Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

21 юни от 19 часа в зала "България"

Радиосимфониците с Деляна Лазарова и Максим Рисанов изпълняват творба на Добринка Табакова

премиера на Концерт за виола и оркестър

Летни и неподправени настроения с подбрана и интригуваща концертна програма ще създадат Радиосимфониците на 21 юни от 19 часа в зала „България”. Заедно с тях на една сцена ще им партнират двама утвърдени музиканти, покоряващи с размах световната сцена – диригентът Деляна Лазарова и виолистът Максим Рисанов.

За пореден път Симфоничният оркестър на БНР ще има удоволствието да представи творба на Добринка Табакова и отново да бъде поведен от диригента на Симфоничния и Младежкия оркестър „Хале” - Манчестър Деляна Лазарова.

Сътрудничество, откритост и чувствителност към специфичния звук и характер на всеки оркестър е в основата на нейната работа. През последните сезони Деляна Лазарова работи с оркестри като Филхармоничния оркестър на BBC, Симфоничния оркестър на град Бирмингам, Националния оркестър на Франция, Националния оркестър в Лил, Гьотеборгския симфоничен оркестър, Американския симфоничен оркестър във Форт Уърт, Радиофилфармоничния на NDR, Държавния оркестър Дармщат, WDR Funkhausorchester и много други. 

След като спечели първия Международен конкурс за диригенти на Siemens Hallé, Деляна работи като асистент на сър Марк Елдър в оркестъра на Хале и като музикален директор на Младежкия оркестър на Хале от 2020 г. до 2023 г. Печели Наградата за дирижиране на името на Джеймс Конлон в престижния Музикален фестивал в Аспен, САЩ, Международния диригентски конкурс на NRTA и стипендията за дирижиране на Бруно Валтър на Фестивала за съвременна музика в Кабрильо, Калифорния. 

Деляна Лазарова

Гостуващият солист в концерта Максим Рисанов е един от най-ярките музиканти на своето поколение, имащ репутация на един от най-добрите виолисти в света. Именно той е бил поканен да изпълни Концерт за виола и струнни в авторския албум на Добринка Табакова с Деляна Лазарова и Оркестъра „Хале” - Манчестър, а на 21 юни ще го изпълни с Радиооркестъра. Специално за тази среща Табакова преоркестрира творбата си за цял оркестър, която ще прозвучи за първи път в тази версия.

Максим Рисанов

Номинираният за Грами украинско-британски виолист и диригент Максим Рисанов има утвърдена репутация на един от най-харизматичните музиканти в света. 

Носител е на много награди от международните конкурси в Женева, престижните „Валентино Бучи” и „Лионел Тертис”. Бил е Млад музикант на годината на Classic FM Gramophone и е определян за изгряващата звезда от Би Би Си Радио 3. 

Гастролира на турне в Ирландия заедно с камерните си партньори Никита Борисо-Глебски и Дора Кокас. През сезон 2023-24 г. Максим ще бъде на турне с Фестивалния оркестър на Будапеща в Европа, както и с Оркестъра на Хале във Великобритания. 

Като солист концертира с оркестрите на Мариинския театър (под палката на Валери Гергиев), на Би Би Си, Филхармониите в Москва, Осло, Западна Австралия, Радиооркестритите на Франкфурт и Прага и много други. 

Записите на Максим печелят множество номинации за награди, включително на Gramophone, ECHO и ICMA. Участва като солист и диригент на дебюта на записа на композитора Добринка Табакова (ECM) през 2013 г., който достига номер 2 в класическите класации на Обединеното кралство и е номиниран за Грами. Неговият албум In Schubert's company е избран за албум на годината на Gramophone Critic .

В програмата ще прозвучат още „Танци от Галанта” от Золтан Кодай и Симфония №3 от Сергей Рахманинов.

В края на 19 век, по пътя към училището по тихите и уютни улички на унгарския по онова време град Галанта, малкият Золтан чува често предимно циганска музика. Тези детски музикални впечатления впоследствие определят творческото направление на композитора, който става един от класиците на унгарската музика. Когато е на 50 години създава редица произведения, в които се завръща към своите музикални корени. Едно от тях е и „Танци от Галанта“.

Рахманинов се обръща отново към жанра на симфонията едва три десетилетия по-късно, когато вече са минали 17 години, откакто напуска Русия. Той е пианист, признат за първи в света, един от най-големите диригенти, но вече съвсем различен човек - загубил родината си, преживял много, страдал, но останал дълбоко руски творец.Третата симфония е произведение с удивителна сила и дълбочина, един от върховете в творчеството на композитора, който, за съжаление, не получава заслуженото признание от публиката и критиките на премиерата ѝ в САЩ.

Билети за събитието може да намерите в Рекламно-информационен център на БНР (бул. „Драган Цанков“ №4) и в мрежата на Ивентим.

*Вход свободен за ученици от музикалните училища и студенти от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, специалист „Музика“ към СУ, Департамент „Музика“ към НБУ и АМТИИ Пловдив, срещу ученическа или студентска карта!


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Концертът на Симфоничния оркестър на БНР на 21 юни се отменя

Уважаема публика, Поради независещи от нас обстоятелства, свързани със здравословното състояние на Маестра Деляна Лазарова, се налага концертът на Симфоничния оркестър на БНР „Летни настроения“, планиран за този петък 21 юни, да бъде отменен. Поради това, премиерното изпълнение в България на Концерта за виола от Добринка Табакова с определените..

публикувано на 17.06.24 в 16:35

Премиери и дебюти във финалния концерт за сезон 23/24 на Оркестъра за народна музика на БНР

На 20 юни 2024 г. от 19:00 ч ., в Първо студио на БНР , Оркестърът за народна музика на БНР с диригент Димитър Христов ще представи своя финален концерт за сезон 2023/2024. Тази специална вечер е „кулминацията на концертния сезон“, а почитателите на Оркестъра ще чуят ярки солисти, записани през миналите девет месеца в Радиото. Концерт с..

публикувано на 10.06.24 в 15:47

Карла Кьолнер за първи път с Биг бенда на БНР

В последния за сезон 2023/2024 концерт на Биг бенда на БНР блестящата германска тромбонистка Карла Кьолнер ще гостува като солист и ще представи своя музика за биг бенд. Тя е само на 30 години, но има впечатляваща биография и се откроява като един от най-ярките млади европейски джаз музиканти. Представянето на нова европейска музика за биг бенд е..

публикувано на 07.06.24 в 17:04

„Карнавал на животните“ с допълнителна дата в Първо студио на БНР

Симфоничният оркестър, Константин Илиевски и Марио Ангелов ще представят отново "Карнавал на животните" от Сен-Санс в Първо студио на БНР на 25 юни, вторник, от 10:30 часа. Тази е последната дата за това очаквано от малчуганите събитие. "Карнавал на животните" беше представен вече два пъти в БНР. През зимата Радиосимфониците подготвиха два специални..

публикувано на 04.06.24 в 09:48

"Темпераментни ритми" в следващия концерт на Симфоничния оркестър на БНР

Следващият концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски ще бъде на 7 юни от 19 часа в зала „България“. Концертната програма ще започне с Vivace e molto ritmico - една от частите на балетната музика за симфоничен оркестър „Орис“ от композитора Румен Байрактаров , която той специално..

обновено на 03.06.24 в 14:27