Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преговорите в Женева отново се забавят

Преговорите в Женева отново се забавят. Но Техаран обеща през следващата седмица да даде отговор на предложението за международно обогатяване на неговия уран. Експерти на Международната агенция по атомна енергия пристигат в Иран, за да инспектират втори ядрен център, за който иранските ръководители съобщеха на 21 септември малко преди откриването на преговорите в Женева.

След появилите се информации за новия ядрен обект, Иран трябваше да признае неговото съществуване. Този втори завод за обагатяване на уран е дълбоко под земята, скрит в планините, във военен лагер на Паздараните – пазителите на режима, близо до свещения град Ком.

В Женева на преговорите, както винаги, Техеран не даде ясен отговор, но не затваря напълно вратата. Иран даде да се разбере, че предложението е приемливо. Според генералния директор на агенцията Ел Барадей, ако бъде постигнато споразумение Иран да се ангажира да предаде за обогатяване в Русия и Франция 1200 от 1500 кг негов уран, тогава всичко е възможно.

Но проблемът е дали Иран е решил да повдигне тайната над ядрената си програма и да се остави да бъде контролиран. Ирански анонимен източник, близък до преговарящите, посочва, че Техеран се готви да направи контрапредложение. Вероятно е той да реши да купува за изследователските си ядрени реактори гориво в чужбина, вместо да приеме неговият уран да се обогатява от руснаци и фрацузи.
По публикацията работи: Бисерка Григорова – кор. на БНР в Бейрут
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна