Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радиосимфониците влизат в престижната селекция PREMIUM CONCERTS на Еврорадио

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР, посветен на юбилея на Рахманинов, бе избран от европейски експерти за престижната селекция Premium Concerts на глобалния медиен алианс Еврорадио (EBU). През последните години концертите на Радиосимфониците се излъчват ежегодно в концертния сезон на EBU. Но за първи път тази година българският оркестър влиза в топ серия Premium Concerts, която включва транслиране на ексклузивни събития от водещи световни оркестри.

За разлика от многото съвременни места за излъчване, концертните сезони на Еврорадио изключват комерсиалния компонент. Целта им е да отразяват възможно най-пълно събитията от най-високо качество в основните европейски концертни зали и на световните оперни сцени. Едно от тези събития тази година ще бъде и юбилеят на Сергей Рахманинов, широко отбелязван в целия свят.

На 31 март, в навечерието на рождения ден на Рахманинов, Симфоничният оркестър на БНР с главен диригент Марк Кадин ще отбележат 150-годишнината на великия композитор. Програмата е ретроспекция на творбите му. Концертът ще започне с първото издание на Рахманиновата партитура - фантазия за оркестър "Скалата", ще продължи с Рапсодия върху темата на Паганини за пиано и оркестър и абсолютния шедьовър - Симфонични танци, написан в края на живота на композитора. Солист в концерта ще бъде изключителният пианист Андрей Гугнин, които за първи път ще свири пред българската публика. Събитието ще се състои в зала "България".

Андрей Гугнин печели широко международно признание след триумфална победа в Международния клавирен конкурс в Сидней, Австралия (Първа награда и 4 Специални награди 2016), в Международния конкурс Джина Бахауер в Солт Лейк Сити, САЩ (Златен медал и Награда на публиката 2014). Лауреат е и на Международния конкурс „Лудвиг ван Бетовен“ във Виена, Австрия (2013) и на Конкурса „С. Станчич“ в Загреб, Хърватска (2011). Андрей завършва Московската консерватория и следдипломна квалификация в класа на проф. Вера Горностаева. По различно време негови учители са били Наталия Смирнова, Олга Мечетина, професорите Валерий Кастелски, Лев Наумов.

Концертирал е в повече от 30 страни. Пианистът свири на престижни сцени като Carnegie Hall (Ню Йорк), Royal Festival Hall (Лондон), Golden Hall of the Musikverein (Виена), Mariinsky Concert Hall (Санкт Петербург), Abravanel Hall (Солт Лейк Сити), Victoria Hall (Женева), Операта в Сидни, Концертна зала Лувър (Париж), Национална концертна зала на Мадрид, Концертна зала Чайковски, Голямата зала на Московската държавна консерватория, Токийски Метрополитен театър и др.

Андрей Гугнин е участник в престижни международни фестивали: Вербие (Швейцария), Фестивал на Фредерик Шопен, фестивали в Рур (Германия), Малта, Абърдийн (Шотландия), Дубровник (Хърватия), Музикален Олимп, „Vivacello“, „ArsLonga“ (Русия), Охридско лято (Македония) и много други. Изпълненията на артиста са излъчвани по телевизията и радиото в Русия, Холандия, Хърватия, Австрия, Швейцария, Австралия и САЩ. Андрей е свирил с Лондонския филхармоничен оркестър, Държавния академичен симфоничен оркестър на Русия, с оркестрите на Нидерландия, Юта, Сидни, Симфоничните оркестри на Западна Австралия, Датския национален симфоничен оркестър, Филхармоничния оркестър на Нагоя, Южнобохемска и Литовска филхармонии, Залцбургската камерата, Женевския камерен оркестър, Йерусалимската камерата и др. Андрей си сътрудничи с международните лейбъли Hyperion, Atoll Records и Delos.

Билети в Рекламно-информационния център на БНР (София, бул. "Драган Цанков" №4), на касата в зала "България" и в мрежата на Eventim.bg


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 15 март се отменя

Концертът „Изкуството на живо“ на Симфоничния оркестър на БНР с гост-диригент и солист Патрик Галоа, солист Явор Желев и с участието на визуалния артист Тийна Осара се отменя във връзка с кончината на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит. Концертът трябваше да се състои в деня на национален траур на 15 март. Билетите..

публикувано на 14.03.24 в 17:28

Мирослава Кацарова и Мирослав Турийски гостуват на Биг бенда на БНР

На 21 март в Първо студио на БНР , от 19 часа ще се състои концерт на Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев и гост-солисти - джаз вокалистката Мирослава Кацарова и пианистът/аранжор/композитор Мирослав Турийски . Концертът ще се проведе в деня, в който обикновено се посреща пролетта, а той носи името „От тук до вечността“ на името на..

публикувано на 28.02.24 в 10:11