Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вацлав Клаус: Може и да подпиша Договора от Лисабон

 

За първи път чешкият президент Вацлав Клаус допусна, че е възможно да подпише Договора от Лисабон. Това стана непряко в интервю за днешния брой на чешкото издание "Лидове новини", допълвайки че "одобрението на договора не е краят на историята на света".

Клаус отрича някога да е казвал, че поисканите от него гаранции означават нова ратификация от всички страни-членки. "Подобно нещо никога не съм казвал, че не са ми достатъчни гаранции, подобни на тези, които Европейският съвет даде на ирландците", защити се Клаус.

Неотдавна президентът Клаус поиска гаранции, подобни на Великобритания и Полша, свързани с опасенията му от реституционни претенции на судетските немци и анулирането на "Бенешовия декрет" след влизането в сила на Договора от Лисабон.

Въпреки това Вацлав Клаус отново припомня, че "Лисабонският договор не е добро нещо за Европа, за свободата в Европа и за Чешката република". Влакът обаче е толкова бърз и далече, че е "невъзможно да бъде спрян или да се върне, както много биха желали", допълва още президентът Вацлав Клаус.

В пълния текст на становището на президентската институция до Конституционния съд, Клаус приветства позицията и оспорването на договора в съда в Бърно от групата 19 сенатори. Припомня се, че документът е заплаха за суверенитета и свободите на европейските граждани, както и че централизацията на решенията представлява пречка за европейската интеграция.

Делото за ратификацията на Договора от Лисабон и "хармонията" й с чешкия основен закон е насрочено за 27 октомври. Все още обаче няма яснота дали тогава ще бъде обявено и решението на Съда в Бърно.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна