Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вацлав Клаус: Лисабонският договор е пречка за евроинтеграцията

В своето становище като страна по делото срещу ратификацията на Договора от Лисабон чешкият президент Вацлав Клаус призовава Конституционния съд да не се влияе от процеса на ратификацията в други страни, както и да не се поддава в решението си на "изключителния" натиск от "някои вътрешни кръгове" и от чужбина. Приветствайки позицията на групата сенатори, които оспорват Договора в Съда в Бърно, чешкият президент също изразява опасенията си за суверенитета на страната след задействането на договора. Откритото заседание и изслушване на всички страни по делото е насрочено за 27 октомври. Все още няма яснота дали същият ден петнадесетте съдии ще обяват и своето решение-отговор на въпроса противоречи ли Договора от Лисабон на основния закон на страната. В деловодството на Конституционния съд вече са постъпили всички поискани становища – на двете камари на Парламента, на правителстовото и на президентството.

Лисабонският договор е пречка за евроинтеграцията с посоката си на централизация на вземането на решенията, се казва в становището. Това ще отслаби позициите на страните-членки, в този смисъл и на отделните граждани, макар тази цел никога да не е била открито декларирана или формулирана. Договорът представлява отстъпка от основните атрибути на суверенната държава. На подобна позиция, според Вацлав Клаус е и немалка част от чешкото общество. Затова решението на Конституционния съд е ключово за бъдещето на Чехия, на държавата... 20 години след обновяването на демокрацията и на суверенитета, чехите, според Клаус имат същия въпрос. Този въпрос “сами, по своя воля и доброволно” да решат дали да се откажат от суверенната държава и да предадат решенията по всички въпроси на европейските институции, които са “извън демократичния контрол” на чешките граждани.

Чешкият президент припомня, че сега Конституционния съд има друга отговорност и неговото решение е за Лисабонсикия договор като цяло. Клаус обаче припомня и първото дело през ноември 2008г. Както и въпросите, които според него не са получили отговор или той е бил непълен тогава. Някои от тях са свързани с това каква международна организация е Европейсикят съюз, не е ли необходим отново референдум, подобно на този при влизането в Съюза и др. Включени са и сегашните му опасения, свързани с Хартата за основните човешки права.

Продължава съвместната работа на експертите от президентството и правителството, които обсъждат различни форми на “гаранциите”, поискани от президента Клаус. Един от вариантите е по примера на Ирландия без подновяване на ратификационния процес.
По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна