Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Чехия честват 20 години от "Нежната революция"

Заместник-председателят на Народното събрание Екатерина Михайлова ще участва днес и утре в отбелязването на 20-та годишнина от събитията през ноември 1989 г. в Прага и Братислава. Чешкият Сенат е домакин на конференцията "Път без окови" с участието на председателите на европейски парламенти от петнайсет държави.

Приветствия ще отправят председателят на Сената – Пржемисъл Соботка, премиерът Ян Фишер, изтъкнати личности на "Нежната революция" като Вацлав Хавел, Карел Шварценберг, Александр Вондра и др. В седалището на Горната камара – Валдщейнския дворец, ще бъде открита изложба с документи и предмети на студентите, както и от държавната полиция от времето на комунизма. Политиците по-късно ще поднесат цветя на паметника на булевард "Национален", където преди 20 години се е състояла студентската демонстрация. Следобед някогашните чешки студенти и дисиденти ще преминат отново по историческото трасе на протеста и ще си направят обща снимка на мястото на "Нежната революция" в центъра на Прага. По време на вечерния концерт поздрав към всички ще отправи символът на демократичните промени за чехите - Вацлав Хавел.

20 години след свободата идеалите на чешката "Нежна революция" все още ги има, казва Хавел, въпреки грешките през изминалите години.

"Тази основна посока, която тогава избрахме и желаехме означаваше демократична, правова държава, към свободата на гражданите, на икономиката и предприемачеството...Всичко това се случи. Вкусихме от тези идеали, въпреки някои грешки и притеснения, които имаме днес... Имах светли представи..., че всичко ще стане бързо...Очаквах хората да приемат това предложение. Паметта на народа е важна, тя всъщност отсъжда какви сме били, къде сме сега... Днес мисля, че ни чака още много работа", посочи Хавел.

Хумуристично към комунистическото минало е подходила общината. На "Стария площад" в Прага ще може да се купят пиво, лимонада и други напитки на "социалистически цени". Хепънингът ще продължи и на бул. "Национален", където ще се "бяга" за "дефицитните" тогава стоки: тоалетна хартия, банани, портокали и ваучери от някогашния магазин за западни стоки в Чехия.

Заявки за повече от 20 демонстрации и хепънинги на днешния ден са били подадени в столичното кметство. Между тях са и демонстрации срещу американските военни бази и системата за противоракетна отбрана, макар проектът в Чехия да беше прекратен от президента Барак Обама. Срещу "тоталитаризма" пък искат да протестират и екстремистите, въпреки забраната за акцията им. Комунистите и социалдемократите също ще отбележат по свой начин днешния ден на чешкото връщане към демокрацията и Европа.

"Ценова" революция за кръглата годишнина предлагат и търговците.

По публикацията работи: Евгения Йотова - кор. на БНР в Прага

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна