Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вацлав Хавел: Хора, бдете!

“Хора, бдете!” призова чешкият дисидент и първият демократично избран президент Вацлав Хавел по време на дискусията “Свободата и нейните врагове” със студенти от Карловия университет в Прага. На специалния концерт в съботната вечер пяха и личните приятели на Хавел - Джоан Бейз, Рене Флеминг, Сюзън Вега, Чешкият камерен оркестър и др.
Хавел беше поздравен от американския президент Барак Обама, Михаил Горбачов и Далайлама и Боно от U2 .

Настоящият чешки президент Вацлав Клаус поздрави присъстващите, припомняйки и за “малко различния” начин на падането на комунистическия режим в страната, в сравнение с Берлин. Събитията преди 20 години, според Клаус, са пряко свързани с предшественика му и първия демократично избран президент Хавел, призна Клаус като му благодари от сцената.

Инициативата на Вацлав Хавел даде началото на кулминацията на честванията на 20-та годишнина от “нежната революция” в Чехия, започнала на 17 ноември с екопротести и с голямата студентска демонстрация .
Изобщо не е свършила ерата на диктатурите и тоталитарните системи” -предупреди Хавел. “Може тя да е приключила в класическото си подобие, каквато я знаем от 20-ти век, но се раждат нови, по–софистични методи на овладяване на обществата. Те изискват бдителност, внимание, предпазливост, изследване и адекватен поглед”, поясни позицията си Хавел.

Полският дисидент Адам Михник също се присъедини към тези думи с критиките си към ситуацията в Русия , наричайки я “путинизъм” и “криптодемокрация”. Свободата, според него, липсва и в Куба, и в Иран.

Ораторите в дискусията не спестиха слабостите и на демократичните посткомунистически държави – бандитизма и корупцията, които задушават свободата в правната държава.

Бившият американски секретар с чешки произход Мадлин Олбрайт нарече Вацлав Хавел “герой” и “достоен за Нобеловата награда за мир”. На чешки език Олбрайт отговори и на въпросите на студентите, като разкритикува грешките на чешкото правителство, падането на дясно-центристкия кабинет на Мирек Тополанек по време на чешкото ротационно председателство на Евросъюза. Неразбираемо за нея е останало поведението на президента Вацлав Клаус със забавянето на ратификацията на Договора от Лисабон. Чехия, е проевропейска и е изстрадала членството си в ЕС и в НАТО. Страната е пример за реставрацията на демокрацията, но трябва да бъде по-отворена към Европа и света, посъветва Мадлин Олбрайт.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна