Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Кашъмов: Имаме изисквания към достъпа на службите до електроннните съобщения

Снимка: БГНЕС

От програма "Достъп до информация" имат своите предложения и изисквания към законодателните текстове, които регламентират достъпа на специалните служби до електронните съобщения в интернет и чрез мобилните оператори. Това заяви в предаването "От петък до петък" директорът на неправителствената организация Александър Кашъмов. Той каза, че неговата организация настоява изрично в текстовете да бъдат изброени тези престъпления, които не са тежки и за чието разкриване се предвижда такъв достъп.

Другото предложение, което все още не е прието е всеки гражданин, който е бил обект на подобна процедура да може след изтичане на определено време и при определени условия да узнае, че е бил обект на такова вмешателство. "Това е категоричен европейски стандарт", уточни Кашъмов. Според него за сега това остава една голяма въпросителна. Той каза още, че има още един неясен въпрос, който трябва да се изясни. "Мобилните оператори поставиха въпроса, че не е ясно определението на този интерфейс и на това какво означава връзка чрез интерфейс. Ако подобна връзка означава, че един служител в министерството ще може да получава перманентен достъп до цялата база данни на комуникацията с всички хора, с която примерно разполага един мобилен оператор, тогава и предварителното съдебно разрешение и парламентарният контрол няма да бъдат гаранция.", каза експертът. 

Според Александър Кашъмов трябва ясно да се знае, че това ще представлява връзка, която е затворена от едната страна, т.е от интернет операторите и мобилните доставчици и която ще може да се отваря само в случаите, в които има представено съдебно разрешение и ще се ползва само за целите, за които съдът е разрешил.

Кашъмов припомни и историята на промените, които трябва да бъдат направени в Закона за електронните съобщения. В случая става въпрос за директива на ЕС приета през 2006г., която задължава интернет доставчиците и мобилните оператори да запазват инфорация за електронните комуникации, за да може тя да бъде използвана за разкриване и разследване на престъпления. "В момента има такъв ред по закона за електронните съобщения, но новия проект иска да се разшири кръга на престъпленията, за които се иска този достъп.", каза юристът. Той допълни, че искането, което съответните служби трябва да изпратят до съда при всички случаи трябва да бъде мотивирано.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна