Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Костов и Николай Иванов: ДАНС не трябва да се занимава с политика

Това, което е направено с ДАНС до момента е съзнателно парализиране на възможността да се търси отговорност от предишното управлявление, за да не могат да бъдат разкрити техните престъпления. Това мнение изрази председателят на парламентарната комисия за контрол над ДАНС Иван Костов в предаването "Преди всички". Евентуално дело срещу Сергей Станишев и Петко Сертов не може да бъде обречено, допълни Костов:

"При този случай, когато човек приема класифицирана информация, той оставя знак и поема отговорността за нея. И заради това ще носят отговорност. Да се даде пример на всички, защото има и такава възпитателна цел, има превенция в поведението и отсъжданията на съда. Да покаже на всички останали, че с тези неща, като класифицираната информация, не може да се постъпва безотговорно."

В ДАНС трябва да се работи по въпросите на националната сигурност, а не по политически проблеми и партийно строителство, допълни Иван Костов. Според него само дълбока реформа в Агенцията ще я направи по-ефективна.

Според бившият директор на Бюрото за финансово разузнаване в ДАНС Николай Иванов в структурите на агенцията има много проблеми, но два са основните:

"Едното измерение, това е връзката с политиката, каквато връзка обаче навремето имаше много ясно изразена и по отношение на самостоятелната агенция "Финансово разузнаване". Спомнете си случая с фондация "Демокрация", който приключи преди деня на местните избори. Никой не обърна внимание на това, а този случай се нуждае от много сериозна ревизия. И вторият проблем е със структурните промени на агенцията. Те предстоят и би трябвало да бъдат в рамките на една обща стратегия."

Бившият директор на Бюрото за финансово разузнаване в ДАНС Николай Иванов допълни, че е абсолютно необходимо да се разгледа работата на Бюрото за финансово разузнаване в ДАНС защото от него зависи бъдещата стабилност и успех на финансовата политика на правителството.

Парламентарната комисия за контрол на Държавната агенция "Национална сигурност" организира днес Кръгла маса на тема "Концепцията за реформа на ДАНС".

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна