Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Железничарите се готвят да подпишат стачно споразумение

Синдикати и ръководството на Национална компания "Железопътна инфраструктура" ще се срещнат днес. Очакванията са по време на разговорите да се подпише стачно споразумение. Това съобщи пред "Хоризонт" председателят на Синдиката на железничарите в България към КНСБ Петър Бунев.

Споразумението предвижда заради финансовата криза до края на 2009 г. изплащането на аванс и заплата в системата на НКЖИ да става до пет дни по-късно от фиксираните в колективния трудов договор дати за изплащане на аванс и заплата, каза Петър Бунев от Синдиката на железничарите в България.

"Имаме поет ангажимент, че няма да се съкращават работнически бройки или експлоатационен персонал. Гарантира се изплащането на заплатите до края на годината, като отстъпката е с пет дена закъснение – да речем, ако авансът е до 15-ти, както е по колективния трудов договор, договорихме се до 20-ти да бъде платен авансът и до 5-то число на по-следващия месец заплатата, което е със закъснение от пет дни. Смятаме, че е приемливо, като имаме предвид, че все пак сме в криза. А за следващата година се пое ангажимент за изплащане на време. Ние буквално имаме право да стачкуваме веднага. Да се надяваме, че няма да се стигне до там и поетите ангажименти ще бъдат спазени и изпълнени", заяви Петър Бунев.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна