Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биг бендът на БНР и диригентът Антони Дончев представят атрактивна програма в поредния си 61 концертен сезон 2020/2021

   Новото начало за Биг бенда на БНР е на 14 октомври 2020 г. в София Лайф клуб с програма, посветена на забележителния български музикант, един от диригентите на Биг бенда, композитор, аранжор и виртуозен пианист Милчо Левиев.

Концертът е промоция на албума „Милчо Левиев - Анти валс – музика за Биг Бенд“. Ще прозвучат емблематични джаз пиеси като „Блус в 9“, „Блус в 10“, „Студиа“, „Анти валс“, „Пътешествие отново“, „Soup of the Day“, „Селски танц“ и други. Специални гости  на събитието и солисти са Вики Алмазиду  /вокал/, Михаил Йосифов /тромпет/и Стоян Янкулов  /ударни/. 

  Милчо Левиев е един от знаковите български джаз музиканти - блестящ инструменталист, композитор, аранжор, с огромен авторитет на световната музикална сцена. Началото на творческата му история е свързано с Биг бенда на Българското национално радио. Той е негов диригент, като същевременно композира за състава “Студия”, “Блус в 9” „Анти валс”- първите пиеси, в които обединява фолклор и джаз. Този стил е негова  запазена марка и до днес.

  След като се установява в САЩ, участва в проекти с Don Ellis Orchestra,  Били Кобам бенд, концертира и реализира записи с Арт Пепър, Рой Хейнс. Той е музикален директор на Lainie Kazan, както и на Jazz sessions at the Comeback Inn във Венис, Калифорния.  Концертира в САЩ, Европа, Азия, преподава пиано и джаз-композиция. Носител е на награди на Националния джаз-образователен конгрес. Има номинация за Грами за аранжимент в албум на Манхатън Трънсфър, награда Грами за аранжимента на пиесата на Дейв Брубек "Blue Rondo à la Turk" в албума  на Ал Жаро „Breakin' Away”,  почетния златен медал на L’Academie Internationale des Arts ¬ Париж.

   Милчо Левиев е блестящ пианист, импровизатор и интерпретатор с нестандартни идеи и неподражаемо чувство за хумор. В творчеството си разчупва традицията и правилата, разкрива разнообразието и богатствата на българската, балканската и световната музикална култура, като умело ги съчетава с класически и модерни изразни средства. Автор е на симфонични, камерни, джаз произведения, музика към анимационни, документални и игрални филми.

  С последния проект, който създаде и реализира в БНР „Пътешествие в два свята”  Милчо Левиев сбъдва своята мечта да обедини богатата българска фолклорна традиция с въздействащата сила на джаза, да събере виртуозните инструменталисти от Биг бенда на БНР със завладяващите певици от хор „Ваня Монева”. „Пътешествие в два свята” е историята на един живот между България и Америка. За него Милчо Левиев създава най-сложната и еклектична версия, в която съпоставя контрасти като обединява елементи от джаза, класическата музика, американския фолклор и балканския фолклор, вплита в партитурата атрактивни вокали, виртуозни сола и импровизации.

12 ноември 2020 г., Първо студио, Юбилеен концерт на Христо Йоцов

   Авторският концерт на Христо Йоцов - един от най-ярките музиканти в съвременния джаз ще предложи на любителите на джаза програма - ретроспекция на творчеството му създадено за Биг бенда на БНР.Ще прозвучат пиеси създадени от 1983г. до днес. Част от тях са добре познати, свирени и записвани през годините като „Ringi-Ringi“, „Black Pepper“, „East & West“, „A Hard Way Home“, „On Da Riff“, „A Foggy Mood“. Ще бъдат представени и нови композиции - Better Later Than..., Hot Jamm,  Slow & Cozy, Sambanitsa.

 Виртуозният инструменталист ще свири барабани и вибрафон, а в някои от пиесите ще влиза в ролята на бенд лидер. Антони Дончев – творчески партньор и приятел на автора ще се изяви не само като диригент, а и като пианист в част от творбите.

  Освен виртуозен и атрактивен инструменталист Христо Йоцов е уважаван педагог/професор по ударни инструменти в катедра „Поп и джаз” на Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ /. Той е композитор и аранжор с богато творчество, създадено за най-ярките български джаз певци, инструменталисти и формации. Има издадени над 30 албума с български и чужди компании. През дългогодишната си и активна биография е свирил в собствени проекти с участието на български и световноизвестни джаз музиканти, за които създава оригинална музика –  „Opium”, „Seven Steps”, „Jazz Ball”, „Funky”, „Go Fusion”, „Next Step”, „Jazz Cats”.

   На 10  декември 2020 г.,  в Първо студио на БНР, с концерта озаглавен „Вечните български песни иновите гласове“ Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев ще даде шанс на млади певци, лауреати на национални и международни конкурси да покажат своето майсторство. Те ще зарадват публиката с нови интерпретации на песни, създадени от класиците в популярната музика Вили Казасян, Александър Бръзицов, Борис Карадимчев, Атанас Бояджиев, Александър Йосифов, Иван Стайков, Бенцион Елиезер, Ангел Заберски, Стефан Димитров и др. Солистите ще направят своите първи стъпки с най-стария и авторитетен Биг бенд, ще усетят тръпката и удоволствието да застанат на сцената на Първо студио на БНР, откъдето е започнала творческата история на всички големи звезди в българската популярна музика и джаза. Това е идеята на един от вече утвърдените проекти „Биг бенд джаз академия“, който тази година ще отдаде почит на вечните български песни и техните автори.

  Публиката ще стане свидетел на изпълненията нов глас на обичани шлагери и хитове, ще се наслади на качествата на новото поколение поп и джаз изпълнители, а може и да попее любимите песни, познати на поколения ценители на българската музика.

21 януари 2021 г., Първо студио - Концерт с музиката на Петър Славов - младши

  В концерта в Първо студио на БНР на 21 януари 2021г., ще имате уникална възможност да видите и чуете виртуозния инструменталист Петър Славов-младши и да се насладите на великолепната му  музика специално аранжирана за Биг бенда на БНР.

  Петър Славов-младши е един от най-успешните български джаз музиканти. Свирил е на престижни сцени и фестивали в над 40 държави на 5 континента. От 2006 г. джаз музикантът, композитор и преподавател живее в Ню Йорк. Завършва Музикалния колеж „Бъркли“ в Бостън, където през 2001 г. е отличен с награда на департамента по бас за „изключително музикално майсторство“. През същата година получава и пълна стипендия.

  От дипломирането си през 2002 г. до сега е работил с Куинси Джоунс, Джо Ловано, Алфредо Родригес, Чучо Валдес и много други музиканти от висока класа. Той е член на класическия квартет на носителя на „Грами“ Джо Ловано, както и на неговата банда Us Five, която през 2012 г. получава награда за най-добра малка група от Асоциацията на джаз журналистите в Америка. Свирил е в Global Gumbo Project на легендарния продуцент и композитор Куинси Джонс. Той е един от музикантите в албума на кубинския пианист Алфредо Родригес The Invasion Parade, номиниран за „Грами“ през 2014 г. и продуциран от Куинси Джонс. В края на 2019 г. Петър Славов издава дебютния си авторски албум “Little Stories”. Тези малки историиGlide, Gone, Small Little Things, Photos, Bye, History Of Beauty,   Ghost, In Defense Of The Minotaur, A.M. , Elegy той ще разкаже по вълнуващ начин и за българската публика, в нови версии за Биг бенд. Очаква ви впечатляващо музикално преживяване. Споделете го с Биг Бенда, диригента Антони Дончев и невероятния музикант Петър Славов – младши. 

На 18 март 2021 г.,  в София Лайф клуб  една от най-гласовитите диви на съвременната родна поп сцена Мария Илиева ще представи своите хитове с Биг бенда на БНР. Диригент на вокалния спектакъл е Антони Дончев.  Милен Кукошаров – един от знаковите български джаз музиканти ще направи аранжиментите на хитовете. Освен като атрактивен пианист, той се ползва с авторитет като композитор и аранжор и съумява да се впише в концепциите за съвременнaтa, модерна музика.

  Мария Илиева е сред най-ярките артисти на българската музикална сцена за последните 20 години - изпълнител, продуцент, автор, носител на десетки музикални награди. Песнитеѝ са емблематични в новата музикалната история на България. Свидетелство за любовта на публиката ѝ са пълните концертни зали.

  Първите си стъпки на клубната музикална сцена прави като вокалист на група „Високо”, а по-късно е съосновател и фронтмен на изключително успешната група „Каффе”.

  Соловата кариера на Мария започва със сингъла ”Лунен сън” през 2001, последван от успешните хитове „Нищо”, „Alright“ с група ТЕ, дуетите с Графа „Крадена любов” и „Чуваш ли ме”, “I Like”, “Играя стилно”, “Truly” с Keith Thompson, баладите „Сама” и „Нека вали”, „Всичко”,  “Fuego”, “Contigo”, “Твоя” и други.

  Мария Илиева се нарежда сред малкото български артисти, изявили се в парижка зала „Олимпия” и „Арена Атлантико” в Лисабон. Тя е единственият гост- изпълнител в турнето на португалската мега звезда Тони Карейра, с когото записва мултиплатинения дует „O Primeiro Grande Amor” (Първата голяма любов) под съпровода на Лондонския симфоничен оркестър. Талантът й заслужено я отвежда на една сцена с имена като Джордж Майкъл, Дани Миноуг, Симпъл Майндс, Симпли Ред, Дзукеро, Скорпиънс и други световно утвърдени изпълнители.

  Концертните ѝ изяви включват турнета в България, Австрия, Германия, Белгия, Сърбия, Македония, Франция, Португалия, Полша, Великобритания, САЩ и Канада.

Мария Илиева има 4 студийни албума. „Всичко – най-доброто от Мария Илиева” (2018 г.) събира най-големите хитове от началото на кариерата ѝ до днес.

15 април 2021 г., Първо студио, Джаз в класиката „Сакрални концерти“ – Дюк Елингтън 

 Много предизвикателна и творчески вълнуваща ще бъде срещата на  Биг бенда със Смесения хор на БНР, с диригент Любомира Александрова. На 15 април 2021г., в Първо студио двата състава ще представят „Сакрални концерти“ на Дюк Елингтън в поредицата Джаз в класиката. Гост-диригент на събитието е Любомир Денев – младши.

  На 66 годишна възрастДюк Елингтън  е поканен да напише музика за поредица концерти в едни от най-големите църкви в САЩ. Той се вдъхновява от тази идея. Интересът му към сакралната музика се дължи и на тъжния факт, че в този момент неговият близък приятел и колега композиторът Били Стрейхорн е тежко болен и умира скоро след изпълнението на Първия Сакрален Концерт.

  Между 1966-та и 1974-та оркестърът наДюк Елингтън изнася множество концерти в Съединените щати и Европа. Изпълняват трите Сакрални концерта, с различни солисти и хорове. Музиката е от стари композиции, преработени според случая и някои нови пиеси. Последователността, в която се изпълнявали частите не била винаги еднаква и програмата варирала. Често се случвало една част, която била написана за Първият Сакрален концерт, лесно  да се вплете и във Втория или Третия Сакрален концерт, както и обратно. Тези решения са взимани от Дюк Елингтън преди всеки концерт и вероятно затова никога не е съществувала пълна партитура на Сакралните концерти.

  През 1993 Джон Хойби е помолен да оглави голям международен уъркшоп , посветен на Дюк Елингтън и неговите Сакрални концерти. Тъй като партитура не съществува, той решава да аранжира музиката, заедно със своя колега Педер Педерсън и да изпише пълен набор нотни материали - оркестрови и хорови партитури и щимове, които да публикува.

  В оригиналната версия на Дюк Елингтън хорът има незначителна роля и припява с музиката, поради това, че композиторът е разполагал с много ограничено време за репетиции с локалните хорове и оркестъра.

   Във версията на Хойби/Педерсен хорът и бендът вече  са равнопоставени. Тъй като новата версия е съчетание от трите оригинални концерта, тя е наречена просто „Сакрален концерт“.

  Елате и се насладете на впечатляваща музика, създадена от един от колосите на джаза Дюк Елингът.

 20 май 2021 г., Първо студио, Филип Хензи - виртуозен пианист, композитор и аранжор

Филип Хензи е пианист, кийбордист, композитор и аранжор. Работи със световноизвестни имена като: Бил Евънс, Бърт Джорис, Пакито де Ривера, Алекс Сипягин и много други. Автор и аранжор е на редица произведения за Швейцарския джаз оркестър, основан от американския тромбонист Джордж Робъртс.

