Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

4 ноември от 19.00 часа в зала "България"

Българска премиера на Ораторията "Христос на Маслиновата планина" от Бетовен

Гост-диригент Георги Димитров

На 4 ноември от 19.00 часа в зала „България“ Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят българска премиера на Ораторията „Христос на маслиновата планина“ от Бетовен

Това е уникална творба в творчеството на композитора, която за съжаление е пренебрегвана. Единствената оратория на Бетовен е почти забравен шедьовър, който се смята за предвестник на операта му „Фиделио“. Драматична музика, която разказва историята за Христовите страсти, но този път по един различен и по-хуманистичен начин. Акцентът е върху духовната борба на Иисус в Гетсиманската градина, където Той приема съдбата Си - неизбежността от собствената Си смърт, за да изпълни мисията Си на земята.Тя му е представена под формата на чаша, от която Той е трябвало да пие. Първата половина на едночастната оратория се фокусира върху психологията на страданието на Иисус, докато Той моли Бог да вземе тази чаша на скръбта от Него.

В нея се редуват драматични сцени (молитва на Иисус, арии на Серафим и Петър), хорови части (хор от пазачи, дошли да арестуват Иисус, хор от ангели, възхваляващи Спасителя и силата на Господ ) и ансамбли (трио Серафим (ангел), Иисус и Петър). В ролята на Иисус ще се превъплъти тенорът Мартин Хощетлер, Ангелът ще е сопраното Ева Перчемлиева, а Петър ще бъде баритонът Атанас Младенов. Великолепните солисти са известни със своите изяви на оперните сцени у нас и в чужбина.  

Мартин Хощетлер

Репертоарът на Мартин Хощетлер включва над 100 произведения на шест езика, от барока до съвремието, някои от които са Девета симфония на Бетовен, Оратория „Елиас“ и Симфония №2 „Хвалебствена песен“ от Менделсон, Симфония №8 и Das Lied von der Erde от Малер, Реквием от Чимароза, Доницети, Моцарт и Верди, Messa di Gloria e Credo от Доницети и Пучини, Малка тържествена литургия (Petite messe solennelle) и Стабат Матер от Росини. Изпълнява основни роли в оперите „Фиделио“ на Бетовен, „Дон Паскуале“ и „Рита“ на Доницети, „Алеко“ на Рахманинов, както и в оперетите „Графиня Марица“ на Калман, „Веселата вдовица“ на Лехар, „Прилепът“ на Щраус и др.  

Ева Перчемлиева

Още като студентка Ева Перчемлиева прави своя дебют като Нанета в премиерата на операта „Фалстаф“ на Верди на сцената на Държавния театър за опера и балет „А.Б. Соловяненко“ в Донецк, Украйна. По-късно изиграва ролите на Дона Анна от „Дон Жуан“ на Моцарт, Розина от „Севилският бръснар“ на Росини, Адина от „Любовен елексир“ на Доницети, Виолета Валери от операта „Травиата“ на Верди, Луси от „Телефонът“ на Меноти и др

Лауреат е на редица международни конкурси за млади оперни певци: „Млади музикални дарования“, София, „Пълдин“, Пловдив, „Нови гласове“, София, „Розата на Евтерпа“, Карлово. Има награда на Баховото дружество за най-добро изпълнение на Бахова музика. 

Атанас Младенов

Атанас Младенов е солист в Софийската опера и балет, на чиято сцена пее Белкоре в „Любовен еликсир” (Доницети), Пинг в „Турандот” (Пучини), Алберт от „Вертер” (Масне), Фредерик от „Лакме” (Делиб), Зурга от „Ловци на бисери” (Бизе), Борислав в едноименната опера на Маестро Георги Атанасов, Дандини в Росиниевата „Пепеляшка”, Фигаро в „Севилският бръснар“, Онегин в „Евгений Онегин” и Княз Елецки в „Дама Пика“ (Чайковски), Родриго Маркиз Поза в „Дон Карлос“ и Жорж Жермон в „Травиата“ (Верди) и др. Участва във Вагнеровите епоси „Залезът на боговете” (из тетралогията „Пръстенът на Нибелунга”) с ролята на Гунтер, в „Тристан и Изолда” като Курвенал, и в „Парсифал” с ролята на Амфортас. 

Носител е на награди от редица международни конкурси за млади оперни певци в страната и чужбина. 

Зад диригентския пулт на това изключително произведение ще застане маестро Георги Димитров. 

Георги Димитров

Георги Димитров е дирижирал всички български оркестри и е канен като гост-диригент в Русия, Румъния, Унгария, Германия, Италия, Полша, Чехия, Куба, Мексико, Испания, Швейцария и др. Внушителният му репертоар включва симфонични произведения, оперни заглавия, кантатно-ораториални творби. Германският вестник "Зюдкурир" пише за него: „Трябва да споменем българския гост-диригент Георги Димитров и неговото превъзходно дирижиране. С деликатни движения той създава със своя "инструмент" – оркестъра светове от звуци и потапя слушателите в едно нереално удивление..." 

Билети в Рекламно-информационния център на БНР и в мрежата на Ивентим.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радиосимфониците с Деляна Лазарова и Максим Рисанов изпълняват творба на Добринка Табакова

Летни и неподправени настроения с подбрана и интригуваща концертна програма ще създадат Радиосимфониците на 21 юни от 19 часа в зала „България” . Заедно с тях на една сцена ще им партнират двама утвърдени музиканти, покоряващи с размах световната сцена – диригентът Деляна Лазарова и виолистът Максим Рисанов . За пореден път..

публикувано на 10.06.24 в 17:47

Премиери и дебюти във финалния концерт за сезон 23/24 на Оркестъра за народна музика на БНР

На 20 юни 2024 г. от 19:00 ч ., в Първо студио на БНР , Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще представи своя финален концерт за сезон 2023/2024. Тази специална вечер е „кулминацията на концертния сезон“, а почитателите на Оркестъра ще чуят ярки солисти, записани през миналите девет месеца в Радиото. Концерт с..

публикувано на 10.06.24 в 15:47

Карла Кьолнер за първи път с Биг бенда на БНР

В последния за сезон 2023/2024 концерт на Биг бенда на БНР блестящата германска тромбонистка Карла Кьолнер ще гостува като солист и ще представи своя музика за биг бенд. Тя е само на 30 години, но има впечатляваща биография и се откроява като един от най-ярките млади европейски джаз музиканти. Представянето на нова европейска музика за биг бенд е..

публикувано на 07.06.24 в 17:04

„Карнавал на животните“ с допълнителна дата в Първо студио на БНР

Симфоничният оркестър, Константин Илиевски и Марио Ангелов ще представят отново "Карнавал на животните" от Сен-Санс в Първо студио на БНР на 25 юни, вторник, от 10:30 часа. Тази е последната дата за това очаквано от малчуганите събитие. "Карнавал на животните" беше представен вече два пъти в БНР. През зимата Радиосимфониците подготвиха два специални..

публикувано на 04.06.24 в 09:48

"Темпераментни ритми" в следващия концерт на Симфоничния оркестър на БНР

Следващият концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски ще бъде на 7 юни от 19 часа в зала „България“. Концертната програма ще започне с Vivace e molto ritmico - една от частите на балетната музика за симфоничен оркестър „Орис“ от композитора Румен Байрактаров , която той специално..

обновено на 03.06.24 в 14:27