Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикален триумф – концерт на Радиооркестъра в зала „България“

Министърът на културата проф. Велислав Минеков
Снимка: Здравко Петров, БНР

На 14 май Радиооркестърът под диригентството на Марк Кадин се завърна в зала „България“ с блестяща испанска програма. За участието си в концерта за първи път в България пристигна испанската звезда, един от най-добрите съвременни китаристи Рафаел Агире.

„Истински празник!“, „Магия“, „Фантастичен концерт!“, „Вълшебство!“, „Невероятна енергия и заряд!“ – отзивите на публиката не могат да опишат всички емоции, които препълват концертната зала в онази вечер. Интересът към събитието беше огромен и зала "България" не успя да поеме всички желаещи, поради ограничения на 50% капацитет.

Музикантите бяха приети възторжено от публиката, сред която имаше немалко почетни гости. Концерта посетиха министърът на културата проф. Велислав Минеков, посланикът на Кралство Испания в България Негово Превъзходителство г-н Алехандро Поланко Мата и генералният директор на БНР Андон Балтаков. 

В близките дни предстоят три ярки събития.
На 4 юни е концертът „Италия" с лека, лятна, свежа и романтична програма. Ще прозвучи Италианска симфония от Менделсон и един от най-популярните концерти на Паганини в изпълнение на харизматичния цигулар Марио Хосен.

На 18 юни – вечер на „Рапсодии" в зала „България". Глобалният медиен алианс ЕВРОРАДИО ще излъчи този концерт пред многомилионна аудитория в Европа, Азия и Америка. Ще имате уникалната възможност да станете свидетели на това събитие и да се насладите на една от най-цветните програми в сезона в изпълнение на един от най-добрите симфонични оркестри в страната.

На 2 юли ще се проведе дългоочакваният концерт „Москва-Черьомушки". За първи път в България ще прозвучи театралната музика на Шостакович към легендарните спектакли - оперетата „Москва-Черьомушки" и „Хамлет". Специален гост от Великобритания ще бъде блестящият виолончелист Александър Сомов. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Два емблематични хорови състава в откриващия концерт на новия сезон на Народния оркестър

С концерта „Вокално-инструментални картини“ Оркестърът за народна музика на БНР открива своя 72-ри творчески сезон на 17 октомври от 19 часа в Първо студио на Радиото. Специални гости в програмата ще бъдат два от най-авторитетните хорови състава – хорът на ФА „Тракия“ , ръководен от Цонка Димитрова, и хор „Ваня Монева“ под диригентството на..

публикувано на 26.09.24 в 17:43

Концерт на клавирно трио

На 30 септември от 19:00 часа в Първо студио на БНР ще се състои концерт на трио в състав Лидия Радионова-Кантарджиева /цигулка/, Магдалена Далчева /виолончело/ и Рада Чомакова /пиано/. Програмата включва Трио, оп. 108 от Филип Шервенка и Клавирно трио от Йоханес Брамс. Ето какво споделя Магдалена Далчева за състава: „ Триото е създадено в..

публикувано на 25.09.24 в 14:07

Симфоничният оркестър на БНР открива новия си концертен сезон

След големия фурор на 18 септември в Софийската опера и балет, където Радиосимфониците изнесоха специален концерт по случай Деня на Независимостта на България, те продължават със същата енергия да подготвят програмата за откриването на творческия си сезон. На 27 септември от 19 часа в зала „България“ ще представят сюита за гъдулка и..

публикувано на 20.09.24 в 17:31

Младият виолончелист Дарин Ламбрев – с награди от конкурса Концертино Прага 2024

Успешно представяне и специални награди от фондациите „Виктор Калабис“ и „Зузана Ружичкова“ грабна 14-годишният виолончелист Дарин Ламбрев, чиито записи бяха направени от Българското национално радио за участието му в Международния конкурс на Чешкото радио - „Концертино Прага 2024“. Чешкият конкурс „Концертино Прага“ е с над 50-годишни..

публикувано на 18.09.24 в 12:18

Честваме Деня на независимостта на България с празничен концерт

За втора поредна година Българското национално радио и Сдружение „Реформ Юнион Клуб“ имат удоволствието да подарят един специален концерт в чест на Деня на Независимостта на България – една от най-паметните дати в историята ни, на която тридесет години след освобождението си България се появява на европейската карта като вече просперираща и..

публикувано на 03.09.24 в 17:14