В програмата – авторски композиции и аранжименти на Филип Хензи - Urban Nomads, Promenade, Snail Rail, Dolce Cabana, Madonna, Amber Gambler, Jolán's Kräutergarten, Gizmo, For Henny.  

 17 юни 2021 г., Първо студио, Живко Петров - авторски концерт  

  В последния за сезон 2020 – 2021г. ви очаква вълнуваща среща, музикално преживяване с чувствен и изискан стил. Живко Петров е главното действащо лице – диригент, солист и автор на пиесите.

  Той е един от най-атрактивните български пианисти, един от най-нежните и лирични автори на музика и аранжименти. С Биг Бенда на БНР ще представи свои авторски композиции, които специално ще аранжира за случая. Ще застане начело на оркестъра и, разбира се, ще ни завладее с елегантния си стил и виртуозни интерпретации. Насладата и удоволствието ще бъдат допълнени от изненади  - участие на негови колеги, приятели и творчески партньори. И макар да свързваме работата на Живко Петров с едни от най-ярките български певци - Лили Иванова, Йълдъз Ибрахимова, Камелия Тодорова, Белослава, Мария Илиева, Хилда Казасян, Орлин Павлов, Любо Киров, Орлин Горанов, в концерта с Биг бенда ще се потопите в емоцията на негова инструментална музика.

 Живко Петров има завидна биография, свързана с концертна дейност и отвъд границите на България. Той е работил с Васко Василев, Natalie Cole, Natalie The Floacist, Chico Freeman, Francesco Bearzatti.

Очакваме Ви отново и през този 61 пореден за Биг бенда сезон, за да споделяме предстоящите музикални събития!

Билети в Рекламно-информационния център на БНР ( бул. Драган Цанков №4) и на eventim.bg


 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Weather Report Tribute

Биг  бендът на Б ългарското национално радио с диригент Антони Дончев  и солистите – Антони Дончев –клавишни,  Радослав  Славчев (Riverman) – бас китара,  Боян Ивкович – перкусии и вокал представят Weather Report Tribute . Birdland, Mysterious Traveller, А Remark You Made, Elegant People са само част от пиесите, с които музикантите ще..

публикувано на 19.02.19 в 15:22

Биг бенд джаз академия 2016 г.

  „Биг бенд джаз академия“ е проект на „Музикална къща БНР“ за привличане, израстване и налагане на млади и талантливи музиканти. По идея на продуцента „Джаз, поп и рок музика“, Мая Райкова и диригента на Биг бенда Антони Дончев, през януари тази година, бе успешно поставено началото на поредицата от концерти - творческа лаборатория, която..

публикувано на 24.10.16 в 12:44

Когато Биг Бендът среща Мюзикъла или когато Коул Портър среща Уилям Шекспир

„Целуни ме Кейт!“ музикална версия на Шекспировата комедия „Укротяване на опърничавата“  с участието на Биг бенда на БНР „Целуни ме Кейт!“ /“ Kiss Me, Kate !“ /на Коул Портър е първият мюзикъл, в който музиката и текста плътно се придържат към фабулата на сюжета. Това е най-хитовото произведение на този автор и..

публикувано на 16.02.16 в 11:23

Юбилеен концерт на Емануил Манолов - Бадема и Генчо Въртовски

Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев ще отбележи юбилея на Емануил Манолов- Бадема и Генчо Въртовски  на 18.12.2014 г. от 19.00 часа в Първо студио на БНР. В концерта са включени и изпълнения на Sentimental swingers, Даниела Атанасова, Михаил Йосифов, Венцислав Благоев, Стефка Оникян, Денис Попстоев, Божидар Василев и много други. Билети на касата..

публикувано на 16.12.14 в 16:25
Биг бенд БНР

Искаме Коледа!

"Искаме Коледа!"   е заглавието на поредния концерт, с който Биг бендът на БНР под диригентството на Антони Дончев ще зарадва публиката си. Маестро Дончев е подбрал за програмата пиеси, които ще ни накарат да се откъснем от забързаното ежедневие и да се пренесем в топлата атмосфера на предстоящите празници. Гостите ще почувстват..

обновено на 26.11.14 в 13:12