Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

19% спад в промишлеността през септември спрямо същия месец преди година

С 19 на сто е намаляло промишленото производство през септември спрямо същия месец на миналата година. Това отчете националната статистика. В добивната промишленост е отчетен спад от близо 26 на сто.

Приходите от продажби през септември намаляват с около 19 на сто. Най-голямо е намалението в търговията с автомобили – близо 50 на сто.

40% спад на приходите за тази година отчетоха производителите и организаторите от хазартната индустрия. По време на дискусия за бъдещето на сектора Мило Борисов, председател на Българската търговска асоциация прогнозира, че приходите от данъци в този бранш през тази година ще са по-малко от платените през 2008-ма 114 милиона лева данъци от хазарт.

Според председателя на Търговската асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия увеличаването с 2% на данъка върху залаганията от тото, лото и спортни състезания ще се отрази на качеството на услугата и ще доведе до затварянето на игрални зали и казина. Промените в Закона за хазарта, внесени в парламента миналата седмица, не са съгласувани с представителите на бранша, твърдят от сектора. От там искат по-строга регламентация при интернет-залаганията и терминалните устройство за залагане.

По времето на дискусията лидерът на ДСБ Иван Костов заяви, че не може най-бедната държава в ЕС да има най-либералния режим по отношение на хазарта. Според Костов големият хазарт в България трябва да бъде забранен, а секторът да се облага с данък от 15%.

По публикацията работи: БНР
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна