Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Данъчните преференции на земеделските производители отпадат

Земеделските производители ще трябва да плащат данък върху доходите си през следващата година. Досега тютюнопроизводителите и земеделските производители бяха освободени от ДОД.
Към момента земеделските производители ползват различни данъчни преференции. С промяната в Закона за облагане на доходите на физическите лица те вече няма да са освободени от налога върху доходите, които получават.

От догодина в данъчната декларация всички физически лица ще трябва да вписват и заемите над 5 000 лв. Това няма да важи за банковите кредити. Мярката се въвежда заради повсеместната практика при ревизии произходът на имуществото да се обяснява със заеми от приятели, е мотивът на НАП.  

Депутатите приеха още една промяна – тя касае необлагаемият доход. Досега при добитите от продажба или замяна на имот средства не се облагаха с данъци, независимо кога във времето е станало това. С измененията, гласувани днес, вече необлагаеми ще са доходите при продажба или замяна на имот, само ако между датата на придобиването и датата на продажбата или замяната са изминали повече от три години.

Законът предвижда от следващата година моряците да плащат по-ниски данъци.

По публикацията работи: Ваня Вълкова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна