Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди работници на "Опел" започват протести срещу съкращаването на работни места

Хиляди работници от четирите предприятия на "Опел" в Германия започват от днес протести срещу закриването на предприятията и съкращаването на работни места. Гневът на работниците е предизвикан от решението на "Дженерал Мотърс" да не продава "Опел" на консорциума на канадско-австрийския производител на автомобилни части "Магна интернешънъл".

Синдикатите са призовали заетите в „Опел” 25 хиляди души да прекъснат днес за няколко часа работа и да се съберат на протестни митинги пред заводите в Бохум, Айзенах, Кайзерслаутерн и Рюселсхайм. Във форумите в Рюселсхайм и Бохум се очаква да участват и министър-председателите на провинциите Хесен и Северен Рейн Вестфалия Ролонд Кох и Юрген Рютгерс.

Гневът на работещите в „Опел” е предизвикан от неяснотата около бъдещето на германския автомобилостроител. Протестите, които започват в Германия ще се разпространят в цяла Европа, заяви председателят на работническия съвет на Опел Клаус Франц. Те са срещу закриването на част от заводите и съкращаването на работни места.

С отказа на Дженерал мотърс да продаде 55 на сто от дяловете на Опел на Магна се слага край на инвестиционен процес продължил повече от половин година в преговорите, за който участваха всички заинтересовани страни, включително и германското правителство.

По публикацията работи: Александър Велев - кор. на БНР в Берлин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна