Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

12 януари 19 часа зала "България"

Брамсова вечер представят Симфоничният оркестър, Смесеният хор на БНР и маестро Георги Димитров

Брамсова вечер ще подарят на своите почитатели Симфоничният оркестър, Смесеният хор на БНР и маестро Георги Димитров на 12 януари от 19 часа в зала „България“. Маестро Георги Димитров е един от доайените в диригентското изкуство с внушително присъствие и кариера, който заема специално място в сезона на Радиосимфониците. Освен концерта на 12 януари, той ще дирижира и „В навечерието на Великден“ на 26 април.

Програмата на 12 януари включва едни от най-красивите произведения на великия майстор – Рапсодия за алт, мъжки хор и оркестър, „Песен на съдбата“ за хор и оркестър и Концерт за пиано и оркестър №2.  

Вечерта ще започне с една от ранните творби на големия наш композитор Красимир Кюркчийски - Адажио за струнен оркестър, написана през 1959 г., когато Кюркчийски е само на 23 години и все още студент в Музикалната консерватория в София в класа на проф. Панчо Владигеров, въпреки това в него се открояват вече характерните черти на автора. Музиката му е романтична, наситена с чар и дълбочина.

Появата на „Рапсодия за алт, мъжки хор и оркестър“ оп. 53 е свързана с една странна любов на Брамс, която пламва към 24-годишната Джули, една от дъщерите на Клара и Роберт Шуман. Чувствата му остават скрити и несподелени, а тя малко по-късно след това се сгодява. Болезненият отказ от мечтата за любов и семейство, себеотричането и самотата са въплътени в тази творба. Солист в нея ще бъде певицата Йоана Кадийска. Мецосопраното успешно се изявава в различни проекти на Държавната опера в  Бургас, Пловдив, Стара Загора, София и други.


С участието на Смесения хор на БНР с диригент Любомира Александрова ще прозвучи „Песен на съдбата“ за хор и оркестър, която се смята за един от шедьоврите на Брамс, написана по поемата на немския поет Йохан Фридрих Хьолдерлин, един от предшествениците на Романтизма. Композиторът завършва работата си по нея през 1871 г. В стихотворенията, които Йоханес Брамс избира за тази творба, се противопоставят два контрастни образа: от една страна, неопорочени небесни създания, „блажени гении“, носещи се свободно в пространството, от друга, хора, които са принудени от съдбата да живеят на сляпо. 

Вече известният на международната сцена пианистът Емануил Иванов ще солира във Втория клавирен концерт на Брамс. Младият пианист привлича вниманието на международната музикална общност след като печели Първа награда на 62-то издание на Международния конкурс за пианисти „Феручо Бузони“ през 2019 в Болцано, Италия. Успехът на 20-годишния музикант е последван от концертни ангажименти в някои от най-престижните зали в света. 


Вторият клавирен концерт в си бемол мажор, оп. 83 (1881) достига Вагнерови мащаби. За разлика от Първия, значително по-сложният Втори концерт мигновено добива популярност. Самият композитор го изпълнява десетки пъти по време на турнета, разменяйки местата си с Ханс фон Бюлов (известен диригент и композитор по онова време) на пианото и на диригентския пулт. Характерът на творбата може да се определи с любимия термин на Брукнер feierlich (тържествено, празнично), а впоследствие главната тема на Концерта прозвучава по нов начин във Втората симфония на Малер. 

Билети за събитието може да намерите в Рекламно-информационния център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4), на касата в зала „България“ и онлайн в мрежата на Ивентим.


По публикацията работи: Полина Цвяткова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Добър вечер, джаз!

„Добър вечер, джаз!“ е музикално пътешествие с избрани пиеси от репертоара на Биг бенда на БНР, което ще зареди публиката с положителни емоции и прекрасно настроение. Гост-диригент е един от най-ярките български джаз музиканти - Ангел Заберски – син. Той неведнъж е работил с музикантите от състава като диригент, аранжор и автор на нови български пиеси...

публикувано на 26.04.24 в 11:32

Маестро Георги Димитров с внушителна програма на 26 април

В навечерието на най-светлия християнски празник Великден Симфоничният оркестър и Смесеният хор на БНР ще представят специална програма. На 26 април от 19 часа в зала „България“ под диригентството на маестро Георги Димитров те ще изпълнят „Стабат Матер“ от Франц Шуберт  за първи път в този състав. Един от най-великите композитори на западната..

публикувано на 09.04.24 в 17:33

Ритъмът на Балканите - 9

На 25 април от 19.00 ч. в Първо студио на БНР   Оркестърът за народна музика с диригент Димитър Христов ще представи деветото издание на "Ритъмът на Балканите" , в който публиката ще има възможността да чуе впечатляващи изпълнения на традиционна балканска музика от невероятните Неда Николич от Сърбия (фрула), Байса Арифовска от  Северна Македония..

публикувано на 25.03.24 в 16:19

От Хендел до Владигеров

На 23 април от 19 часа в Първо студио на БНР класиката среща джаза в концерта на Биг бенда на БНР с гост-диригент Любомир Денев . Любомир Денев е композитор, диригент и джаз-пианист, дългогодишен творчески сътрудник на СО и Биг бенда на БНР. Като композитор и диригент е работил с най-добрите Симфонични оркестри в България...

публикувано на 25.03.24 в 15:37

Симфоничният оркестър на БНР представя "Поглед към Вселената"

„Поглед към Вселената“ ще представят Симфоничният оркестър на БНР на 5 април от 19 часа в зала „България“ . Концертът ще започне с „Очите на нощта” от Константин Илиев , един от най-значимите ни съвременни композитори, творили в сферата на така наречения „български музикален авангард“. Последното си симфонично произведение композиторът..

публикувано на 18.03.24 в 18:04