Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Явор Дачков: Малките десни партии искаха да вкарат Борисов в скандала с президента

Снимка: БГНЕС

 "България продължава да живее в изкуствени скандали", заяви в предаването "От петък до петък" журналистът Явор Дачков. Според него политиците непрекъснато изместват въпросите от същината към маловажни и смешни неща. "Целият театър с Първанов беше разигран от две по-малки партии - ДСБ и "Атака", които искаха да подхлъзнат на Бойко Борисов тази идея и да го вкарат в скандал", каза Дачков. Според него малките десни партии са на ръба на оцеляването и биха искали да видят един по-слаб Бойко Борисов, който да бъде далеч по-зависим от тях. Според него за момент Борисов се е подхлъзнал в тази плоскост, след което е бил посъветван кое е правилното решение. "В края на краищата всичко завърши по този комичен начин, но поне според мен с поражения във всички посоки" каза журналистът. Дачков припомни още, че само преди месец Първанов и Конституционият съд са спасили Костов от изчезване от политическия живот, защото конституционното мнозинство и съдиите, които са от квотата на президента са гласували 8% бариера за влизане в Парламента да отпадне. "Още тогава г-н Костов говореше за Първанов като за политик, човек, който също работи за благото на страната", каза Дачков.
По повод последните публикации в западната преса за Балгария и за докладите на ДАНС, които се появиха в български и чуждестранни издания Дачков каза, че не сме се запитали кое е автентичното в тези доклади, а от къде са изтекли. "Това, което бяхме публикували във в-к "Галерия" и това, до което се бяха добрали и колегите в "Шпигел" е едно и също и се отнася до конкретни разследвания и за това, че службите в България могат да си вършат работата когато поискат", каза Явор Дачков. Според него става въпрос за конкретни разработки срущу министри от миналото правителство и именно заради това може да се направи изводът, че службата се е опитала да бъде еманципирана от политическата власт и е работила както се полага, т.е без политически чадър.

Основният въпрос според Явор Дачков е какво става с тази информация- "тя се събира и след това политиците по силата на закона за омертата я вкарват в някакви папки, не й обръщат внимание, не я придвжват наникъде и се пазят един друг, назависимо дали са във властта или не". "Не беше ли Ахмед Доган най-големият злодей преди изборите? Какво се случва с разследванията срещу тези обръчи от фирми?", попита Дачков. Той каза, че през 1997 г. хората са се надявали да има съд за виновниците за националнта катастрофа. По същия начин през 2001г. са гласували за Симеон Сакскобурготски, за да видят наказани за престъпленията на предишната власт. "Играта продължава. Онези, които се заблуждват, че е дошло дясноцентристко правителство, което ще накаже комунистите и престъпниците за техните злодеяния дълбоко се лъжат. Онези, които са гласували за това също дълбоко се лъжат", каза Дачков.
Според него скандалът "Петрол срещу храни" е трябвало да бъде изваден, но "много избирателно г-н Костов забравя друг скандал-този с публикацията в "Конгршънъл куотърли"срещу Бойко Борисов, за която ДСБ имаше декларация в парламента". Дачков каза още, че е забравен скандалът с парите на Майкъл Чорни "що се отнася до г-н Костов". "И въобще ставаме свидетели на една избирателна амнезия, подхвърляне на стари скандали, които трябва да отместят вниманието на публиката от същинските проблеми на управлението. А мисля, че те са доста големи, а тази власт не показва голямо желание и усилия в тази посока", каза още Явор Дачков.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна