Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Три от фирмите по чистотата в София са готови за зимното почистване

Три от общо деветте фирми по чистотата в София са готови за зимното почистване на града. Това показват започналите днес проверки на Столичния инспекторат. До края на тази седмица ще бъде проверена готовността и на останалите шест фирми.
Столичният инспекторат проверява техниката, с която разполагат почистващите фирми и дали са достатъчни солта, пясъкът и лугата, необходими за обезопасяването на улиците през зимата. София ще бъде готова за първия сняг, смята Петър Николов от отдел „Контрол по опазване на околната среда” към Столичния инспекторат.
Петър Николов: Виждаме машините, виждаме подготовка с реагентите, високо развитите страни от запада работят по същия начин.
На въпроса колко от фирмите имат опит в зимното почистване, Петър Николов отговори: Опит има „Титан”, „Чистота” и „Искър” също имат известен опит. Другите фирми мислим, че тепърва ще го придобиват, но имат желание.

От Столичния инспекторат уверяват, че към момента парите не са проблем за зимното почистване, тъй като няма забавени плащания към фирмите. И тази година обаче се очаква да има проблем с чистотата на прилежащите територии към жилищните блокове и магазините, което е задължение на собствениците. Другият проблем, който най-вероятно ще се повтори и през този сезон, са малките квартални улички, където почдитващите камиони влизат трудно, напомня Петър Николов. Всички живеем в София и виждате какво е – паркирали коли, сняг. Тази техника абсолютно не може да влезе.

По публикацията работиха: Андрей Борисов, БНР

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна