БГ рок симфони, албума на Васил Петров с Биг бенда на БНР, юбилейните концерти на композиторите: Александър Бръзицов,  Кристиян Бояджиев, Богомил Гудев.  Откликват на покани за изяви във  фестивали и музикални събития в цялата страна. Обогатяват репертоара си с атрактивните вокални аранжименти на Константин Бейков и Александър Кулински. Част от тези пиеси ще бъдат представени на 24 ноември, в Първо студио на БНР.  Ще прозвучат и виртуозните композиции и обработки на Кирил Тодоров.

  Музикална къща БНР, певците Боряна Йорданова, Мария Димитрова, Атанас Кулински, Янко Янков, Константин Бейков от "Спектрум", Лиляна Дойчева и Надя Тончева от „Траяна” и специалните им гости Теодосий Спасов и Кирил Тодоров обещават уникално музикално събитие за ценители.

Билети в Рекламно – информационен център на БНР (Бул.“Драган Цанков“ №4), в мрежата на EVENTIM.BG и TICKETSBG.COM




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Темпераментни ритми" в следващия концерт на Симфоничния оркестър на БНР

Следващият концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски ще бъде на 7 юни от 19 часа в зала „България“. Концертната програма ще започне с Vivace e molto ritmico - една от частите на балетната музика за симфоничен оркестър „Орис“ от композитора Румен Байрактаров , която той специално..

публикувано на 30.05.24 в 14:44

"Музика в портрети"

На 23 май от 19 часа в Първо студио на БНР Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи поредния си концерт от проекта  „Музика в портрети” . Тазгодишното издание на проекта ще срещне публиката с трима виртуозни изпълнители – певицата Магдалена Карамитева , кавалджията Димитър Карамитев и гъдуларят  Димитър Гугов..

публикувано на 21.05.24 в 11:01

Юбилеен концерт на композитора Красимир Милетков

Вокална група „Радиодеца“ с диригент Илина Тодорова ще отпразнува един специален юбилей – 70 годишнината на българския творец и създател на любими музикални произведения, както за деца, така и за възрастни – Красимир Милетков . Концертът ще се състои в Първо студио на БНР на 28-ми май , вторник от 19:00 часа . На събитието ще бъдат..

публикувано на 13.05.24 в 15:03

Виолончелистът Томас Аунер и диригентът Гергей Мадараш гостуват на Радиосимфониците

В програмата на концерта на Симфоничния оркестър на БНР на 17 май са включени контрастни и популярни творби от творчеството на трима видни композитори – „Контрасти“ от академик  Георги Минчев , представител на съвременната българска музика, която утвърждава на международната сцена, Симфония №4 „Италианска“ от Феликс Менделсон , най-яркия..

публикувано на 09.05.24 в 17:49

Добър вечер, джаз!

„Добър вечер, джаз!“ е музикално пътешествие с избрани пиеси от репертоара на Биг бенда на БНР, което ще зареди публиката с положителни емоции и прекрасно настроение. Гост-диригент е един от най-ярките български джаз музиканти - Ангел Заберски – син. Той неведнъж е работил с музикантите от състава като диригент, аранжор и автор на нови български пиеси...

публикувано на 26.04.24 в 11:32