Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското национално радио обявява прослушване за попълване състава на Вокална група "Радиодеца"

2
Снимка: Ани Петрова

Вокална група Радиодеца търси момичета и момчета на възраст от 6 до 8 години. Прослушването ще се състои на 25-ти октомври в зала 31 на БНР с диригента на състава Илина Тодорова и продуцента Десислава Костантинова. Желаещите участници трябва да подготвят две песни по избор.

Необходимо е предварително да запишете детето на информация в сградата на БНР,  бул. " Драган Цанков" 4. 


  Вокална група „Радиодеца“ с диригент Илина Тодорова е създадена през 1990 г. Първите ѝ звукозаписи са през пролетта на 1991 г, а първото им турне е в Гърция през декември 1993 г. е в рамките на голям коледен фестивал. През есента на 2007 г. вокалната група участва в Международен детски фестивал „Радостта на Европа” в Белград. През 2012г. малките певци печелят сърцата на публиката в Латвия, а през 2014, 2015, 2017, 2019 и 2022г. малките певци са поканени на Европейския фестивал на изкуствата в гр.Льош, Франция, където изнасят редица концерти.

Концертите на малките изпълнители са вълнуващо изживяване както за публиката, така и за самите тях. Репертоара им включва много популярни песни, както и детски песни, написани специално за състава от именити български композитори. „Радиодеца“ излизат на една сцена с музиканти като Теодосий Спасов, Росен Захариев, Васил Петров, Симеон Владов, Биг Бенда на БНР с диригент Антони Дончев и много други.  Съставът е носител на Специалната награда за изпълнение на радиоконкурса “Пейте с нас”, участвал е в международния конкурс “Детски диск” под патронажа на програма “Младежта среща Европа”. През  месец  май 2016 г. съставът отбеляза 25 години на сцена с голям концерт в Първо студио на БНР в съпровод на камерен оркестър и джазтет и издава юбилеен двоен диск с най-любимите детски песни от репертоара си. През 2022г. реализират един от запомнящите се проекти на „Радиодеца“ - „Филмите на детството“ съвместно с Биг Бенда на БНР – проект събрал любима музика от български и световни филми за деца.

През изминалия сезон 2023/2024 „Радиодеца“ реализираха различни концерти - детски забавен празник в двора на БНР, насочен към най-малките им почитатели и деца от детските градини, Коледно Матине със специалното участие на музиканти от джаз състав и Коледни песни от цял свят, концерт посветен на песните на един от най-любимите детски автори, написал „Жаба Жабурана“ – Красимир Милетков и представяне на неговото творчество за деца със специален гост Васил Петров и участваха в „Нощ на звездите“ – шоуто на Енчо Керязов в подкрепа на български талантливи деца.  

https://www.facebook.com/radiodecabnr




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Биг бендът на БНР открива творческия си сезон с авторска музика на Димитър Бодуров

На 24 октомври от 19 часа в Първо студио на радиото Биг бендът на БНР с диригент Антони Дончев ще открие творческия си сезон с авторската музика на пианиста, композитор и продуцент Димитър Бодуров . На сцената заедно с музикантите от Бенда ще му партнират контрабасистът Михаил Иванов и барабанистът Мартин Хафизи , с които Бодуров работи от..

публикувано на 04.10.24 в 16:08

"Енигматични символи" в концерта на Симфоничния оркестър на БНР

С „Празнична музика“ от Васил Казанджиев Симфоничният оркестър на БНР ще открие концерта на 18 октомври от 19 часа в зала „България“ и ще отбележи 90-годишнината от рождението на големия ни композитор, диригент и педагог. Казанджиев е един от ярките личности, който успява да изгради свой стил и се утвърждава като един от съвременните..

публикувано на 03.10.24 в 16:55

Два емблематични хорови състава в откриващия концерт на новия сезон на Народния оркестър

С концерта „Вокално-инструментални картини“ Оркестърът за народна музика на БНР открива своя 72-ри творчески сезон на 17 октомври от 19 часа в Първо студио на Радиото. Специални гости в програмата ще бъдат два от най-авторитетните хорови състава – хорът на ФА „Тракия“ , ръководен от Цонка Димитрова, и хор „Ваня Монева“ под диригентството на..

публикувано на 26.09.24 в 17:43

Концерт на клавирно трио

На 30 септември от 19:00 часа в Първо студио на БНР ще се състои концерт на трио в състав Лидия Радионова-Кантарджиева /цигулка/, Магдалена Далчева /виолончело/ и Рада Чомакова /пиано/. Програмата включва Трио, оп. 108 от Филип Шервенка и Клавирно трио от Йоханес Брамс. Ето какво споделя Магдалена Далчева за състава: „ Триото е създадено в..

публикувано на 25.09.24 в 14:07

Симфоничният оркестър на БНР открива новия си концертен сезон

След големия фурор на 18 септември в Софийската опера и балет, където Радиосимфониците изнесоха специален концерт по случай Деня на Независимостта на България, те продължават със същата енергия да подготвят програмата за откриването на творческия си сезон. На 27 септември от 19 часа в зала „България“ ще представят сюита за гъдулка и..

публикувано на 20.09.24 в 17:31