Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Меркел, Зеехофер и Вестервеле ще парафират програмата за управление на Германия

В Германия днес постигнатият в края на миналата седмица коалиционен договор ще бъде скрепен с подписите на лидерите на влизащите в състава на новото правителство партии – Христяндемократическа партия, баварския Христянсоциален съюз и Партията на свободните демократи.

Ангела Меркел, Хорст Зеехофер и Гидо Вестервеле ще парафират програмата за управление, след като получат одобрението на своите партии.

През почивните дни на партиен конгрес свободните демократи дадоха подкрепата си за коалиционното споразумение и своя лидер Гидо Вестервеле. Много от предложенията на либералите залегнаха в програмата за предстоящия мандат. Сред тях е и най-оспорваното – намаляването на данъците за гражданите и фирмите с 24 милиарда евро въпреки бюджетния дефицит.

Реформата в данъчната политика трябва да стартира още в началото на следващата година и да завърши през 2013 година. Партията на Вестервеле получи 5 министерства, сред тях ключовите министерства на външните работи, на икономиката и на здравеопазването. Подкрепата за коалиционния договор се очаква на партиен форум днес да дадат и христяндемократите.

Партията на Ангела Меркел ще има 7 министерства и канцлерския пост в бъдещия кабинет. На партиен форум днес и Баварският христянсоциален съюз, който получава 3 министерски кресла, ще даде подкрепата си за коалиционното споразумение. Това ще отвори пътя за парафирането на управленската програма на бъдещото германско правителство. В сряда новият консервативен кабинет ще встъпи в длъжност.
По публикацията работи: Александър Велев – кор. на БНР в Берлин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна